Valokeilassa valaisimet

Pimeänä vuodenaikana katseet kääntyvät valaisimiin. Hyvä valaisin toimii arjessa ja luo tunnelmaa. Näillä vinkeillä valitset valaisimen tilan mukaan!

Valon voimalla

Kun valo ulkona vähenee, katseet kääntyvät sisälle kotiin ja valaistukseen.

Cello Uni II -riippuvalaisimessa yhdistyvät kauniisti metalli ja lasi, 59,90€. Sininen seinä on maalattu Tikkurilan sisämaalisävyllä M350, K-Rauta. Mari Paikkarin keraamiset veistokset, tiedustelut taiteilijalta.

Kodin kruunut

valaisimet 2

Näyttävä valaisin voi olla huoneen keskipiste ja kruunata koko sisustuksen. Menneiden aikojen tuntua henkivät messinki- ja lasivalaisimet luovat tilaan arvokasta ja eleganttia tunnelmaa.

Näyttävä suunnattava Trio Cross -lattiavalaisin 175€, messingin värinen Sessak Totti -riippuvalaisin 79,90€, musta Cello Dolce -pöytävalaisin 29,95€, ruusukullanvärinen Eglo Alobrase -riippuvalaisin 119€ ja kultakalamaljasta innoituksen saanut Sessak Malja -valaisin 159€, K-Rauta. Pinottava Kanto-jakkara 350€, Studio Ville Auvinen. Antti Matinlaurin suuri muotokuvateos, tiedustelut taiteilijalta.

Selkeitä muotoja

valaisimet 3

Graafiset valaisimet sopivat hyvin moderneihin tiloihin ja tuovat kiinnostavaa kontrastia perinteisempiin tiloihin. Valkoiset ja mustat valaisimet ovat helposti yhdistettävissä myös keskenään.

Musta Eglo Donington -kattovalaisin 159€, trumpetinmallisella metallivarjostimella varustettu Design from Finland Sessak Lakki -lattiavalaisin 299€, valkoinen kangasvarjostimellinen Cello Mezzo -lattiavalaisin 59,90€, By Rydens Bazar -kattovalaisin 59€ ja Eglo Torrontes -kattovalaisin 119€, K-Rauta. Seinässä Tikkurilan sisämaalisävy M350, K-Rauta. Kotimaisista materiaaleista tehty Odda-penkki 989 €, Gedigo. Emma Helteen keraaminen veistos ja Leena Keräsen keraaminen seinäreliefi, tiedustelut taiteilijoilta.

Valosta on moneksi

valaisimet 4

Valolla on suuri merkitys kodin sisustuksen ja tunnelman luojana. Vaikka valaisimen hankintaperusteena voi olla ulkonäkö, on oleellista miettiä, minkälaiseen tarkoitukseen ja tilaan valaisin tulee. Tuleeko se huoneeseen, jossa on tarkoitus tehdä töitä, vai tilaan, johon kaivataan erityistä tunnelmaa?

Valolla voi rajata suuria huoneita pienempiin osiin, luoda tehokasta yleisvaloa tai kohdentaa sitä esimerkiksi työskentelyyn sopivaksi. Myös kodin pinnat ja värit vaikuttavat valon tarpeeseen ja valon määrään. Vaaleat pinnat heijastavat valoa ja tummat taas imevät sitä.

Kodin yleisvalona toimivat kattoon sijoitettavat valaisimet. Kaunein tunnelma syntyy käyttämällä valoa epäsuorasti, valaisemalla tilaa kattojen ja seinien kautta. Ruokapöydän ylle kannattaa valita valaisin, joka valaisee pöydän, mutta ei häikäise ruokailijoita. Suosi pienemmissä huoneissa kohdevalaisimia, kuten pöytä-, seinä- tai lattiavalaisimia, joilla saa valaistua tarvittaessa esimerkiksi työpöydän.

Kun ostat valaisimen, hanki siihen samalla oikeanlainen polttimo. Tunnelmaa voi tehostaa himmeällä lämpimällä valolla ja esimerkiksi tarkkuutta vaativaan työhön tarvitaan tehokasta valkoista valoa.

Puu ja luonnonmateriaalit tuovat mukanaan lämpöä ja kodikkuutta. Niitä käytetään paljon nyt myös valaisimissa. Luonnonmateriaalien vastapainona musta luo modernia ilmettä ja särmää.

Eglo Hornwood -pöytävalaisin 49,95€, Eglo Hornwood -lattiavalaisin 99,90€, punotulla varjostimella varustettu Eglo Dembleby -lattiavalaisin 149€ ja pieni lasinen Sessak Ariane -pöytävalaisin 69,90€, K-Rauta. Katri-Maria Huhtakallion keraamiset tammenterhot, tiedustelut taiteilijalta.

Kuvauspaikkana näyttelytila Savio Temporary, Kerava

Lue lisää:

JULKAISTU   4.11.2020TEKSTI   Jenni JuurinenKUVAT   Niclas Mäkelä

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?