terassi ja pihalaatat aloitus

Trendikkäimmät terassi- ja pihalaatat

Terassilaatta tuo ylellisyyttä, pihalaatat sekä pihakivet käyttömukavuutta tontille. Millaisia laattoja ja kiviä nyt ostetaan?

Käytännöllinen ja tyylikäs terassilaatta

Keraaminen terassilaatta tuo vaatimattomaankin parvekkeeseen ylellistä fiilistä. Terassi- ja parvekelaattavalinnoissa me suomalaiset olemme hyvin luonnon- ja käytännönläheisiä. Kivijäljitelmät ja harmaan eri sävyt ovatkin meillä suosituimpia.

– Maailmalla koko-, väri- ja kuvioskaala on paljon laajempi. Suureen suosioon ovat nousseet 2 senttimetriä paksut, isot 20 × 120 senttimetrin puukuviolliset lankkulaatat. Meillä pohjolassa niitä ei vielä ole totuttu käyttämään, sillä maan routiminen arveluttaa, kertoo Keskon Rakentamisen ja talotekniikan keraamisten laattojen tuotepäällikkö Virpi Korhonen.

Keraamiset terassilaatat ovatkin hyvä vaihtoehto meidän ilmanalaan. Vaikka ne ovat pihalaattoja ohuempia, osa terassilaatoista kestää vaikka auton painon eli niitä voi käyttää terassin tai parvekkeen lisäksi myös autotallin lattiassa.

Lasittamaton keraaminen terassilaatta sopii hyvin myös kesämökin saunaan, sillä ne kestävät hyvin säävaihtelua. Ulkokäyttöön sopivat pakkasenkestävät, keraamiset laatat, joiden pinta on riittävän karhea. Keraaminen terassilaatta sopii myös kovaan kulutukseen sisätiloihin.

Kun valitset keraamista terassilaattaa, kannattaa suosia porcellanato-laattaa.

– Porcellanato on erittäin tiivis ja sen vedenimukyky on tosi alhainen, vain 0,5 prosenttia. Se kestää sääolosuhteita hyvin.

Se trendikkäin terassilaatta?

Lomareissuilla näkee suuria kuvioita ja suorastaan mahtailevia laatoituksia.

– Etelässä näkee kaikenlaista laattaa, mutta hillityt, harmaan sävyiset laatat ovat eniten suomalaisten mieleen.

Entä jos haluaisikin irrotella? Virpi suosittelee tutustumaan struktuuripintaiseen, läpivärjättyyn Sunrise-laattaan. Sunrise on aika tuore, tyylikäs tuttavuus Italiasta. Sen pinta jäljittelee luonnollista kiven ulkonäköä ja tuntumaa. Terassin tai parvekkeen yleisilmeestä tulee tämän lattialaatan avulla kauniin luonnollinen ja eläväinen.

Hyvä tietää terassilaatoista

  • Karheapintainen keraaminen laatta on kesällä jalan alla lämmin, jopa kuuma.
  • Pakkasenkestävät keraamiset laatat on merkitty K-Raudan verkkokaupassa lumihiutalesymbolilla.
  • Keraaminen terassilaatta kiinnitetään laastilla ja saumat saumataan sauma-aineella.
  • Jos osaamista löytyy, laatat voi kiinnittää itse. Suositus on, että ammattilainen kiinnittää laatat.
  • K-Raudan asennuspalvelun kautta tavoitat ammattitaitoiset laatoittajat.

Tyylikkäimmät pihakivet juuri nyt

Tätä et ehkä ollut ajatellut aiemmin, mutta suomalaisilla pihoilla on pääasiassa suomalaisia pihakiviä. Painavat pihakivet tai betonilaatat valmistetaan eri puolilla Suomea paikallisilla tehtailla. Valikoima vaihtelee siksi jonkin verran alueittain.

– Harmaa sävy on pihakivissäkin ykkösasemassa koko ajan. Musta on kuitenkin nostanut suosiotaan, sen monet mieltävät trendikkääksi, modernin näköiseksi. Mustan suosio onkin syönyt perinteisempien punaisten sävyjen myyntiä, sanoo Keskon Rakentamisen ja talotekniikan Piha ja puutarhan tuotepäällikkö Ari Lepistö.

Viime aikoina saataville on tullut eläväpintaisia vaihtehtoja. Moniväritekniikalla tehdään kaksiväristä pintaa liukuvärillä ja lopputuloksena on elävä, luonnollisen näköinen pinta. Musta-valkoinen Aurora-laatta on tästä kaunis esimerkki.

– Patinoitupintainen pihakivi, ikäänkuin vanhaksi tehty, on ollut jo pidempään suosiossa. Se käy esimerkiksi vanhemman talon pihapiiriin hyvin.

Ne halutuimmat pihalaatat ja -kivet

Suomessa myydään eniten 30 × 30 cm pihalaattaa. Koko ajan pihoillamme kuitenkin siirrytään yhä isompiin ja näyttävämpiin laattoihin.

– Jopa 50 × 50 cm kokoista laattaa löytyy valikoimista, mutta se on jo aika painava käsitellä. Suurin betonilaatta 70 × 70 cm painaa jo 95 kiloa.

Tarjolla on erikokoisia ja -muotoisia kiviä, ja trendinä onkin, ettei koko pihaa ladota samankokoisella laatalla. Myös valmiita, kolmen eri kivikoon settejä on jo saatavilla. Luonnonkiveäkin on saatavilla ja se sopiikin kauniisti esimerkiksi mutkittelevien polkujen muotoiluun. Kivi ja pihalaatta pitävät polun talvellakin helpompana pitää puhtaana.

Kukkapenkin reunoihin kannattaa harkita tunnelmallisia muurikiviä. Ne sopivat sellaiseenkin puutarhaan, jossa muuten ei kiviä ole tehosteena.

Reunakivet puolestaan ryhdistävät pihaa, kun erotat niillä vaikka sora- ja nurmikkoalueen omiksi toiminnallisiksi alueikseen. Reunakivetyksen luominen on helppo projekti, joka ei vaadi perustuksia.

Huomioi nämä ennen pihaprojektia

  • Muista huolellinen suunnittelu!
  • Perustamistöissä ei kannata oikaista. Kauneinkaan kivi ei näytä hyvältä, kun se alkaa irvistellä.
  • Maaperä ja sen routivuus määrää, pitääkö tehdä routaeristys.
  • Selvitä myös kallistukset ja sadevesien valumat.
  • Pihasuunnitteluapua ja apua pihalaattojen asentamiseen saat lähimmästä K-Raudasta.
<iframe width="560" height="315" src="https://youtube.com/embed/aHWjB2fLPTc?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Asiantuntijat: Keskon Rakentamisen ja talotekniikan Piha ja puutarhan tuotepäällikkö Ari Lepistö ja Keraamisten laattojen tuotepäällikkö Virpi Korhonen.

Lue lisää pihalla viihtymisestä

JULKAISTU   3.4.2018TEKSTI   Tyttielina KujalaKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?