PI1019 sisustus valaistus3

Syksyn 2019 valaisimet

Oikeaan paikkaan sijoitettu valaisin on parhaimmillaan myös sisustuksen katseenvangitsija.

10 vinkkiä valaisemiseen

  1. Sijoita valopisteet eri puolille huonetta ja käytä erilaisia valaisimia. Näin syntyy mielenkiintoinen, tunnelmallinen ja vaihtelua tarjoava valaistus. Valaisimien kannattaa sopia tyylillisesti yhteen ja niiden värilämpötilojen olla samankaltaisia.

  2. Valitse sopiva valon lämpöisyysaste. Konttoreissa ja työpaikoilla valo on yleensä kylmää, kotona taas suositaan lämpimämpää valaistusta. Mitä pienempi Kelvin-arvo on, sitä lämpimämpää valo on. Esimerkiksi 3 000 kelvinin valo on hyvin lämmintä. Yli 5 000 kelvinin lamppuja sanotaan päivänvalolampuiksi.

  3. Lumenit kertovat valotehosta. mitä pienempi lumen-arvo, sitä himmeämpi valo. Himmennin tarjoaa hyvää vaihtelua valon määrään, jolloin tilan tunnelmaa saa kätevästi vaihdettua.

  4. Mieti tilan valaistustarpeet. Jokaisessa huoneessa pitää olla valoa siihen, mitä siellä tehdään. Huoneessa pitää olla riittävästi yleisvaloa. Yleisvalaistus kannattaa toteuttaa epäsuorasti pintojen kautta.

  5. Muista myös epäsuora valo. Seinän tai katon kautta tuleva epäsuora valo on pehmeää ja kotoisaa. Seinävalaisimet antavat epäsuoraa valoa, katto- ja jalkavalaisimista voi valita epäsuoraa valoa antavia vaihtoehtoja.

  6. Joka tila vaatii oman valaisuratkaisun. Keittiössä tarvitaan hyvää yleisvaloa kotiaskareiden tekemiseen, yleisvalon keittiötason yllä kannattaa olla tasaista, mutta myös kohdennettua valaisua tarvitaan. Makuuhuoneessa tarvitaan hyvää lukuvaloa ja valaisimen valokeilan pitää olla suunnattavissa valaistavaan kohtaan.

  7. Korosta valolla. Korostettava asiat, esimerkiksi taulut, tarvitsevat suoraa valoa.

  8. Valaisin on myös tärkeä sisustuselementti. Tällöin valaisimen tehtävä ei ole valaistahuonetta yleisvalon lailla vaan olla sisustuksessa tyylin tekijä. Olohuoneessa kattovalaisin on luontevasti sisustuselementti, johon voi satsata hieman enemmän.

  9. Eri pintamateriaalit ja värit heijastavat valoa eri tavalla. Tummat seinät ja kalusteet imevät enemmän valoa kuin vaaleat pinnat ja valoa heijastavat kalusteet.

  10. Kiinnitä huomiota siihen, että valo ei häikäise tai osu silmään. Ruokapöydän yllä olevan valaisimen sopiva korkeus on noin 60 cm pöytäpinnasta.

PI1019 sisustus valaistus1

Käytä huoneessa useita valopisteitä katossa, seinällä, pöydillä ja lattialla yhden valonlähteen sijaan. Leikittele suoralla ja epäsuoralla valolla. Neutraalit ja melko pelkistetyt valaisimet ovat nyt himotuimpia. Pelkistetyssä valaisimessa on usein jokin kiinnostava yksityiskohta, joka kiinnittää huomion. Valitse moderneja valaisimia rohkeasti myös romanttisten ja perinteisten sisustusten vastapariksi.

JULKAISTU   25.9.2019TEKSTI   Elina VikmanKUVAT   Johanna Kinnari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?