Kompostointi

ABC: Tehokas komposti

Toimiva komposti takaa, että saat kodin biojätteen ravinteet takaisin hyötykäyttöön puutarhan tarpeiksi.

1. Miksi kompostointi kannattaa?

Kompostointi on erinomainen tapa kierrättää keittiön ja puutarhan jätteitä ja tuottaa multaa. Kompostimullalla voit korvata puutarhassa turpeen käyttöä ja se vähentää myös lannoitustarvetta. Kompostoitu biojäte ei myöskään täytä jäteastiaa.

>> Lue lisää jätelain uudistuksesta

2. Mikä kompostori sopisi meille?

Uusi kompostori valitaan kompostoitavan biojätteen laadun ja määrän perusteella. Keittiöjätteelle tarvitaan kompostisäiliö, joihin eläimet eivät pääse. Ympärivuotiseen kompostointiin tarvitset lämpöeristetyn kompostorin. Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori.

Kompostoituvaa biojätettä syntyy kotitalouksissa eri tahtia. Joissakin kodeissa ruoka syödään tarkalleen, joissakin pois heitettävää syntyy paljon. Yhden perheen käyttöön sopivan lämpökompostorin tilavuus on 200–300 litraa. Keskimäärin noin 200 litran kompostori riittää nelihenkiselle perheelle.

Hyvä vaihtoehto on jatkuvatoiminen kompostori, jossa uutta jätettä täytetään kompostorin päältä ja kompostoitunut aines tyhjennetään alaosan luukusta.

Jos hankit kerralla tyhjennettävän kompostin, tarvitset kaksi kompostiastiaa. Myös suuressa taloudessa kannattaa harkita kahta kompostoria erikseen talousjätteelle ja puutarhajätteelle.

3. Käytä kompostia näin

Toimiakseen kompostori tarvitsee varsin vähän hoitoa. Sitä pitää vain täyttää oikein. Kun kompostoria täyttää ja käyttää säännöllisesti, kompostoituminen pysyy hyvässä vauhdissa.

Kerää maatuva jäte paperipussiin tai sanomalehdestä tehtyyn pussukkaan ja vie kompostiin 3–4 kertaa viikossa.

Komposti on sopivan kostea, jos sormet kastuvat kompostimassaa nyrkkiin puristaessa, mutta vettä ei valu noroina.

Etenkin syksyinen haravointijäte on ravinneköyhää. Pieni lehdet ennen haravointia ruohonleikkurilla, jotta pieneliöt pystyvät hajottamaan ne nopeammin.

Kompostoriin tarvitaan kerroksittain jätettä ja reilu kerros kompostikuiviketta, jotta sisältö pysyy ilmavana ja jätettä hajottavilla pienelijöillä riittää happea. Kompostikuivike myös parantaa massan pH-arvoa ja ravinnesuhteita.

Laita kuiviketta vähintään kolmasosa jätteen määrästä. Kuivikkeeksi käy esimerkiksi karkea puunkuorirouhe tai oksasilppu sekä hapan turve.

Lisää oksasilppua tai haketta puutarhajätekerrosten väliin. Voit laittaa kompostiin myös lämpökompostorista tullutta ainesta jälkikompostoitumaan.

Talvella liian märkä komposti jäätyy herkästi, joten kuivikkeen määrässä ei kannata pihistellä. Säilytä kompostikuivike talvella mielellään kuivassa ja lämpimässä paikassa. Myös kompostivirkistettä kannattaa kokeilla. Se nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa kypsän kompostin laatua.

Vaikka komposti kaikesta huolimatta pääsisi jäätymään, täytä sitä tavalliseen tapaan. Keväällä se alkaa taas toimia.

Sekoita kompostia noin kerran viikossa möyhentimellä. Möyhennä pintaa 30–40 senttimetrin syvyydeltä.

Kastele kompostia tarvittaessa. Sekoita ja käännä sisältöä talikolla.

Paras paikka puutarhakompostorille on siellä, minne puutarhajäte on helppo kuljettaa.

4. Miten kompostori tyhjennetään?

Tyhjennä keittiöjätekompostia usein, vähän kerrallaan. Muista tyhjentää kotitalouskompostoria ennen talven tuloa ja myös talven aikana. Sopiva määrä poistettavaksi kerralla on kolmannes jo jäähtyneestä kompostimassasta kompostorin alaosasta.

Puutarhakompostori kannattaa puolestaan tyhjentää mieluiten yhdellä kerralla.

5. Miten valmista kompostimultaa käytetään?

Kompostimulta on valmista, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tuoksuvaksi, tummanruskeaksi humukseksi. Siihen kuluu kompostin tekemisestä 1-3 vuotta.

Valmiiksi kypsyneeseen kompostimultaan sekoitetaan lannoitettua kasvuturvetta 1:3 ja seosta parannetaan typpilannoitteella. Sitten se on valmista kasvualustaksi.

Puolikypsääkin kompostia voi hyödyntää aikaisemmin vaikkapa keväällä kateaineena pensaiden juurilla. Syksyllä katekomposti on omiaan kasvimaalla jyrsimellä maahan. Syksyllä voit levittää katekompostia kasvimaalle jyrsittynä.

Laita puutarhakompostoriin:

• haravoidut puunlehdet

• irrotetut naatit

• ruohonleikkuusta syntyneet jätteet

• silputut oksat ja kukkavarret

• kuivatut rikkaruohot

• kukkamullat ja kasvinjätteet

• kasvisten kuoret

• sienien ja marjojen perkuujätteet

Laita keittiöjätekompostoriin:

• hedelmien ja vihannesten kuoret pieneksi pilkottuna

• liha- ja kalajätteet ja ruoan tähteet

• kahvin porot ja teen lehdet sekä suodatinpussit

• keitin- ja huuhteluvedet

• pehmeät ja kosteat keittiöpaperit

• murskatut kananmunankuoret

6. Talvi & lämpökompostori

Lämpötilan laskiessa säädä kompostorin ilmanvaihtoventtiiliä pienemmälle. Jos lämpötila hiipuu, tyhjennä kompostoria tai lisää ravinteita, kuten kompostiherätettä.

Ruoki lämpökompostoria talvella usein. Pilko hedelmät ja murskaa kananmunan kuoret, niin kompostoituminen nopeutuu.

Tyhjennä kompostoria myös talvella. Nosta kompostoitunut aines kannelliseen saaviin odottamaan kevättä. Tyhjennyksen jälkeen laita pohjalle reilu kerros kuiviketta.

7. Kun kompostori ei toimi

Jäätynyttä kompostoria voi käyttää niin kauan kuin tilaa riittää. Herätä kompostori hautaamalla kuumavesikanisteri pintajätteeseen.

Jos kompostorisi oikuttelee, tarkista ovatko hapenmäärä, kosteus, ravinteet & energia ja lämpö kohdillaan. Jos komposti ei toimi, katso, olisiko näistä K-Raudan vinkeistä apua.

8. Mitä kompostin jälkeen?

Lämpökompostorin jätteen voi levittää katteeksi marjapensaiden, puiden tai isojen perennojen juurelle. Jälkikypsyttämällä katekompostia noin vuoden voit sekoittaa sen jätteitä myös kasvualustakerrokseen. K-Rauta.fi kertoo lisää vinkkejä kompostimullan käyttöön.

Asiantuntijana puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan Oy, puutarhamyyjä Teija Andelin, K-Rauta Järvenpää ja tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto, K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kauppa

>> Tutustu K-Raudan kompostorien valikoimaan

Lue lisää puutarhasta

JULKAISTU   11.3.2021TEKSTI   Henna Ikävalko, Dakota LaventoKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?