4 kysymystä muovikasseista
Miksi muovikassi maksaa kaupassa? Entä kuinka monta muovikassia kulutamme vuodessa? Asiantuntija vastaa.
1. Kuinka paljon Suomessa käytetään muovikasseja?
– Vuonna 2022 Suomessa ostettiin niin sanottuja tavallisia muovikasseja keskimäärin 55,6 kappaletta henkilöä kohden, kertoo Suomen Ympäristökeskuksen tutkija Päivi Fjäder.
Muovikassien käyttömäärät laskivat vuodesta 2017 vuoteen 2020 asti, minkä jälkeen kulutusmäärissä on tapahtunut pientä nousua. Sama ilmiö on havaittu myös muissa EU-maissa. Yhdeksi syyksi arvellaan sitä, että korona-aikana ihmiset kävivät vähemmän ravintoloissa ja valmistivat enemmän ruokaa itse kotona.
Muovikassit jaotellaan kolmeen kategoriaan: ohuet hevipussit, ruokakaupoista ostettavat tavalliset muovikassit sekä paksummat erikoismuovikassit, joita myydään esimerkiksi vaateliikkeissä.
2. Miksi muovikassien käyttöä pitää vähentää nykyisestä?
Vaikka Suomessa tavalliset muovikassit valmistetaan pääasiassa kierrätysmuovista, ne edustavat silti osaltaan kertakäyttökulttuuria ja ovat ympäristöön joutuessaan ongelma. Muovikassit ovat kevyitä, ja siksi ne kulkeutuvat tuulen mukana helposti roskaamaan vesi- ja maaympäristöä.
Esimerkiksi vuosina 2012–2018 muovikassit kuuluivat Suomen rantaroskaseurannassa kymmenen tyypillisimmän roskatyypin joukkoon. Vaikka tilanne on hieman parantunut, ympäristöön joutuvat muovikassit ovat edelleen ongelma.
– Muovipussit hajoavat luonnossa todella hitaasti, jos lainkaan, ja ne pilkkoutuvat lopulta mikromuoviksi. Lisäksi muovipussit voivat aiheuttaa fyysistä haittaa eläimille, jotka voivat takertua tai tukehtua niihin, Päivi Fjäder kertoo.
3. Miten muovikassien käyttöä voidaan vähentää?
Muovikassien käyttöä säädellään Euroopan unionin tasolla. Koko EU:n laajuinen tavoite on hillitä muovikassien kulutusta niin, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja käytetään vain 40 kappaletta henkilöä kohden vuodessa.
Jäsenmaat ovat saaneet itse päättää toteutettavista toimenpiteistä. Suomessa vähentämistoimet perustuvat vapaaehtoisuuteen. Mukaan lähteneet yritykset, kuten K-ryhmä, ovat sitoutuneet noudattamaan sopimuksen ehtoja.
– Ehtoihin kuuluu muun muassa, että muovikassien tulee olla kaupoissa maksullisia ja että ohuet hevipussit saa kassalta vain pyydettäessä, Fjäder kertoo.
4. Mitä jokainen meistä voi tehdä itse?
Kun muovikassi on kerran ostettu kaupasta, sitä kannattaa käyttää mahdollisimman monta kertaa uudelleen ja lopuksi hyödyntää roskapussina. Ostoskassi kannattaa sujauttaa jokaiseen reppuun tai laukkuun, joka on usein mukana arjessa – näin kassi on mukana myös yllätyskauppareissuilla.
– Kauppareissulle on hyvä ottaa aina kotoa löytyvä kassi, olipa sen materiaali mikä tahansa, Päivi Fjäder summaa.