Mökin vesiratkaisut

Ilman stressiä mökillä

Vesipumppu, mökkihana, käymälä ja muut mökin vesiratkaisut helpottavat elämää. Katso ohjeet rentoon mökkeilyyn!

1. Käsipumppu avuksi saunalle

Puusauna tekee mökin. Sen sytyttäminen on kunniatehtävä, mutta harvemmin kilpaillaan siitä, kuka saa kantaa järvestä tai merestä pesuvedet. Ei tarvitsekaan: hyvin yksinkertaisten pumppuratkaisujen avulla pesusaavit täyttyvät lähes itsestään.

Yksinkertaisin ratkaisu on lihasvoimin toimiva käsipumppu. Vielä helpommalla pääsee, jos saunaan asentaa sähköllä toimivan vesiautomaatin.

Hyvä sijoituspaikka vesiautomaatile on esimerkiksi mökin terassin alla. Vesiautomaatille voi nikkaroida myös pienen laatikon sokkelin viereen. Koska vesiautomaatti toimii sähköllä, tarvitaan lisäksi ulkokäyttöön sopiva pistorasia, johon automaatin voi kytkeä. Sähköasentaja voi asentaa tämän.

Käsikäyttöinen ja sähkökäyttöinen vesipumppu tarvitsevat molemmat toimiakseen imuletkun. Letkun imupää kannattaa varustaa pohjaventtiilillä ja karkealla järvivesisuodattimella, joka seuloo pois järviveden kiintoaineet, kasvit ja roskat.

Jos pesuvedestä haluaa todella puhdasta, voi saunan puolelle asentaa lisävarusteeksi monivaiheisen järvivesisuodattimen. Se tekee järvivedestä jo lähes juomakelpoista. Suodattimen toiminta perustuu aktiivihiileen sekä mikrobeja tappavaan UV-suodatukseen. Samanlainen tekniikka on käytössä suuremmassa mittakaavassa myös kunnallisissa vedenpuhdistamoissa.

2. Tiskaus muuttuu iloksi

Lämmin vesi on mökillä ylellisyyttä, mikä helpottaa kovasti tiskausta, ruoanlaittopuuhia ja muuta mökkielämää. Mökin tiskauksesta entistä mukavampaa tekee mökkihana, joita löytyy esimerkiksi hanavalmistaja Oraksen mallistosta.

Mökkihanan avulla kesäasunnolle on helppo rakentaa toimiva vesipiste minne vain. Ulkokeittiön ohessa mökkihana toimii esimerkiksi kätevänä käsienpesupisteenä.

Laitteeseen kuuluu viiden litran vedenlämmitin. Toimiakseen se tarvitsee pistorasian, sillä vesi lämpenee sähköllä.

Mökkihanan asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö. Hanan vesisäiliö asennetaan allaskaappiin, ja hana ruuvataan tiskipöydän hanaliitäntään. Veden lämpötilan voi valita itse +35 ja +85 asteen välillä, mutta suurin osa askareista hoituu alle 65-asteisella vedellä.

Mökkihanan käytössä on muistettava tyhjentää laitteisto kokonaan vedestä ennen talven tuloa, ettei se jäädy talven aikana.

3. Haiseva huussi on historiaa

Mökin ulkohuussiin paras ratkaisu on kompostoiva käymälä, joka erittelee jätökset, muuttaa kiinteän aineen mullaksi ja pysyy raikkaana.

Jotta kiintoaines pysyy kuohkeana, se tarvitsee kumppanikseen kuiviketta. Jätösten sekaan voi kaataa esimerkiksi sahanpurua tai puutarhan silppujätettä. Lisää tehoa saa komposti- ja huussikuivikkeilla. Puunkuoren ja hakkeen lisäksi niissä on mukana esimerkiksi turvetta.

Sisävessa tuo lisää mukavuutta mökkeilyyn. Sisäkäyttöön sopii hyvin erotteleva kuivakäymälä. Mallista riippuen se joko pakastaa jätteen tai polttaa sen tuhkaksi.

Sisävessan mökille voi toteuttaa itse, sillä varsinaisia putkitöitä ei tarvita. Erottelevaa kuivakäymälää suunnitellessa on huomioitava, että virtsasäiliö tarvitsee tilansa wc:n alapuolelle.

Kuivakäymälä ei tarvitse rakennuslupaa, mutta jätteen käsittelystä on tarvittaessa annettava selvitys viranomaisille.

4. Pidä vedet puhtaina

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus astui voimaan 2019. Pääsääntönä on, että muutoksia ei tarvitse tehdä, jos mökillä ei ole juoksevaa vettä. Kuitenkin esimerkiksi saunan pesuvedet on puhdistettava saunakaivolla. Uuden mökin rakentamisen tai suurien remonttien suunnittelun yhteydessä on hyvä heti alussa varmistaa jätevesivaatimukset oman kunnan rakennusviranomaisilta.

Tutustu K-Raudan koko valikoimaan

Lue lisää:

JULKAISTU   5.3.2021TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?