PI6-716 Saunakin tarvitsee pesua Riikka Kantinkoski hero

Saunakin tarvitsee pesua

Puhdas ja huollettu sauna on suuri ilo. Voit pidentää saunasi käyttöikää yksinkertaisilla huoltotoimilla.

Minimoi saunan kosteusrasitus

Pidä saunan tulo- ja poistoilmaventtiilit aina avoimena. Sulje poistoilmaventtiili korkeintaan lämmityksen ajaksi. Käytä saunoessasi mieluiten pellavaista, koko ylälauteen peittävää liinaa

Laske löylyvesiastiaan aina lämmintä vettä, sillä kylmä vesi saattaa rapauttaa kiuaskiviä.

Saunomisen jälkeen tyhjennä vesiastiat. Kuivaa saunan ja pesuhuoneen lattia lattiakuivaimella. Pese lauteet kolmen saunomiskerran välein miedolla pesuaineella.

Pidä sähkökiuasta päällä vähintään 30 minuuttia saunomisen jälkeen tai heitä puukiukaan tulipesään pesällinen puuta. Nosta rappunen kuivumaan alalauteille ja sulje saunan ovi, jotta kiukaan loppulämpö kuivattaa saunan.

Siivoa sauna säännöllisesti

Puhdista kalkkisaostumat saunan lasiovesta ja suihkukaapista kerran viikossa. Levitä puhdistusaine sienellä tai rätillä, hankaa ja huuhtele vedellä. Pidä ovet auki saunatiloja pestessäsi, ettet altistu pesuaineiden höyryille.

Kaakelilattioiden pesussa voit käyttää kalkkia poistavaa hapanta pesuainetta.

Laita lattiakaivoihin esimerkiksi Sinituotteen lattiakaivosuodattimet, jotka keräävät roskat. Vaihda suodatin riittävän usein.

Huolla saunan lauteet ja muut puuosat

Sauna tarvitsee pesun ja huollon vähintään kaksi kertaa vuodessa. Pue päällesi suojavarustus.

Saunan puuosien pesuun sopii heikosti emäksinen pesuaine ja tarvittaessa desinfioiva puhdistusaine.

Paneelit ja lauteet kostutetaan vedellä. Pesuaineliuos harjataan pehmeällä harjalla puupinnoille, lauteiden sivuille ja rakoihin sekä niiden alapinnoille. Pesuaine huuhdellaan harjaa käyttäen ja pinnat suihkutetaan puhtaaksi.

Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset supistuvat. Pese irrotettavat istuinosat pesuhuoneessa. Käytä saunapesuainetta ja pese lauteet sopivan karkealla pesuharjalla hangaten.

Pese myös saunan seinät ja katto. Huuhtele ja kuivata pinnat huolellisesti.

Tarkista lauteiden kiinnitykset. Mikäli lauteiden pinta vaatii hiomista, hio ne hiomatukeen kiinnitetyllä santapaperilla (karkeuslukema 120 tai 150) tai tasohiomakoneella. Rapsuttele pihka siklillä ja liuota jäänteet pineenitärpättiin kastetulla rätillä tai sienellä.

Puhdista pöly huolellisesti. Suojaa lattia ja levitä lauteisiin parafiiniöljyä. Käytä tavallista tai vaahtomuovista sivellintä. Ota huomioon, että parafiiniöljy voi syventää puun värisävyä.

Ohjeita saunan sävytykseen löydät täältä.

Vai kaipaatko saunaan enemmän spa-tunnelmaa? Se syntyy näillä ohjeilla:

Tarkista kiuaskivet

Tutki huollon yhteydessä kiuaskivien ja vastusten kunto. Vaihda kivet, jos niissä on halkeamia tai ne ovat yli kaksi vuotta vanhoja.

Puhdista kiuas hyvin ennen uusien kivien latomista. Lado kivet mahdollisimman väljästi. Jos vastusten ja kivien välissä ei ole tarpeeksi rakoja, vastus voi ylikuumentua ja vaurioitua.

Jos havaitset vastuksissa halkeamia tai pullistumia, kutsu huoltomies tarkastamaan kiukaan kunto. Yli kymmenen vuotta vanha sähkökiuas kannattaa vaihtaa uuteen.

Huonokuntoisissa silikonisaumoissa ja huonosti kiinni olevissa kaakelilaatoissa voi muhia kosteusvaurioriski. Koputtele laattoja. Jos koputusääni on kumea, kutsu paikalle kylpyhuonerakentamisen ammattilainen. Uudista silikonisaumat muutaman vuoden välein.

Katso täältä lisää ohjeita kiukaan uusimiseen ja kivien huoltoon.

Kun pelkkä huolto ei riitä

Vaikka saunaa huoltaisi ja tuulettaisi asianmukaisesti, on lauteiden käyttöikä rajallinen. Vaihto on ajankohtainen, kun huomaat puuosissa pahoja sinistymiä, lahovaurioita tai halkeamia. Myös lähes poikki ruostuneet ruuvit ja pahasti natisevat lauteet kielivät vaihtotarpeesta.

Uusimista on turha pitkittää, sillä lauteet ovat selvästi huokeampia kuin ennen. Tarjolla on esimerkiksi tervalepästä ja lämpökäsitellystä haavasta tehtyjä laude-elementtejä, joista uudet lauteet on helppo koota.

JULKAISTU   26.10.2016TEKSTI   Henna Ikävalko ja Dakota LaventoKUVAT   Riikka Kantinkoski

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?