pihavalot web

Ulkovalaisimet ja älyvalaistus

Hyvin suunniteltu valaistus luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Siirrettävät valot ovat keveä ratkaisu valaistuksen päivittämiseen.

Valot remontin yhteydessä

Pihan valaisemisen selkärankana ovat huolella suunnitellut kiinteät pihavalot. Ne tarvitsevat aina johdotuksen talon sähkökeskuksesta, joten pihan valaisutöissä ei kaivuutöiltä valitettavasti voi välttyä. Siksi paras aika pihavalojen rakentamiselle on silloin, kun piha joudutaan muutenkin repimään auki. Otollisin hetki on pyytää valaistussuunnittelija käymään jo silloin, kun taloa vasta suunnitellaan. Näin pihavaloista voidaan suunnitella kokonaisuus, joka nostaa talon ja puutarhan kauniit yksityiskohdat esiin – maakaapeleiden asennus- ja kytkentätyöt puolestaan voidaan yhdistää osaksi piharakentamista. Toinen vaihtoehto on asennuttaa pihavalot piharemontin yhteydessä. Koska kaivuutöihin joudutaan joka tapauksessa, on järkevää asennuttaa samalla muutama ylimääräinen sähköpiste tulevaisuuden tarpeita varten.

Uuden talon rakentajan kannattaa tehdä valaistussuunnitelma jo talon suunnitteluvaiheessa. Näin pihavaloista voi suunnitella toimivan kokonaisuuden, ja maakaapeleiden asennus- ja kytkentätyöt ovat osa piharakentamista.

Vaihda hehkulamput viimeistään nyt

Jos pihavalojen rungot alkavat kasvaa sammalta ja metalliosat hapettua, on aika toimia. Pihavalot saavat sähkönsä maakaapeleista, jotka kestävät ajan ja maaperän hammasta. Ensimmäisenä tiensä päähän tulee valotekniikka. Itse asiassa kehittynyt teknologia jo itsessään on hyvä syy uusia pihavalot. Valonlähteiden tapauksessa pienimmällä vaivalla modernisaation saa käyntiin vaihtamalla viimeisetkin hehkulamput ledeihin. Se säästää sähköä ja ympäristöä, sillä yhden hehkulampun tarvitsemalla energialla käyttää kuutta valoteholtaan yhtä voimakasta led-lamppua.

Valaise yksityiskohtia

Pihavalaistuksen tärkein tehtävä on turvallisuuden luominen sinne, missä valoa tarvitaan näkemiseen. Liiketunnistimella varustettu valaisin on toimiva ratkaisu esimerkiksi autokatokseen ja ulko-ovelle. Oikein suunnattuna niillä voi valaista tarkasti juuri tarvittavat kohdat. Pihan poluille sopivat hyvin noin metrin korkuiset pylväsvalaisimet, joista valo lankeaa ylhäältä. Tällöin valo valaisee polut, mutta ei sinkoile valosaasteena muualle. Puut ja pensaat puolestaan korostuvat spottimaisilla valoilla, jotka valaisevat kohdettaan aavistuksen dramaattisesti alhaalta ylöspäin.

Älyvalot tulevat pihalle

Sisävalaistuksesta tuttu älyvalaistus yleistyy myös pientalojen pihoilla. Se antaa pihan tunnelmaa arvostavalle paljon mahdollisuuksia yhdellä napin painalluksella. Älyvalot kytketään kodin WiFi-verkkoon,jonka kautta valaisimia ohjataan älylaitteilla. Valoja voi usein ohjata suoraan myös laitteen Bluetooth-yhteyden avulla. Perustoimintoja ovat esimerkiksi valaistuksen ajastaminen ja himmentäminen sovellukselle annettujen ohjeiden mukaan. Lisäksi älyvalojen väriä ja värilämpötilaa on mahdollista säätää, joten valot on helppo asentaa tunnelmaan sopiviksi. Samalla etäohjattava, elävä valaistus tuo turvaa.

Uusi ilme liikuteltavilla valoilla

Pihavalaistusta voi piristää myös kevyemmillä valaistusratkaisuilla, jotka saavat sähköä tavallisesta pistorasiasta. Terassille sopivat ulkokäyttöön tarkoitetut LED-valolistat sekä pienet, ulkokäyttöön tarkoitetut pöytä- ja lattiavalaisimet. Puutarhan pensaita voi valaista esimerkiksi pistotulpalla toimivilla maapiikkivalaisinten sarjalla, jotka asetetaan paikoilleen maapiikeillä. Pistotulpallisten valojen johdot voi vetää esimerkiksi siirreltävien pihakivien välistä, jolloin ne jäävät katseilta piiloon eivätkä häiritse ruohonleikkausta.

JULKAISTU   31.7.2018TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?