PI9_19_Sisämaalaus

Sisämaalin valintaopas

Maalaaminen on nopea tapa uudistaa kulahtanut huone. Tiedätkö, miten värisävyn ja kiiltoasteen valinta onnistuu kotimaalarilta?

Värisävy suojaa ja luo tunnelman

Huolella valitulla värisävyllä luot huoneeseen tismalleen halutun tunnelman. Sisäseinämaaleja on saatavissa sadoissa värisävyissä. Pienilläkin vivahde-eroilla voi olla suuri merkitys. Pelkästään valkoista on saatavissa lukuisissa sävyissä.

Sävytetty maali kestää sävyttämätöntä paremmin auringon UV-säteilyä. Esimerkiksi klassikoksi noussut maalarinvalkoinen sävy valitaan usein siksi, että se ei kellastu sävyttämätön valkoisen tavoin. Sävytys myös parantaa maalin peittokykyä sekä auttaa erottamaan maalatut ja maalaamattomat pinnat toisistaan. Tämä nopeuttaa osaltaan maalaustyötä.

>> Tutustu K-Raudan sisämaaleihin

Näin löydät sen oikean

Lähde liikkeelle värisävyn valinnassa pohtimalla tilan haluttua tunnelmaa. Haluatko värisävyn olevan kylmä vai lämmin? Millaiset värit miellyttävät omaa silmääsi?

Värisävyn valintaan vaikuttavat myös tilan muut elementit. Ota huomioon esimerkiksi lattiapinnan, huonekalujen, tekstiilien sekä koristeiden ja taide-esineiden värit. Jos uusit koko huonetilan, voit pohtia värivalintaa vapaammin. Jos tapetoit huoneesta yhden tai useamman seinän, voit kartoittaa maalin värisävyn tapetin värien perusteella.

Aloita sävyvalinta vertaamalla selvästi toisistaan eroavia sävyjä keskenään ja karsimalla epäsopivimpia vaihtoehtoja. Kun mieleinen sävymaailma alkaa hahmottua, vertaa keskenään yhä samankaltaisempia sävyjä. Viimeisimmässä vaiheessa vertailukohteina ovat lähes samanlaiset värisävyt.

Käytä värisävyjen valinnassa apuvälineenä maalikaupasta saatavia värilastuja ja -karttoja. Maalivalmistajilla on myös tietokoneohjelmistoja, jotka auttavat värisävyn valinnassa. Esimerkiksi Tikkurilan verkkosivuilla olevaan Color Up -ohjelmistoon voit ladata valokuvia maalattavasta huonetilasta ja kokeilla, miltä eri värisävyt tilassa näyttävät.

Muista, että tietokoneen tai mobiililaitteen näyttö ei toista värejä täysin oikein. Siksi lopullinen värivalinta kannattaa tehdä aina fyysisen näytteen, esimerkiksi juuri värilastun, perusteella.

>> Näin valitset oikeanlaisen maalin

Kiiltoaste vaikuttaa värisävyyn

Maaleja on saatavissa erilaisilla kiiltoasteilla. Yleisimpiä niistä ovat täyshimmeä, himmeä ja puolihimmeä. Joitakin maaleja saa myös puolikiiltävänä. Valittu kiiltoaste vaikuttaa oleellisesti maalin värisävyyn.

Mitä himmeämpi maali, sitä enemmän se leikkaa värin voimakkuutta ja pehmentää värisävyä. Puolikiiltävä tai puolihimmeä maali puolestaan korostavat värin voimakkuutta. Huomioi, että värilastujen ja -karttoihin painetut värisävyt mukailevat mahdollisimman tarkkaan himmeällä maalilla maalattua seinäpintaa.

Puolikiiltävät ja puolihimmeät maalit kestävät parhaiten kulutusta ja pesua, joten valitse ne helposti likaantuviin tiloihin. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi keittiö, eteinen ja lastenhuone. Himmeät ja täyshimmeät maalit soveltuvat paremmin makuu- ja olohuoneisiin, joissa seinäpintojen kulutus ja likaantuminen on vähäisempää.

>> K-Raudan sävyopas

Tee koemaalaus

Maalattavan seinäpinnan ja tilan koko sekä luonnonvalon ja keinovalon määrä, suunta ja värisävy vaikuttavat olennaisesti maalin väriin. Pienessä ja hämärässä huoneessa tietty värisävy näyttää tummemmalta kuin suuremassa ja valoisammassa huoneessa.

Joissakin K-Raudoissa on käytössä suunnittelupöytä, jossa voit vertailla värin toistumista erilaisissa valaistuolosuhteissa. Voit tarkastella värilastuja ja -karttoja esimerkiksi tunnelmavalaistuksessa, kirkkaassa sisävalossa, kirkkaassa päivänvalossa ja päivänvalossa. Tee lopullinen värivalinta kuitenkin aina maalattavassa tilassa. Näin löydät varmimmin omaan huonetilaan sopivimman värisävyvaihtoehdon.

Jos värivalinta edelleen askarruttaa, hanki K-Raudasta haluttuun väriin sävytetyn puolen litran (Cello Color Sample) tai litran maalipurkki ja tee sillä koemaalaus. Jos sävy ei miellytä, sitä voi helposti vielä vaihtaa. Koko tilan maalaamiseen tarvittava maalimäärä on järkevintä hankkia vasta sopivan värisävyn löydyttyä. Sävytettyä maalia ja avattua maalipurkkia ei nimittäin voi enää vaihtaa.

Jos maali loppuu kesken urakan, hanki uusi maalipurkki samasta liikkeestä kuin edellinenkin. Sävytyskoneiden ominaisuuksissa ja kalibroinneissa voi olla pieniä eroja. Ne saattavat vaikuttaa merkittävästikin maalin värisävyyn.

Kun sopiva värisävy löytyy, muista merkitä maalin valmistaja, merkki, kiiltoaste ja värisävy muistiin esimerkiksi talokirjaan. Näin sopiva värisävy löytyy vaivatta, kun on huoltomaalauksen aika.

Lähteet: osastopäällikkö Taina Still K-Rauta Porvoo

>> Tutustu K-Raudan valikoimaan

JULKAISTU   27.8.2019TEKSTI   Tuomas I. LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?