Alkoholitonta, kiitos!

Suomalainen juomakulttuuri on murroksessa, mikä on poikinut kiinnostavia ilmiöitä. Kasvava kiinnostus alkoholittomia oluita kohtaan on yksi näistä.

Edelläkävijöiden valinta   

Juomiseen liittyy sosiaalinen paine, ja aikaisemmin vaati melkoista siviilirohkeutta kieltäytyä vodkaryypystä. Sittemmin suomalaisten juomatavat ovat keskieurooppalaistuneet, ja laseissa helmeilee kuohuvaa ja viiniä.

Drinkistä kokonaan kieltäytyminen saattaa silti tuntua vaikealta, sillä pelkona on ilonpilaajaksi leimautuminen. Sama ilmiö on havaittavissa syömisessä: jos muut seurueesta lusikoivat ahnaasti kermaleivoksia, pelkkään kahviin tyytyvä voi kokea olevansa selityksen velkaa.

Juomakulttuuri on yhä murroksessa. Suomalaisten nuorten juominen on vähentynyt jo pitkään, joskin viimeisimmän terveystapatutkimuksen mukaan käytön väheneminen on pysähtynyt. Tämä ei silti poista sitä seikkaa, että täysraittiita nuoria on selvästi aiempaa enemmän.

Kaiken kaikkiaan alkoholin kulutus on Suomessa vähentynyt vuodesta 2007 lähtien. Koronakeväänä suomalaiset vähensivät alkoholinkulutustaan noin kymmenen prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Tuoreen tutkimukseen mukaan myös alkoholista kokonaan kieltäytyvien määrä on noussut, ja tipattoman tammikuun suosio on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana. 18 prosenttia alkoholia käyttävistä suomalaisista vietti tipattoman tammikuun viime vuonna. Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n teettämän tutkimuksen mukaan jopa 58 prosenttia tipatonta tammikuuta viettäneistä jatkoi tipatonta myös helmikuun puolelle.

Lasillisesta kieltäytyvä ei välttämättä olekaan ilonpilaaja vaan edelläkävijä. Viime vuosina jyllännyt wellness-buumi tukee tätä raitista elämäntapaa. Lenkki ei kulje ja olo on tahmea, jos edellinen ilta kului punaviinilasillisia juoden.

Sehän maistuukin hyvältä!

Alkoholijuomaa ei myöskään tarvitse valita enää siksi, että alkoholittomia vaihtoehtoja olisi niukasti tai niiden maku ei miellyttäisi. Pienpanimo- ja erikoisolutbuumin myötä tarjolle on tullut maukkaita ja luonteikkaita alkoholittomia panimojuomia.

K-ryhmän myyntitilastojen mukaan alkoholittomien oluiden myynti on tänä vuonna lisääntynyt noin 50 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholittomien siidereiden, lonkeroiden, viinien ja mocktailien myynti on myös kasvussa. Esimerkiksi  Lontoossa ja New Yorkissa on baareja, joiden listoilla on vain alkoholittomia juomia. Olutmaana tunnetussa Irlannissa avattiin viime vuonna maan ensimmäinen ”kuiva pubi”.

Palkintona hyvät yöunet

Juomattomuudessa tai niukassa alkoholinkäytössä on toki merkittävämpiäkin puolia kuin profiloituminen trendikkääksi. Kun juomista vähentää, riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, masennukseen tai diabetekseen pienenee. Myös painonhallinnasta tulee helpompaa, sillä alkoholi sisältää reippaasti energiaa ja lisää ruokahaluja ja napostelua. 

Yksi juomattomuuden tärkeistä hyödyistä on yöunien parantuminen. Suomalaistutkimuksen mukaan jopa yksi alkoholiannos heikentää unen laatua ja elimistön palautumista. Jos alkoholia nauttii parikin kertaa viikossa, jaksaminen voi heiketä ajan myötä. Tämä voi tuntua nurinkuriselta, sillä alkoholilla on perinteisesti tavoiteltu rentoutumista ja nopeaa nukahtamista.

Jos alkoholin vaikutus omaan uneen kiinnostaa, sitä voi tarkkailla älykellon, -sormuksen tai aktiivisuusrannekkeen avulla. Ne mittaavat nukkujan liikehdintää tai sykettä, jotka vaihtelevat unen eri vaiheissa. Tarkimman tuloksen saa, kun muistaa seurata untaan pitkällä aikavälillä.

Lähteet: K-ryhmän myyntidata 1-8/2020, juomatapatutkimus (2016), nuorten terveystapatutkimus (2019) Pietilä et al (2018), päihdelinkki.fi ja tHL

Lue lisää:

JULKAISTU   4.1.2021TEKSTI   Elina Karemo ja Ninni SandeliusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?