Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä energiansäästöstä

Energian säästäminen mietityttää suomalaisia, kun sähkön hinta nousee ja huoli ilmastoasioista painaa. Lue asiantuntijan ajankohtaiset vinkit!

1. Miten voin säästää  energiaa arjessa?

Yksi parhaista tavoista on lämpimän veden kulutuksen rajoittaminen: minuutti lämpimässä suihkussa kuluttaa enemmän energiaa kuin se, että kodissa palaa valot koko päivän.

Myös huonelämpötilan laskeminen kannattaa, sillä asteen lasku lämpötilassa tuo lämmityskuluihin viiden prosentin säästön. Kaikki laitteet olisi hyvä sammuttaa, kun niitä ei käytä. Isohkossa omakoti- tai rivitalossa tai pienkerrostaloasunnossa säästöä voi kertyä jopa 200 euroa vuodessa.

2. Miten parannan vanhan talon energiatehokkuutta?

Jos ikkunat ja ovet ovat vanhat sekä epätiiviit, ne olisi hyvä uusia. Myös lisäeristäminen ja rakenteiden tiivistäminen kannattaa. Vuotopaikat on helpointa etsiä talvella, ja ne voi havaita käsin tunnustelemalla, infrapunalämpömittarilla tai kännykkäsovelluksen avulla.

Tutki yläpohja, alapohja ja julkisivu. Automaattisesti säätyvä korvausilmaventtiili on tehokas mutta edullinen ratkaisu taloon, jossa on vapaa ilmankierto. Se pienentää lämpöhävikkiä. Jos talossa on öljylämmitys, se kannattaa vaihtaa. 

3. Mikä on paras lämmitysmuoto öljyn tilalle?

Jos energiaremonttiin ei ole varaa, taloon kannattaa asentaa ilmalämpöpumppu. Se ei riitä lämmittäjäksi yksinään, mutta vähentää öljynkulutusta. Jos haluat luopua öljystä kokonaan, vaihtoehdot ovat ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpö.

Ilma-vesilämpöpumppu maksaa noin 12 000–15 000 ja maalämpö noin 20 000 euroa. Kustannuksiin vaikuttaa esimerkiksi porattavan reiän syvyys. Molemmat lämmitysmuodot edellyttävät vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

4. Saako öljylämmöstä luopumiseen tukea?

ELY-keskus jakaa enintään 4 000 euron suuruista avustusta fossiilisista polttoaineista (öljy, maakaasu, kivihiili) luopuvalle. Avustuksen saaminen edellyttää, että rakennuksen energiatehokkuus paranee riittävästi. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi teettämällä ikkunaremontin. Huom! Avustuksiin budjetoidaan rahaa vuodeksi kerrallaan, joten on mahdollista, että rahat loppuvat kesken vuoden.

5. Kannattaako aurinkopaneelien laitto?

Aurinkoenergian suosio kasvaa vuosivuodelta ja kannattaa silloinkin, kun talossa ei ole sähkölämmitystä. Kotitaloussähköä kuluu aina, joten aurinkoenergialla voi kuitata pyykinpesun ja muut arjen sähkötarpeet. Paneelit kannattaa mitoittaa omaan kulutukseen sopivaksi: näin sähköä ei synny yli eikä ali oman tarpeen. Aurinkosähkö on aivan omiaan  koteihin, joissa on ladattava auto tai ilmalämpöpumppu.

6. Viekö viilentäminen paljon sähköä?

Moni hankkii ilmalämpöpumpun kodin viilentäjäksi, mutta innokas jäähdyttäjä kuluttaa helposti summan, jonka on säästänyt ilmalämpöpumpulla lämmittämisessä. Jos haluat kotiin viileän tunnun edullisemmin, käytä ilmalämpöpumpun kosteudenpoistotoimintoa.

Se kannattaa toki muistaa, että Suomen kesään ei osu valtavan monta hellepäivää. Jos fiilis on tukala, viilennyksen voi laittaa päälle vaikkanukkumaan menoa vasten pariksi tunniksi. Näin nukut paremmin, mutta sähköä ei kulu paljoa.

Asiantuntijana myntijohtaja Sampo Hannuksela Onniselta

Lue lisää:

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-7/2022

JULKAISTU   1.6.2022TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?