Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä lisäeristämisestä

Eristäminen parantaa talon energiatehokkuutta ja säästää lämmityskustannuksissa. Pienilläkin toimenpiteillä voi olla iso merkitys.

1. Millainen merkitys ovilla ja ikkunoilla on?

Kun vaihdat vuotavat ja kuluneet ikkunatiivisteet, voit säästää lämmityskuluissa jopa 15 prosenttia. Jos ikkunat on aika vaihtaa uusiin, tee se julkisivuremontin yhteydessä. Silloin tuulensuojalevyt voi tiivistää ikkunoiden karmeihin paremmin.

Remontti parantaa oleellisesti talon energia tehokkuutta. Mikäli talon ulko-ovi on vanha, harkitse sen vaihtamista uuteen. Tiivisteilläkin on merkitystä, mutta ovi on avainasemassa. Lämmöneristyskyvystä kertovat U-arvot ovat nykyisin aivan eri tasolla kuin aiempina vuosikymmeninä. Nykyisin arvo saa olla enintään 1. 1970-luvun alussa se sai olla 3,14 ja vielä 2000-luvullakin 1,4.

2. Milloin tuulettuvan alapohjan eristys pitää uusia?

Jos sisällä seinänvierustat ja nurkat ovat talvipakkasilla kylmät, alapohjan eristys on puutteellinen. Epätiivis rakenne lahottaa puurunkoa, ja jossain vaiheessa lattia voi alkaa vajota.

Oireettomankin 40–50-vuotiaan talon alapohjan kunto kannattaa tutkituttaa ammattilaisella rakenteita avaamalla. Jos rakenteet ovat kun-nossa, eristeiden uusiminen riittää.

3. Tulisiko lisäeristys laittaa sisään vai ulos?

Jos talossa on huonokuntoinen puujulkisivu, eristäminen kannattaa tehdä ulkopuolelta julkisivuremontin yhteydessä. Jos taas sisäremontti on ajankohtainen, seinien eristäminen sisäpuolelta on järkevää. Tiili- ja kivitaloon lisälämmöneristys asennetaan yleensä seinien sisäpuolelle.

Huom! Kosteusvaurioiset tai painuneet villa- ja purueristeet tulisi vaihtaa uusiin villaeristeisiin. Hyväkuntoiset eristeet voi jättää paikoilleen.

4. Miten eristän talon sisäpuolen helposti?

Seinän sisäpuolelle tehtävä lisälämmön eristys on helppo toteuttaa alumiinikalvolla ja kipsilevyllä varustetulla polyuretaanilevyllä. Voit tehdä asennuksen suoraan terveen seinärakenteen päälle. Näin saat yhdellä kertaa eristyksen ja valmista seinäpintaa.

5. Mitä kautta lämpöä häviää kaikkein eniten?

Rakennuksen ulkovaipan lämpöhäviöstä peräti 60 prosenttia tapahtuu yläpohjan kautta. Yläpohjan lisäeristäminen 200–300 millin puhallusvillakerroksella on fiksu helposti toteutettava energiaremontti.
Puhallusvilla asennetaan vanhan hyväkuntoisen eristekerroksen päälle. Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, tarkista yläpohjan kunto ja tuulettuvuus sekä poista ylimääräiset tavarat yläpohjasta. Asenna tuulenohjaimet yläpohjan reunoille. Jos on tarpeen, asenna vielä palosuojavillalevyt savuhormien ympärille.

6. Millaista apua lisäeristämiseen on saatavilla?

Tiedustele villan asennuspalvelua tai puhalluslaitetta omatoimiseen eristykseen esimerkiksi K-Raudasta. Puhalluslaitteen käyttö on melko yksinkertaista, mutta jos teet eristystä ensimmäistä kertaa, pyydä opastusta laitteen käyttöön. Voit kysyä kaikesta lisäeristämiseen ja remontointiin liittyvästä K-Raudan Remonttineuvonnasta. Saat vastauksen viimeistään seuraavan arkipäivän kuluessa. Vastaajat ovat kokeneita remontoinnin ja rakentamisen ammattilaisia. Palvelu on maksuton.

Asiantuntijoina K-Raudan ammattilaiset.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 11/2022

JULKAISTU   27.10.2022TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?