Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä kodin turvallisuudesta

Kodin turvaaminen luo mielenrauhaa. Katso, minkälaisia ovat tämän päivän älykkäät turvallisuusratkaisut!

1. Miten valaistus parantaa turvallisuutta?

Kun käytät älyvalaistusta, sinun ei tarvitse koskaan saapua pimeään pihaan tai kotiin. Voit sytyttää valot näppärästi etukäteen mobiilisovelluksella. Voit myös ohjata tai ajastaa valaisimia tai valaisinryhmiä etänä, kun olet poissa. Näin saat kodin näyttämään aina asutulta. Älyvalaistusjärjestelmä rakentuu mobiilisovelluksesta ja älyvalaisimista tai älylampuista, jotka voidaan kiinnittää uusiin tai vanhoihin valaisimiin.

2. Miten valitsen sopivan hälytysjärjestelmän?

Hälytysjärjestelmää valittaessa kannattaa miettiä, tarvitsetko kuukausimaksullisen valvonta-palvelun vai haluatko mieluumminomavalvontaisen maksuttoman järjestelmän. Entä millaisia laitteita haluat liittää järjestelmään – vain murto- ja liiketunnistimia vai myös kodin muusta turvallisuudesta kertovia laitteita, kuten palovaroittimia ja vuotovahteja? Omavalvontajärjestelmässä hoidat itse hälyttimien hankinnan ja valvonnan, kun taas valvontapalvelu edellyttää palvelusopimuksen tekemistä.

3. Mitä hyötyä on vesivuotovahdista?

Vesivuotovahti on hälytinlaite, joka kertoo liiallisesta kosteudesta. Narumaisen anturin kastuessa laite lähettää tiedon hälytysjärjestelmään, joka käynnistää hälytyksen. Kun reagoit hälytykseen nopeasti, vuoto ei ehdi aiheuttaa kosteusvariota. Vuotovahti kannattaa sijoittaa sellaisiin kuiviin sisätiloihin, joissa kosteusvaurion riski on suuri ja joita ei voi helposti tarkastaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kylmälaitteiden ja astianpesukoneen taukset sekä keittiön allaskaappi.

4. Miten varmistan, että sammutin sähkölaitteet?

Voit liittää sähkölaitteesi, kuten kahvinkeittimen, lämmittimen tai pöytävalaisimen älypistorasiaan. Näin sähkölaitteistasi tulee etäohjattavia, ja voit ohjata niitä mobiilisovelluksen avulla. Päälle jääneen sähkölaitteen sammuttaminen onnistuu puhelimen hipaisulla. Älypistorasialla voi myös mitata laitteiden sähkönkulutuksen.

5. Mitä hyötyä on älylukosta?

Saatavana on kahdenlaisia älylukkoja: kokonaan vanhan lukon tilalle asennettavia malleja tai sellaisia, joissa avain jää vielä käyttöön. Lukot toimivat kulkutunnisteella, helposti vaihdettavalla numerokoodilla tai mobiilisovelluksella. Kun perinteinen avain poistuu käytöstä, sen katoamisesta tai joutumisesta vääriin käsiin ei tarvitse kantaa huolta. Jos kotonasi käy vaikkapa siivooja, voit antaa hänelle oman kulkukoodin, joka toimii vain tiettynä ajankohtana. Halutessasi voit myös avata oven etänä sovelluksen avulla.

6. Miten sijoitan valvonta-kamerat pihalle?

Kameroiden määrä ja sijoittelu riippuvat siitä, haluatko valvoa esimerkiksi vain oven edustaa vai koko pihapiiriä. Vältä sijoittamasta kameraa vastavaloon ja varmista, ettei mikään tärkeä alue jää katveeseen. Huomioi myös, että pensaiden ja puiden oksat eivät liikkuessaan aktivoi kameran liiketunnistinta. Ilmoita kylteillä kameravalvonnasta ja varmista, että kamerat kuvaavat vain omaa piha-aluettasi.

Asiantuntijoina tuotepäälliköt Tiina Seilonen ja Jukka Honkanen K-Raudasta

JULKAISTU   7.3.2022TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?