Niksi-Pirkka sticker

4 kysymystä jäähdytyksestä

Kesä lähestyy ja muistot kuumista päivistä ja hikisistä öistä palautuvat mieliin. Asiantuntija kertoo, millaisia laitevaihtoehtoja löytyy ja mitä lysti maksaa.

1. Ovatko jäähdytys ja viilennys sama asia?

Eivät. Jäähdytys laskee sisälämpötilan haluttuun lämpötilaan kylmäaineen, kompressorin, höyrystimen ja lauhduttimen avulla. Näin toimii esimerkiksi ilmalämpöpumppu. Siirrettävän ilmanviilentimen vaikutus taas perustuu siihen, että huoneilma puhalletaan kylmävesikennon lävitse. Menetelmä viilentää puhallusilmaa, mutta sillä on vähäisempi vaikutus sisäilman lämpötilaan.

2. Millaisia vaihtoehtoja laitteissa on tarjolla?

Suomessa koteja jäähdytetään paljon ilmalämpöpumpuilla, sillä niiden hinta on kohtuullinen ja energiatehokkuus hyvä. Laitteet ovat myös helppokäyttöisiä ja nopeita asentaa. Etuna on myös se, että pumppua voi käyttää talvisin lämmitykseen.

Jäähdyttäminen onnistuu myös maa- ja ilma-vesilämpöpumpuilla, jos niihin asennetaan jäähdytyspiiri.

Vaihtoehtoisesti kotiin voi hankkia siirrettävän jäähdytyslaitteen. Itse laite sijoitetaan asuintilaan ja lämmintä ilmaa puhaltava poistoilmaputki työnnetään ulos ikkunasta.

3. Tulevatko jäähdytys ja viilennys kalliiksi?

Jos jäähdytät asuntoa ilmalämpöpumpulla, hintaan vaikuttavat muun muassa asunnon koko ja eristys, haluttu sisälämpötila sekä ilmalämpöpumpun koko ja energiatehokkuus. Jos sähkön hinta on 12 senttiä kilowattitunnilta, jäähdytys maksaa 12 tunnilta noin 50 sentistä euroon sekä sähkönsiirtohinnan.

Samoilla periaatteilla siirrettävän jäähdytyslaitteen käyttö maksaa noin yhdestä kahteen euroa sekä sähkönsiirtohinnan.

Pidät asuntoa jäähdyttäessäsi kustannukset kurissa, kun lasket lämpötilaa maltillisesti. Älä anna auringon porottaa sisään, vaan sulje verhot tai sälekaihtimet. Pidä ovet ja ikkunat suljettuina, ettei viileä ilma karkaa.

4. Miten taloyhtiöt suhtautuvat ilmalämpöpumppuihin?

Osakkailla on lähtökohtaisesti oikeus asennuttaa ilmalämpöpumppu asuntonsa parvekkeelle. Toimenpiteeseen tarvitaan kuitenkin taloyhtiön lupa. Asennus voidaan kieltää, jos siitä on haittaa yhtiölle tai muille asukkaille.

Mikäli pumpun ulkoyksikön asennus muuttaa talon julkisivua, myös kunnan rakennusviranomainen voi kieltää asennuksen.

Siirrettävä jäähdytyslaite on hyvä ratkaisu asunnoissa, joihin ei voida asentaa ilmalämpöpumppua tai joissa jäähdytystarve on melko vähäinen. Muista, että poistoputki edellyttää tuuletusikkunan tai parvekeoven pitämistä auki, mutta aukko putken ympäriltä kannattaa tiivistää.

PRO-VINKIT ANTOI

Tuotepäällikkö Karri Valkonen Onniselta.

Lue lisää kodin jäähdytyksestä ja löydä itsellesi sopivin vaihtoehto!

JULKAISTU   25.4.2023TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?