Teemu Pukki: Jalat maassa

Teemu Pukki johdatti Suomen jalkapallon EM-kisoihin ja on nyt kansallissankari. Kotona hän on silti yhä sama Teemu ja pienen tytön isä.

KUN TEEMU PUKKI pyysi Huuhkajien kansanjuhlassa mikrofonin itselleen, kaikki terästäytyivät kuuntelemaan.

– Mun rakkaalla Aili-mummolla on synttärit tänään. Haluan sanoa erittäin paljon onneksi olkoon sulle. Miä rakastan sinuu.

Viimeistään tämä, suoraan kameralle lausuttu onnentoivotus marraskuussa sinetöi Pukin paikan muidenkin kuin jalkapalloa rakastavien suomalaisten sydämissä. Sinne kotkalainen on kuitenkin päätynyt vasta monen mutkan kautta.

TEEMU PUKKI UNELMASIIRROLLA Sevillaan, otsikoi Iltalehti tammikuussa 2008.

17-vuotiaan lukiolaisen lähtöä maailmalle oli osattu jo odottaa. Nopea pellavapää oli lahjakas maalintekijä, hyökkääjä, jollaisia Suomessa ei ole koskaan kasvanut liikaa. Siksi monien odotukset olivat kauaskantoisia: Voisiko tästä Kotkan pojasta kasvaa mies, joka poistaisi ikiaikaisen odotuksen jalkapallon miesten arvokisoihin pääsystä?

Symboliikkaa nähtiin heti myös hänen A-maajoukkuedebyytissään Japanissa 2009.

Nykyään Pukki pelaa Suomen maajoukkueessa numerolla 10, mutta tuolloin kun hän tuli vaihdosta kentälle, vaihtoon asteli silloinen kymppipaita – muuan Jari Litmanen.

Samana kesänä Pukki pelasi vain 19-vuotiaana alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa joukkueessa, jota valmensi Markku Kanerva, miesten maajoukkueen nykyinen päävalmentaja.

"Elän elämäni onnellisinta aikaa niin jalkapalloilijana kuin ihmisenäkin."

Espanjan Sevillaan, Andalusian helteeseen muutti Teemun tueksi oma äiti, Teija Pukki. Paikka yhdessä maailman parhaista sarjoista, Espanjan La Ligassa, aukesi lopulta ainoastaan yhdessä ottelussa.

– Olin vasta lapsi, ja elämänmuutos oli iso, paljon muutenkin kuin vain sään puolesta. Pelasin lopulta kakkosjoukkueessakin vain satunnaisesti. Ehkä ympyrät olivat silloin vielä vähän liian isot, Pukki myöntää lähes 12 vuotta myöhemmin.

Nyt Pukki tunnetaan jo maailmanlaajuisesti. Viime keväänä hän voitti jalkapallon mahtimaan, Englannin kakkostason maalikuninkuuden peräti 29 osumalla ja hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hän myös johdatti joukkueensa Norwichin Valioliigaan.

Kivikovassa Englannin Valioliigassa maaliputki jatkui, ja marraskuussa Suomen miesten jalkapallon maajoukkue Huuhkajat saavutti 80 vuoden yrittämisen jälkeen paikan jalkapallon EM-kisoissa.

Saavutus oli tinkimättömän tiimityön tuotos, mutta Pukin maalien merkitystä ei voi liikaa korostaa. Hän teki Suomen joukkueen 16 maalista peräti 10.

pukki5

PUKIN FANIPAIDAT ON Englannissa myyty toistuvasti loppuun, eikä kellään tunnu olevan hänestä kuin ylistävää sanottavaa. Kansa laulaa katsomoissa ”Tiimu Pukki babe, Tiimu Pukki oo-o-o-ooh”.

Perhe-elämäkin kukoistaa. Teemu avioitui viime kesänä Kirsikka Laurikon kanssa, ja perheeseen kuuluu myös pieni Olivia-tytär.

– Voi sanoa, että elän elämäni onnellisinta aikaa niin jalkapalloilijana kuin ihmisenä, Pukki tiivistää hymyillen.

Arvokkaiden kokemusten lisäksi Sevillasta tarttui mukaan myös lempinimi. Tuplakonsonantti oli espanjalaisille hankala, joten Pukista taipui ”El Puki”. Nyt ”elpugilla” on Instagramissa yli 200 000 seuraajaa, ja jokainen maali tuo heitä lisää.

– Ei ole puhelimessa notifikaatit päällä uusista seuraajista. Mutta hyvin menneiden pelien jälkeen kyllä luen kiitollisena onnitteluviestit, Teemu Pukki naurahtaa.

Häntä paremmin tuntevat ovat haastatteluissa kuvailleet 29-vuotiasta pelimiestä muun muassa maanläheiseksi, herrasmiesmäiseksi, ujoksi ja jopa kiltiksi. Nuo määreet sopivat harvemmin maailman huippuhyökkääjien luonteenpiirteisiin.

Päinvastoin, tietynlaista röyhkeyttä ja itsekeskeisyyttä pidetään jopa edellytyksenä maailman kilpailluimman lajin eliittiin nousemisessa.

Syksyllä Pukilta nähtiin Instagramissa harvinainen ärähdys, kun hän halusi korostaa, ettei ole ollut missään tekemisissä hänestä julkaistun kirjan kanssa.

Ilman kohteensa hyväksyntää tehty teos ärsyttää – tai ainakin siitä iltapäivälehtiin saadut otsikot. Pukkia nyppi erityisesti väite, että hän olisi nuorempana syönyt päivittäin karkkia.

– Kyllähän ne joskus maistuivat enemmän, enkä nykyäänkään ole mikään totaalikieltäytyjä, mutta väite karkkien päivittäisestä mässyttämisestä on vaan niin täyttä puppua.

– Jos joskus haluan, että peliurastani tehdään elämäkerta, se saa tapahtua sitten, kun pelit ovat ohi. Nyt tarina on, ainakin toivottavasti, vielä pahasti kesken.

ESPANJASTA PUKKI PALASI kesällä 2010 Suomeen ja Helsingin Jalkapalloklubiin.

Itseluottamus oli alamaissa, mutta jälkikäteen voi sanoa, että paluupäätös oli oikea. Jalkapallon huippuseurojen nuorten akatemioihin on maailmalla hautautunut lukemattomia lupauksia. Suomessa Pukki tuli hoitaneeksi armeijankin.

– Suomessa pääsin taas pelaamaan ja tekemään mitä osaan, eli maaleja. Silti Helsinkiin tullessa mietti, että pääseeköhän sitä enää takaisin ulkomaille. Mutta kun onnistuu näkyvässä paikassa, se yleensä poikii jotain.

Pukin tapauksessa näyteikkuna tarkoitti yhteensä kolmea komeaa maalia saksalaista Schalkea vastaan jalkapallon Eurooppa-liigan karsinnoissa 2011. Pian sen jälkeen vastustajajoukkue halusi kotkalaisen riveihinsä.

"Olin ollut treeneissä välillä vähän laiska. Tanskassa opin, että siinä huijaa lähinnä itseään."

– Voisi ehkä kuvitella, että oli itsestäänselvyys sanoa Schalkelle ”joo”, ja niin lopulta teinkin. Päätös ei kuitenkaan oikeasti ollut helppo, koska viihdyin HJK:ssa niin hyvin.

Elämässä mukavuusalueelta lähteminen useimmiten kannattaa, eikä Schalken kaltaista tilaisuutta olisi välttämättä tullut toista. Silti voi sanoa, että saksalaiset ikään kuin halasivat Pukkia hengiltä: Hän teki Saksassa vähillä peliminuuteilla mukavasti maaleja, mutta silti pääasiallinen sijoituspaikka oli vaihtopenkki.

– Se turhauttaa urheilijaa enemmän kuin mikään. Moni saattaa ajatella, että mikäs siinä on ollessa, katselee huippu-futista aitiopaikalta ja palkka juoksee, mutta ei se mene niin. Pelaaja haluaa aina pelata ja näyttää osaamistaan illasta toiseen. Ja varsinkin tuossa iässä se on kehittymisen kannalta olennaista.

PI120 teemu pukki

SITTEN TEEMU PUKKI teki jo tutuksi tulleen ratkaisun. Hänen sopimuksensa oli purettu eri syistä ennenaikaisesti niin Kotkan KooTeePeessä, Espanjan Sevillassa kuin HJK:ssakin ja nyt Saksassa.

Vuonna 2013 häntä kutsuivat Britteinsaaret ja Skotlannin suurseura Celtic. Se oli maksanut Pukista 2,5 miljoonan euron siirtosumman, mutta ei kokenut saaneensa rahoilleen vastinetta. Hakusanoilla ”Celtic flop Pukki” löytyy Googlesta kymmeniätuhansia artikkeleita.

Kuitenkin samoihin aikoihin Suomen miesten maajoukkueessa syntyi yksi ikimuistoinen maali. ”Gijonin ihme” eli tasapelin tuonut Pukin osuma hallitsevan Euroopan- ja maailmanmestarin Espanjan verkkoon valittiin Suomessa vuoden 2013 sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

– Jos olin Sevillaan mennessä teini, voin myöntää, että Celtic-aikoinakin olin yhä poika, tosin 23-vuotias. Odotin Skotlannin liigan olevan helpompi kuin se oli, eikä joukkueemme pelitapakaan ollut minulle sopivin.

Skotlannista Pukki päästettiin lainaan Brøndbyhyn Tanskaan syksyllä 2014. Ammatillisesti lähiöseura Kööpenhaminassa oli askel alaspäin, mutta jälkiviisas tietää todeta, että suuri siunaus Pukille koitti Tanskassa pari vuotta myöhemmin, vuonna 2016. Silloin saksalaisesta Alexander Zornigerista tuli Brøndbyn päävalmentaja.

– Kun tultiin kesälomalta, hän vei meidät metsään juoksemaan. Ja juostiin paljon. Eihän se rehellisesti sanottuna kivaa ollut, ei todellakaan, mutta kesän jälkeen olin kovemmassa kunnossa kuin koskaan, Teemu kertoo.

– Ennen valmentaja Zornigerin koulua olin ollut treeneissä välillä vähän laiska. Tanskassa opin, että siinä huijaa lähinnä itseään. Jos jonkin vinkin voi nuorille futisharrastajille antaa, niin tehkää aina harjoituksissa paras mihin pystytte. Joka kerta. Siitä seuraa hyviä asioita.

Rääkkikesän jälkeen Pukki oli elämänsä iskussa. Hän oli ammattimaisempi, vahvempi ja kestävämpi niin fyysisesti kuin henkisesti ja puolusti enemmän joukkueen eteen.

– Kun on fyysisesti kunnossa, tulee tuloksia maalienkin muodossa. Se taas kasvattaa koko ajan itseluottamusta, Pukki listaa positiivista kierrettä.

Tulosta tuli. Suomalainen oli lopulta kaikilla neljällä tanskalaiskaudellaan joukkueensa kovin maalintekijä ja kahdella jälkimmäisellä kaudella koko sarjan toiseksi paras.

Toinenkin suuri muutos tapahtui Tanskassa, kun vierelle löytyi elämänkumppani. Turkulainen Kirsikka laittoi kotkalaisen ruoka-aineympyrän kuntoon, kun poikamiesboksin pleikkari ja pitsa vaihtuivat parisuhteeseen ja kotiruokaan.

"Futis oli pitkään elämäni ykkössisältö, mutta oma tytär meni heti heittämällä edelle."

NKYKYÄÄN PARISKUNNAN ARKEA sulostuttaa parivuotias Olivia-tytär, ja koko perhe viihtyy mainiosti Englannissa ja Norwichissa.

– Tiesin, että lapsen syntymä on iso asia, mutta en ihan osannut kuvitella kuinka iso. Futis oli pitkään elämäni ykkössisältö, mutta oma tytär meni heti heittämällä tärkeysjärjestyksessä edelle.

Teemu sanoo uskovansa, että lapsi on auttanut häntä henkisesti myös kentällä. Valioliiga on maailman katsotuin jalkapallosarja, ja jokaista liigapeliä seuraa televisiosta vähintäänkin kymmenet miljoonat katsojat.

– Tietenkin haluan edelleen pelata niin hyvin kuin ikinä pystyn, mutta väistämättä joskus tulee heikompia otteluita. Silloinkin kuitenkin tiedän, että kotona on aina perhe odottamassa, ja huonompi peli ei harmita läheskään niin pitkään kuin aiemmin. Kun kotioven sulkee ja näkee hymyilevän tyttären, stressi häviää.

Tytär on tullut isäänsä ainakin siinä, että pallolla leikittely on mieluisaa – eikä millä tahansa pallolla, vaan erityisellä Valioliiga-jalkapallolla, jonka Pukki sai hattutemppunsa ansiosta omakseen.

– Kotipihalla ollaan palloteltu. Joskus hän potkii, mutta enimmäkseen ottaa palloa käsiin. Eli hyvä maalivahti, Teemu Pukki hymyilee.

Kotona Teemu sanoo olevansa sama Teemu kuin ennenkin, mutta 140 000 asukkaan Norwichin kaduilla muutos tuntuu. Norfolkin piirikunnasta ei ole muita pääsarjajoukkueita, joten seuralla on luonnostaan noin miljoonan asukkaan fanipohja.

– Kaupassa käydessä monet tunnistavat ja tulevat juttelemaan. Se on ihan kivaa, kun tietää, että he tulevat positiivisten asioiden takia, Teemu naurahtaa.

”Pukki-Partyn” kaupunkilaisille tuoma ilo konkretisoitui viime kaudella hersyvällä videolla, kun Yle haastatteli Norwichin faneja. Yksi ”Kanarialintujen” keltavihreään paitaan pukeutunut mies huomautti, että hänen kädessään oleva tyhjä muovituoppi maksoi enemmän kuin Teemu Pukki, ja se on uskomatonta!

Norwich tosiaan sai Pukin riveihinsä ilmaisella siirrolla, kun kotkalaisen sopimus Tanskassa päättyi 2018. Useimmat uuden joukkueen kannattajat joutuivat googlaamaan kenestä on kyse, ja odotukset olivat ”Celtic-flopin” myötä matalia.

pukki6

ENÄÄ JALKAPALLON YSTÄVÄT eivät Pukin kohdalla Googlea tarvitse. Päinvastoin, nyt kotkalaisesta tehdään meemejä, ja yksi suosituimmista liittyy nimeen.

Yllättävänkin moni maailmalla tuntuu jo kuulleen, että Pukki on englanniksi Goat. Jalkapalloslangissa GOAT taas liittyy perinteisesti väittelyyn siitä, kuka on kaikkien aikojen paras pelaaja, eli Greatest Of All Times.

Nykyään monien mielestä oikea vastaus on Leo Messin, Diego Maradonan tai Cristiano Ronaldon sijaan ”aito” Goat, eli Teemu Pukki. Heitoissa on mukana aimo annos huumoria, mutta faktaa on se, että suomalainen pelaa juuri nyt maailman huipulla.

Useimmat tähtikategoriaan nousseet urheilijat muistavat kiittää haastatteluissa siitä, kuinka lapsuudessa ja nuoruudessa harrastusta ovat taustalla tukeneet sinnikkäät kotijoukot kuskaamassa, kannustamassa, ruokkimassa ja pyykkäämässä.

Teemu Pukki ei tee poikkeusta. Hän matkaa Kotkaan edelleen aina kun mahdollista, ja sikäläinen kaveripiirikin on säilynyt, samoin murre.

Isä-Tero oli mukana juniorijoukkueen taustajoukoissa siihen asti, kun Teemu siirtyi Kotkassa 16-vuotiaana miesten joukkueeseen, ja äiti-Teija keskeytti työnsä muuttaessaan poikansa tueksi Espanjan Sevillaan.

Useammankin silmäkulma kostui Teija Pukin Twitter-viestistä elokuussa 2019. Hieman aiemmin Teemu-poika oli tehnyt hattutempun eli kolme maalia elämänsä toisessa Valioliiga-ottelussa.

”Aiettämiäsanon.️ Aika on nyt ja tässä, anna mennä, nauti ja ole niin hyvä kun olet... maailma on sun.️”

K-ryhmän kuuluva Volkswagen Suomi on Suomen jalkapallon A-maajoukkueiden pääyhteistyökumppani.

JULKAISTU   3.6.2021TEKSTI   Pekka MäntyläKUVAT   Konsta Leppänen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?