Tuotteen takana: Valon ja varjon kontrasteja
Valaisinsuunnittelija Matti Syrjälän mielestä pimeys on hieno asia, jota kaupungissa asuvat eivät tule ajatelleeksi.
”KAUNEIMMAN VALON olen nähnyt Lapissa. Kun täysikuu loimottaa, valkoiset nietokset saavat valon loistamaan joka suunnasta. Luonnonvaloa on vaikea voittaa. Toisaalta ihailen sitä, millaisia valaisimia Paavo Tynell on luonut 1930–50-luvuilla ja miten valo niistä lankeaa. Ja sitä, miten arkkitehdit, kuten Alvar Aalto, ovat suunnitel-leet valaisimia tiettyyn kohteeseen.
Valaisinsuunnittelussa minua innoittavat luonnossa näkemäni muodot ja esimerkiksi lehtipuiden tai korkeiden kuusien välistä siilautuva valo. Inspiraatio Sessak Poiju -riippuvalaisimeen tuli meripoijusta. Olemme veneilijöitä koko perhe. Poijussa maitolasisen varjostimen päällä on valkoiseksi maalattu metallivarjostin, jonka sisään tekniikka on kätketty. Se estää valoa karkaamasta ylöspäin. Poijun muotoilu on ajaton, ja sopii monenlaisiin tiloihin.
Omaan kotiini en halunnut riippuvalaisinta keskelle olohuoneen kattoa. Mieluummin useita valopisteitä tarvittaviin kohteisiin kuin yksi tehokas keskelle kattoa. Valolla luodaan tunnelmaa. Ruokapöydän ylle valaisin sopii, valo kutsuu pöytään. Sohvan ja yöpöytäni vierellä on liikuteltava valaisin, jota voin säätää sopivaan asentoon, kun luen. Käyttöfunktio on tärkein, toisaalta valaisin voi toimia katseenvangitsijana. Haluan luoda kontrasteja, valoja ja varjoja.
Pimeys on hieno asia, jota kaupungissa asuvat eivät tule ajatelleeksi. Lapissa voi nähdä Linnunradan ja tähdet, toisin kuin suurkaupungeissa. Valosaastetta ja häiriövaloa on niin paljon, että se vaikuttaa eläimiin ja kasveihin. Kasvitkin tarvitsevat stressittömän lepotilan. Unelmoin, että saisin suunnitella valaistuksen johonkin kuuluisan arkkitehdin suunnittelemaan julkiseen tilaan, jonka mahdollisimman moni pääsisi näkemään. Kappeli tai kirjasto oli-sivat hienoja kohteita.”