Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä remppahommista

Tuleeko tenkkapoo, kun huonekalu pitäisi saada kasaan tai taulu siististi seinään? Näillä vinkeillä aloittelijakin selviää kodin kunnostus- ja huoltotöistä.

1. Miten varaudun huonekalun kasaamiseen?

Huonekalujen mukana toimitettavat kuusiokoloavaimet ovat usein pehmeää metallia, joten ne nuljaavat ruuvien kannat helposti pilalle. Kunnollinen kuusiokoloavainsarja helpottaa työtä ja säästää murheilta. Saatavana on kahdenlaisia sarjoja: linkku-veitsen tapaan toimivassa sarjassa avaimet taittuvat sarjan sisään ja säilytyspidikkeellä varustetusta sarjasta ne voi irrottaa yksi kerrallaan. Vinkki:nuljaantuneiden ruuvien irrottamiseen löytyy oma sarjansa. Avaimien kierteinen pää porautuu tiukasti huonokuntoisenkin ruuvin kantaan.

2. Miten lattialistan saa sahattua siististi?

Kotinikkari saa tarkimman ja siisteim­män tuloksen käsikäyttöi-sel­lä sahalla. Ensimmäinen ja samallaedullisin vaihtoehto on setti, johon kuuluu muovinen jiirisahauslaatikko ja pieni käsisaha. Toinen vaihto­ehto on kärjestä pyöristetty listasaha, jollavoi sahata paikalleen kiinnitettyjälistoja. Kolmas ja hintavin ratkaisu on käsikäyttöinen kulmasahauslaite. Se on tarkka, ja kulmasahausvaihtoehtoja on runsaasti. Kaikkia kolmea vaihtoehtoa yhdistää sahan tiheä, listaa repimätön hammastus.

3. Miten saan otettua tarkan mitan?

Mitan alkupäässä oleva luokkamerkintä II varmistaa, että tarkkuus riittää kotikäyttöön. Kun otat mittaa ulkokulmasta, varmista, että mittanauha on tiukalla ja nauhan kärjessä oleva koukku mahdollisimman ulkona. Jos otat mittaa sisäkulmasta, koukun tulee olla työntyneenä mittanauhan päähän kiinni. Jos mahdollista, älä taita nauhaa vaan anna sen ylittää suorana mitattava alue.

4. Miten ruuvaan siististi akkuporakoneella?

Varmista, että ruuvi ja ruuvauskärki sopivat toisiinsa. Käytä porakoneen ykkösvaihdetta ja satsaa laadukkaisiin ruuveihin sekä kärkiin. Ristipääruuvityyppejä on kaksi: ristin muotoinen ja ristipää, jossa on lisäksi pienet välihahlot. Jos kärjen tyyppi ja koko eivät täsmää, kärki pomppaa pois kannasta. Kun käytät tähtimäisiä eli TORX-kantaisia ruuveja, valitse tarkasti oikean kokoinen kärki. Näin ruuvinkanta ei pyöristy.

5. Millaisella poralla saan tehtyä reiän seinään?

Tarvitset seinämateriaaliin sopivan porakoneen ja terän. Kipsi- ja puulevyseiniin sopii mikä tahansa akkuporakone ja sen kaveriksi puuterä. Betoni- ja harkkoseinään tarvitset iskuporaa tai poravasaraa. Teräksi valitaan kiviporanterä. Huom! Poravasaraa suositellaan läpimitaltaan yli 8 mm:n reikiin ja useiden suurten reikien tekoon. Isku- ja akkuporan-terät eivät sovi poravasaraan, vaan niille on omat teränsä.

6. Miten valitsen sopivan  kiinnikkeen?

Puuseinään voi kiinnittää naulan tai ruuvin ilman tulppaa, mutta betoni- ja harkkoseinään tarvitset ruuvin ja tulpan. Vaihtoehtoisesti voi käyttää betoniruuvia tai kiila-ankkuria. Huokoiseen kipsilevyyn tarvitset kipsilevylle sopivan erikoistulpan, kipsilevyankkurin tai levyankkurin. Valintaan vaikuttavat kipsilevyn kovuus ja kantokyky, seinän paksuus, kiinnitettävän asian paino ja siihen kohdistuva kuormitus.

Asiantuntijoina Seppo Jalanne, Juho Laurila ja Maarit Väisälä K-Raudasta

Lue lisää:

JULKAISTU   29.3.2022TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?