PI8 19 drinkki

Alkoholiton on trendikäs

Alkoholittomuus on juomien suuri trendi juuri nyt. Moni olutharrastaja ostaa nykyisin alkoholittoman erikoisoluen.

ALKOHOLITONTA OLUTTA, siideriä, viiniä ja lonkeroa. Yhä useammin ostoskoriin valikoituu kaupassa alkoholiton juoma.

Alkoholittomuus on juomien kasvava trendi. Nuoret juovat yhä vähemmän alkoholia, ja myös vanhemmat ikäluokat ovat löytäneet alkoholittomat juomat.

– Ihmiset suosivat entistä terveellisempiä juomia. Alkoholittomuus sopii tähän trendiin hyvin, palkittu baarimestari ja paahtimoasiantuntija Jarkko Issukka Robert Paulig Roasteryltä kertoo.

Vielä viisi vuotta sitten alkoholittomia oluita oli kaupan hyllyillä vain vähän. Viime vuosina niiden myynti on kasvanut K-kaupoissa rajusti. Vuodesta 2016 alkoholittoman oluen myynti on tuplaantunut ja vuosien 2018–2019 aikana se on kasvanut 50 prosentilla.

– Viime vuosina alkoholittomia oluita on tullut lisää kuin sieniä sateella. On jopa perustettu panimo, joka valmistaa pelkästään alkoholittomia oluita, Jarkko Issukka kertoo.

Alkoholittomana saa nykyään myös pienpanimo-oluita, IPA:a, vehnäolutta tai vaikka inkivääriolutta.

Alkoholittomat juomat ovat myös entistä näyttävämmin esillä kaupoissa.

Tarjonnan lisääntymisen myötä alkoholittomat juomat ovat löytäneet tiensä uusiin käyttötilanteisiin. Esimerkiksi illaistujaisiin tai arki-iltoi­hin valitaan usein alkoholiton juomavaihtoehto alkoholijuoman sijaan. Myös alkoholittomat drinkit eli mocktailit ovat yhä suositumpia.

– Drinkit, joissa maistuvat luontaiset, tuoreet, aidot maut tai lähimaut ovat nyt suosittuja. Mocktailissa voi olla esimerkiksi kuusenkerkkää, raparperiä tai mansikkaa. Valmiiden makusiirappien aika drinkeissä alkaa olla ohi, Issukka sanoo.

Juomavalinnoissa näkyy pyrkimys yksilöllisyyteen. Lisäksi vastuullisuus juoman koko tuotantoketjussa on valintaan vaikuttava tekijä. Myös erilaisten tonic-juomien suosio on kasvanut ja valikoima laajentunut.

K-kaupoissa myydään runsaasti virvoitusjuomia, hyvinvointivesiä tai kombucha-juomia. Virvokkeita ostetaan usein pienissä annospakkauksissa.

– Suuntaus tuntuu olevan se, että juomia ostetaan saman verran kuin ennenkin, mutta entistä laadukkaampia.

Raikas seljankukkajuoma

Seljankukkamehu maustaa kesäisen boolin. Seljankukkadrinkki sopii hyvin alkoholittomaksi vaihtoehdoksi myös juhlien juomapöytään.

  • 1 l Pirkka Lemon-lime virvoitusjuomaa
  • 2 dl seljankukkamehutiivistettä (Brunneby)
  • 1 limetti
  • pala kurkkua
  • jääpaloja
  • tuoretta minttua

Valmistus alle 15 min

  1. Mittaa virvoitusjuoma ja seljankukkamehu kannuun. Leikkaa limetti lohkoiksi ja viipaloi kurkku.
  2. Jaa limetit, kurkkuviipaleet ja jääpalat drinkkilaseihin. Kaada juomasekoitus laseihin. Lisää minttu ja tarjoa heti.
JULKAISTU   31.7.2019TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Jenni Salminen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?