Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä remonttijätteistä

Valtaosa kodin pintaremontista syntyvistä jätteistä kelpaa kierrätettäväksi tai muuten hyödynnettäväksi. Näin lajittelet jätteet oikein.

1. Miten helpotan jätteiden lajittelua?

Kun suunnittelet remonttia, mieti jo etukäteen, millaista jätettä remon-tista syntyy ja milloin. Lajittelu helpottuu, kun varaudut siihen ajoissa ja oikeilla välineillä. Voit esimerkiksi tilata monilokerollisen vaihtolavan kuljetuksineen tai käyttää lajitteluun erikokoisia kestosäkkejä. Toimita jätteet miehitettyyn kierrätyspisteeseen tai jäteasemalle. Remonttijäte ei kuulu taloyhtiön jäteastiaan.

2. Kelpaako kaikki lasi kierrätykseen?

Lasin voi kierrättää, kunhan poistat siitä ensin puuosat. Ikkunalaseissa voi olla pieniä määriä reunasilikonia tai -kittiä. Kierrätykseen kelpaavat esimerkiksi puhdas ja laminoimaton tasolasi, karkaistu lasi, sävytetty ja maalattu lasi sekä huonekalulasi. Sen sijaan peililasit, laminoidut lasit (turvalasit), keraaminen lasi ja palonsuojalasi kuuluvat sekajätteeseen.

3. Miten toimin kemikaalien kanssa?

Niin sanotuille vaarallisille jätteille on oma kierrätyspisteensä. Vaaralliseksi jätteeksi lasketaan lähes kaikki maalit, lakat, petsit, öljyt, liimat, rakentamisessa käytettävät massat ja liuottimet (esimerkiksi tärpätti ja lakka bensiini).

Myös maalijäämää sisältävät metalliset ja muoviset maalipurkit lasketaan vaaralliseksi jätteeksi. Tyhjät pakkaukset ja kuivunutta ainetta sisältävät työvälineet voidaan hävittää poltettavan jätteen mukana. Työ-välineet kannattaa puhdistaa välittömästi käytön jälkeen, jotta voit käyttää niitä useamman kerran. Käytä puhdistukseen tarkoitettuja aineita ja vältä niiden pääsyä viemäriin tai vesistöön.

4. Miten kierrätän puun ja puupohjaiset materiaalit?

Sisäremontissa syntyvä käsittelemätön ja pintakäsitelty puu ja puu-pohjainen jäte lajitellaan erikseen, jolloin niitä voidaan hyödyntää energiantuotannossa. Puupohjaista jätettä ovat esimerkiksi lastu- ja MDF-levyt sekä puupohjaiset väliovet. Materiaali saa sisältää pieniä metalliosia, kuten nauloja, ruuveja ja heloja. Suuremmat metalliosat, kuten saranat, on hyvä poistaa.

Käsittelemätöntä puuta voi polttaa myös omassa tulisijassa. Huom! PVC- muovia tai laattoja sisältävät puumateriaalit, kestopuu, ikkunalasia sisältävä puu sekä risut ja roskat eivät kuulu puujätteeseen.

5. Entäpä betoni, tiilet ja kipsilevyt?

Erota muusta jätteestä tiili, betoni, kevytbetoni, seinä- ja lattialaatat sekä käytetyt ja käyttämättömät tasoitteet ja laastit. Tyhjennetyt säkit ja sekoitusastiat kuuluvat seka jätteeseen. Kipsilevyt voidaan kierrättää uusiksi kipsilevyiksi. Tarkista oman alueesi ohjeet niiden vastaanottopaikoista.

6. Mitä tarkoittaa poltettava sekajäte?

Kierrätykseen kelpaamattoman, mutta hyvin palavan rakennusjätteen voi hyödyntää energiana. Toimita poltettava sekajäte, kuten muoviset sisustuslevyt, viemäriputket, lattiamateriaalit, polyuretaani- ja styroksilevyt sekä tapetti ja korkki, omaan kierrätyspisteeseensä. Myös siivousjäte, esimerkiksi likaiset muovipakkaukset, on poltettavaa sekajätettä.

Vinkki! Joillain paikkakunnilla styroksi- ja polyuretaanilevyille on jo tullut oma kierrätyspisteensä.

  • Asiantuntijana Keskon vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 10/2022

JULKAISTU   5.10.2022TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?