Niksi-Pirkka sticker

Syksy saapuu puutarhaan

Nyt on aika valmistella piha ja puutarha kevään kasvukautta varten. Näillä vinkeillä pääset alkuun!

  1. Syksyllä on aika muokata kasvimaa. Uusi kasvimaa muokataan vanhaa perusteellisemmin ja syvemmältä, jotta maa kuohkeutuu ja kasvit pystyvät kasvamaan paremmin kuin liian tiiviissä maassa. Samalla poistetaan näkyvät rikkakasvit juurineen. Valmiiksi kuohkeiden maalajien kasvimaille riittää kevyempi muokkaus. Savipitoiset maat kannattaa kääntää syksyllä.

  2. Useimmat monivuotiset kasvit istutetaan ja nurmikko perustetaan syksyllä, jolloin ne saavat varaslähdön kevään kasvuun. Keväällä kukkivat kukkasipulit, kuten tulppaanit, narsissit, krookukset ja helmihyasintit, istutetaan niin ikään syksyllä. Ilmankosteus ja vesisateet helpottavat syysistutuksien hoitoa.

  3. Uuden kukkapenkin perustaminen monivuotisille kukille eli perennoille riippuu maalajista ja istutettavista. Kukkapenkin kasvualustaa voi tarpeen mukaan parantaa lisäämällä hiekkaa, puutarhamultaa ja eloperäistä kompostia ilmavuutta tuomaan. Ennen perennojen istutusta kasvualusta muokataan hyvin, ja siitä poistetaan monivuotiset rikkakasvit juurineen sekä lisätään maahan perennoille sopivaa lannoitetta. Perennojen jakamista ei kannata jättää kovin myöhään syksyyn, jotta kasvit ennättävät juurtua hyvin ennen talvea.

  4. Jäniksiltä ja rusakoilta on suojattava ainakin hedelmäpuut, pensasmustikat ja atsaleat. Suojaaminen onnistuu riittävän korkeilla metalliverkoilla. Puiden ja pensaiden rungot suojataan peltomyyriltä rungonsuojilla maanrajasta ylöspäin. Hyöty- ja koristekasvit suojataan peuroilta aidoilla tai riittävän korkeilla verkoilla.

  5. Kompostoi syksyn lehdet, naatit, ruohosilppu ja muu puutarhajäte omassa puutarhassa käytettäväksi mullaksi. Puutarhajätteen kompostointi onnistuu vaikka kasalla, mutta kompostorissa maatuminen on nopeampaa. Puutarha-jätteelle riittää eristämätön kompostori.

Katteellista puuhaa

Pirkka9 Puutarha2

Puut, pensaat ja kukkapenkit kaipaavat syksyllä lannoitusta. Muista myös lehtikate, se estää veden haihtumista maaperästä ja rikkakasvien kasvua.

Plastex Eko -puutarhakannu 10 l, 5,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 10,5 cm, 5,95 €, ruukussa Kekkilä Plus+ syyslannoite 20 l, 29,95 €, Fiskarsin valkoinen kuokka 8,95 €, Cello-värikate 45 l, 9,95 €, Suojaruukku Elna 14 cm, 5,95 €, istutuslapio 3-osaisesta Fxa -istutustyökalusetistä 5,95 € ja Fxa-käsihara 3,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 17 cm, 11,90 €, Fiskars P57 -oksasakset 29,95 € ja Nokia Verso matalavartinen pihakenkä 35 €, K-Rauta.

Biojätteet mullaksi

Pirkka9 Puutarha kompostorit Pikakompostori Biolan 220 Eco on lämpöeristetty ja soveltuu keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin, 479 €, K-Rauta. Kekkilän kotikompostori 230 l on tilava lämpökompostori biojätteiden ja puutarhajätteiden ympärivuotiseen kompostointiin, 439 €, K-Rauta. Kekkilä pihakompostori 250 l soveltuu kaiken maatuvan jätteen kompostointiin sekä käymäläjätteen jälkikompostointiin, 169 €, K-Rauta.

Asiantuntija Outi Lehto, K-Rauta Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

Lue lisää:

JULKAISTU   29.8.2022TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images, Viola Minerva Virtamo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?