Villasukka suklaarusinoilla ja muut neulojan niksit
Neulojan elämä on yhtä lankakerää. Niksi-Pirkka tuntee monta hyvää niksiä sinulle, jolla on villasukka tai kaksi kesken.
1. Luistoa bambulle
Bambusta tehdyt ja virkkuukoukut ovat suosittuja keveytensä vuoksi, mutta yksi ongelma niissä on: Lanka tahtoo tarttua puikon kärjessä puun säikeisiin, jolloin neulontatahti hidastuu ja lanka hapsuttuu rumasti. Lakkaa puikkojen kärjet kirkkaalla kynsilakalla, jolloin lanka luistaa kuin unelma! Voit myös käyttää värillistä lakkaa, jolloin puikot saavat ihan uuden ilmeen.
2. Saksilukko
Ompelusakset pysyvät terävinä, kunhan niillä ei leikkaa esimerkiksi paperia. Lapset saattavat unohtavat tämän ja lainaavat saksia salaa askarteluihinsa. Laita munalukko saksien sormilenkkien läpi, niin sakset pysyvät varmasti ompelukäytössä!
3. Heti kärkeen!
Saat vaihtelua villasukkien neulontaan, kun aloitat neulomisen sukan kärjestä. Puolita lankakerä kerimällä puolet toista villasukkaa varten. Käytä digivaakaa apuna, että saat yhtä painavat kerät. Kun aloitat kärjestä, voit neuloa niin pitkät varret kuin lankaa riittää. Näin ei jää hukkalankaakaan.
4. Kiepsautustaktiikka
Kun neulot kääntövarsisukkia, käännä varren yläosa neuleen sisäpuolelle ja siitä edelleen puikkojen välistä ympäri. Näin sinulla on varsi oikeinpäin kantapään neulomista varten, eikä joustinneuleen suuntaa tarvitse välillä vaihtaa.
5. Silmukkamerkki vessasta
Sähköhammasharjan vaihtoharjan muoviset merkkirinkulat sopivat hyvin silmukkamerkeiksi. Ne mahtuvat hyvin puikkoihin ainakin kokoon 6 asti.
6. Ilmapallopää
Kun teet pipoa toiselle, pyydä hänen päänympärysmittansa. Puhalla sitten ilmapallo yhtä isoksi kuin mitta. Nyt voi sovittaa pipoa ilmapallon päälle, jolloin saat tehtyä sopivan kokoisen pipon. Voit myös piirtää pallolle hauskan naaman neulomishetkiä piristämään.
7. Villasukka suklaarusinoilla
Ota villasukan kantatilkun tekoon avuksi suklaarusinat. Syö pois aina yksi jokaisella nurjalla kerroksella. Kantalappu on sopivan pituinen, kun rusinat on syöty.
8. Kissan laatikkoleikki
Leikkisä kissa ei aina ole neulojan paras ystävä. Olen ratkaissut ongelman laittamalla langat pahviseen kenkälaatikkoon. Laatikon kylkeen voi tehdä reiän, josta lanka pääsee vaivattomasti kulkemaan neuleen edetessä. Mikäli lanka täytyy saada laatikosta ulos kesken neulomisen, voi reikään tehdä viillon, josta langan saa pois. Viiltoa ei kuitenkaan kannata tehdä suoraan reiästä ylöspäin, vaan hiukan sivuun, jottei lanka aina hakeudu kirraamaan viiltoon. Voit säilyttää neuleet samaisessa laatikossa. Puikot saa hyvin tökättyä laatikon kylkeen kiinni, ja näin neulekaan ei pääse purkautumaan.
9. Villasukkaduo
Kun kudot tai neulot villasukkia, ota käyttöön kahdet puikot. Tee molempia sukkia rinnakkain. Se helpottaa mittaamista ja muita vaiheita.
10. Villasukkatrio
Kun neulot villasukat ja lankaa riittää, neulo samalla kolmas samanlainen. Näin löytyy aina pari, kun yksi sukka hukkuu pesukoneeseen.
11. Puikot nippuun
Saat neulepuikot säilymään tiiviissä nipussa, kun luot kaikille puikoille muutaman aloitussilmukan. Pysyy paremmin kuin solmut.
12. Lankakerä hylsyssä
Sujauta loppuunkulunut lankakerä wc-paperihylsyn sisään. Kerä ei lähde purkaantumaan, eikä sotkeennu muihin lankoihin korissa. Hylsyn kylkeen voit liimata vyötteen.
13. Pullolla päätökseen
Raidallisten neuleiden päättelyyn menee paljon aikaa, kun esimerkiksi sukan sisälle pitää laittaa käsi, päätellä lanka, ottaa käsi pois ja laittaa käsi uudelleen neuleen sisälle, jotta voi päätellä seuraavan langan. Laita sukan sisälle jokin esine kuten juomapullo, niin voit päätellä neulontatyön kaksin käsin veivaamatta kättä turhaan edestakaisin.