Niksi-Pirkka sticker

4 kysymystä kaupan alan kesätöistä

Kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Tiedätkö, miten K-ryhmässä tuetaan nuoria työuran ensiaskeleilla?

1. Milloin kesätyöhaut aukeavat?

Kaupan ala on suurin työllistäjä Suomessa, ja K-ryhmä tarjoaa jälleen tulevana kesänä tuhansia kesätyöpaikkoja työuransa aloittaville nuorille. Suurin osa K-ryhmän kesätyöpaikoista tulee hakuun helmikuun alkuun mennessä. Paikat löytyvät hakuaikana osoitteesta kesko.fi/kesatyo.

Imatralaisessa K-Rauta Rautapertissä on panostettu viime vuosina kesätyöntekijöiden rekrytointiprosessiin. Myös tulevana kesänä kaupalla aloittaa monia uusia kasvoja. Kauppias Anu Ihalainen kertoo, että avoimia hakuja kannattaa seurata K-ryhmän rekrytointisivuston lisäksi esimerkiksi kauppojen somekanavista.

– Rautakaupassa sesonki alkaa jo huhtikuussa, joten aloitamme rekrytoinnin heti vuodenvaihteen jälkeen. Meille voi kävellä sisään rohkeasti sanomaan käsipäivää, mutta sähköinen hakemus toimii myös hyvin.

2. Miten löytää omannäköinen kesätyö?

Työmahdollisuudet kaupan alalla ovat moninaiset. Kesätyö voi olla ensimmäinen askel uralla esimerkiksi urheilutuotteiden tai digipalveluiden osaajaksi. Etenemisvaihtoehtoja on monia niin kaupoissa kuin asiantuntijatehtävissäkin. – Onhan niitäkin tarinoita, että on tultu kesätöihin kauppaan ja myöhemmin päädytty itse kauppiaaksi, Ihalainen sanoo.

K-ryhmä tarjoaa erilaisia työtehtäviä K-ruoka- ja rautakauppojen lisäksi Intersporteissa ja Budget Sporteissa, Neste K -asemilla, Onninen Express -myymälöissä, logistiikkakeskuksissa, tukuissa ja toimistoissa. Myös työsuhdemuotoja on tarjolla kokopäiväisestä osa-aikaiseen.

3. Millaisia ominaisuuksia kaupan alan kesätyöntekijöiltä halutaan?

Anu Ihalainen korostaa arvostavansa hakijoissa asiakaspalvelutaitoja sekä halua oppia. Perehdytys annetaan aina tehtäväkohtaisesti eikä kaikkea tarvitse osata etukäteen.

– Hakemuksessa kannattaa tietenkin nostaa esiin, jos erikoisosaamista löytyy vaikka harrastuksen kautta joltain tietyltä osa-alueelta.

Monesti ajatellaan, että kesätöihin vaaditaan täysi-ikäisyyttä, mutta tehtäviä löytyy myös nuoremmille. K-ryhmä on ollut esimerkiksi viitenä vuotena peräkkäin pääyhteistyökumppanina 4H-yhdistyksen Ysit töihin -toiminnassa. Lukuvuonna 2022–2023 toimintaa järjestettiin 135 kunnan alueella, ja tuloksena työllistyi yhteensä noin 10 000 ysiluokkalaista.

4. Mitä erityistä K-ryhmä tarjoaa kesätyöläisille?

Kesätyö on usein nuorten ensimmäinen kosketus työelämään, joten se määrittelee pitkälti sen, millaisena he työelämän näkevät. Myös Anu Ihalainen tietää, kuinka paljon ensimmäinen työpäivä nuorta jännittää.

– Meillä järjestetään keväällä aina perehdytyspäivä, jolloin kaikki kesätyöntekijät pääsevät tapaamaan toisensa ennen töiden alkua. Perehdytyspäivässä käymme läpi perusasiat ihan siitä lähtien, miten työpaikan avaimet toimivat.

Osana nuorten kesätyökokemuksen kehittämistä K-ryhmä on kouluttanut viime vuosina yli 1 500 työpaikkaohjaajaa. Työpaikkaohjaajan tehtävänä on ottaa uudet tulijat vastaan ja perehdyttää heidät työhön.

Myös Ihalaisen kaupalla toimivat koulutetut työpaikkaohjaajat, jotka pitävät huolen siitä, että kesätyöntekijät saavat tarvittavaa tukea. Kauppias korostaa myös pienten asioiden merkitystä turvallisen työympäristön luomisessa. K-Rauta Rautapertissä uusien kesätyöntekijöiden kuvat ja nimet tulostetaan etukäteen taukohuoneen seinälle, jotta kasvot tulevat koko työyhteisölle tutuiksi.

– Tällä tavoin saamme luotua uusille kesätyöntekijöille tervetulleen olon, kauppias summaa.

VINKKI!

”Hae sellaista kesätyöpaikkaa, joka aidosti kiinnostaa. Minulle Intersport tuntui luontevalta vaihtoehdolta, sillä olen harrastanut urheilua koko ikäni. Suosittelen laittamaan rohkeasti videohakemuksen suoraan kauppiaalle. Videolla pääsee esittelemään hyvin omaa persoonaa!”

Ilkka Carlson, Intersport Lielahti

Tutustu kesätöihin

JULKAISTU   23.1.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)