Niksi-Pirkka sticker

Anna Perho: Vanhan vaalija

Toimittaja Anna Perho kunnostaa vanhaa hirsitaloa. Hän toivoo, että se kestä käyttöä myös seuraavat sata vuotta.


Minun ekotekoni

”Haaveilin pitkään omasta, vanhasta puuröttelöstä, ja nyt remontoin yli satavuotiasta hirsitaloa Lounais-Suomessa. Vanhan talon kunnostaminen tuottaa hyvää mieltä, ja se on jo itsessään ekoteko. Korjaukset tehdään vanhan päälle, eikä raaka-aineita tarvita yhtä paljon kuin uuden rakentamiseen. Myöskään luonnosta ei tarvita lisätilaa.

Teemme korjaustyöt perinteisillä menetelmillä. Käytämme ekologisia materiaaleja, kuten puuta, pahvia, puukuitueristeitä ja purua. Ne eivät jätä lahotessaan ylimääräisiä jälkiä luontoon. Vaihdamme vanhat, lahonneet hirret uusiin, ja vanhan lattian tilalle tulee uusi samoista materiaaleista kuin vanha. Keittiössä korvaamme puolet lattiasta savilaatalla, jollaista on tehty satoja vuosia.

Olen saanut vinkkejä remontointiin lehdistä, blogeista ja asiantuntijoilta. En halua ylikorjata taloa, ja patina saa näkyä. Emme revi vanhaa pois vain siksi, ettei se mukaile tämän hetken muotivillityksiä vaan siksi, että se on tullut käyttöikänsä päähän. Vanhat listat laitetaan paikalleen, vaikka uudet olisivat siistimpiä.

Näen erityistä arvoa vanhoilla tavaroilla, ja ostin talon irtaimistoineen. Talon mukana on kulkenut esimerkiksi pitkä puinen ruokapöytä, jollaista ei saa rahalla mistään. Loput huonekaluista ja tavaroista aion hankkia kierrätettynä, ja ostan uutena vain sohvan ja sängyn.

Vanha hirsitalo on ikuinen, kun sitä hoitaa hyvin. Me olemme vain yksi osa talon ja pihapiirin historiaa. Toivon, että tekemämme kestävät valinnat antavat talolle lisäikää vielä toiset sata vuotta.” 

Anna Perhon jackrussellinterrieri Jimi ei viihdy rakennuksella, koska siellä on liian kylmä.

Kuka?

Anna Perho, 51, on toimittaja ja yritysvalmentaja.

JUURI NYT

Anna Perho pitää Instagramissa Olipa kerran talo -tiliä, jossa hän kertoo remontin edistymisestä.

Tämän opin kantapään kautta...

”Olisin voinut ostaa enemmän puutavaraa kierrätettynä ja kierrättää itse enemmän remontissa syntynyttä jätettä.”

Lue lisää:

JULKAISTU   25.1.2022TEKSTI   Paula LarjoKUVAT   Timo Pyykkö

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?