Niksi-Pirkka sticker

Vaihtamalla paranee – ainakin auto

Autoa vaihtamalla voi pienentää oman autoilunsa päästöjä selvästi. Onko valintasi uusi polttomoottoriauto, sähköauto vai kaasuauto?

Autoa vaihtamalla voi vaikuttaa merkittävästisiihen, kuinka iso hiilijalanjälki omasta autoilusta jää. Mitä vanhempaa autoa ajaa, sitä enemmän vaihto yleensä vähentää päästöjä. Suomessa henkilöautoliikenteen hiilidioksidipäästöt on tarkoitus puolittaa vuoteen 2030 mennessä, joten toimia todella tarvitaan.

1. Vaihto uuteen polttomoottoriautoon on yleensä aina ekoteko verrattuna vanhalla autolla ajamiseen. Vaikka tavarat kannattaa tavallisesti käyttää loppuun, autoihin ajatus ei päde. Uuden auton tuotannosta toki syntyy päästöjä, mutta loppupeleissä käytöstä syntyvät päästöt ratkaisevat. Kun vanhojen autojen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 178–194 g/km, ensirekisteröidyillä henkilöautoilla päästöt olivat viime vuonna merkittävästi pienemmät eli keskimäärin 103,4 g/km.

2. Vaihto täyssähköautoon vähentää autoilusta syntyviä päästöjä tehokkaasti. Kun verrataan samankokoisen täyssähköauton ja polttomoottoriauton hiilidioksidipäästöjä 15 ensimmäisen vuoden aikana, täyssähköauton päästöt ovat yli puolet pienemmät – vaikka valmistuksen päästöt otetaan huomioon. Täyssähköautolla ajaminen on sitä ympäristöystävällisempää, mitä ekologisemmin siihen ladattava sähkö on tuotettu. Suomessa panostetaan ekologiseen sähköntuotantoon voimakkaasti. Täyssähköauton akkujen valmistuksesta syntyvien hiilidioksidipäästöjen merkitys vähenee auton käyttöiän myötä. Täyssähköautojen yleistyessä myös akkujen kierrätys tehostuu, mikä pienentää akkujen elinkaaripäästöjä.  

3. Vaihto kaasuautoon on sekin ekoteko. Kaasuauton koko elinkaaren aikana syntyy jopa 85 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiiniautolla ajettaessa, jos tankataan uusiutuvaa biokaasua. Sen liikennekäytön hiilidioksidipäästöt ovat pyöreä nolla. Kaasuasemaverkosto laajenee koko ajan. Suomessa myytävissä kaasuautomalleissa on aina myös polttoainetankki. Jos kaasu loppuu kesken matkan, voi perille ajaa bensiinillä. 

*Lähteet: Autoalan tiedotuskeskus, Ilmastopaneeli ja VTT *

Aja fiksusti

Polttoainetta säästävä taloudellinen ajotapa polttomoottoriautolla vähentää sekin auton hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Vältä turhia kiihdytyksiä ja pidä nopeus tasaisena. Tarkista myös rengaspaineet äläkä säilytä autossa turhia tavaroita.

Lue lisää autoilusta:

JULKAISTU   2.6.2021TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?