Pintamateriaalit aloitus Johanna Kinnari

Pintaa syvemmälle

Pintamateriaalit ovat perusta, jonka päälle muu sisustus rakentuu. Nyt ajankohtaisia ovat pehmeät pastelli- ja punaruskeat sävyt, klassiset kuosit sekä käsityön leima.

Kodin ilme muuttuu ratkaisevasti pintamateriaalivalinnoilla, vaikka kalustus pysyisikin samana. Tapeteissa on nyt sekä suuria että hyvin pieniä kuvioita ja käsin piirretyn kuvituksen kaltaisia aiheita. Romanttiset kuviot modernilla tvistillä, kuten kukat, ovat myös trendikkäitä.

pintamateriaalit 1

Pehmeät pastellit ovat nyt suosittuja. Harmaaseen taitettuina ne eivät ole liian lällyjä vaan skandinaavisen elegantteja, jopa levollisia. Käsillä tekeminen on iso trendi. Kodissa kannattaa olla ainakin yksi käsin valmistettu tuote kaiken muun teollisesti valmistetun rinnalla.

pintamateriaalit 2

Pehmeät punaruskeat sävyt ovat myös nyt ajankohtaisia. Tähän sävymaailmaan sopivat karheat, luonnonmukaiset materiaalit.

Suunnittele pintaremontti

 1. Kun pintaremontoit, tee ensin budjetti. Näin valinnanmahdollisuudet rajautuvat. Perehdy remonttiin itse ja kysy myös asiantuntijalta apua materiaalivalinnoissa.

 2. Valitse pintamateriaalit tarkkaan, sillä niiden uusiminen on usein kallista. Edullisin vaihtoehto ei välttämättä olekaan edullinen, jos käyttöikä jää lyhyeksi heikon laadun vuoksi tai jos materiaali ei sovellu käyttökohteeseen.

 3. Ota näytepala lattiamateriaalista, tapetista tai maaliliuska kotiin mukaan. Tarkastele materiaalin ulkoista sopivuutta kalusteisiisi ja tyyliisi. Maalin ja tapetin väriin vaikuttavat myös luonnonvalon määrä ja ikkunoiden ilmansuunta.

 4. Mieti ulkonön lisäksi myös pintamateriaalin tuntoa. Esimerkiksi laminaatti, parketti, korkki tai kivilattia tuntuvat kaikki erilaisilta jalan alla. Kiinnitä huomiota materiaalin hoitoon. Erityisesti lattiamateriaalien välillä on hoitoeroja.

 5. Maaliremontti on nopea ja edullinen toteuttaa. Maalilla koti uudistuu ja myös puhdistuu, kun nuhjut peittyvät tuoreella maalipinnalla. Maalattuun seinäpintaan ei samalla tavalla kyllästy kuin kenties vahvasti kuvioituun tapettiin. Maalipinnan ei välttämättä tarvitse olla tasaista ja yksiväristä. Seinää voi kuvioida erilaisilla maalaustekniikoilla sekä käyttää erikoisaineita ja -välineitä, jotka luovat pintaan struktuuria.

 6. Tapetit luovat tilaan kodikkuutta. Paperitapettia voi kevyesti pyyhkäistä, vinyylitapetti taas kestää voimallisempaa hinkkausta ja kostealla pyyhkimistä. Vinyylitapetti sopii erityisesti keittiöön ja lastenhuoneeseen, sillä siinä on muovimainen pinta. Katso ohjeet helppoon tapetointiin täältä.

Lattian valinta: mikä sopii mihinkin?

Lattiamateriaaleja ei kannata olla kotona montaa erilaista. On tyylikästä pitää samaa materiaalia tiloissa, joista on näkymä toisiinsa eikä valita esimerkiksi eriväristä tai eri laatuista parkettia viereisiin huoneisiin. Klassiset värit ja kuosit ovat usein tyylikäs valinta, näin lattia ei myöskään näytä vanhanaikaiselta muutaman vuoden päästä. Huolla ja puhdista lattiamateriaaleja valmistajan ohjeilla, näin lattian käyttöikä tulee mahdollisimman pitkäksi.

 • Puu tuntuu ja myös antaa lämpimän vaikutelman. Lauta- ja parkettilattia ovat arvokkaan näköisiä. Parkettien kulutuksen kestossa on eroja eri puulajien välillä. Parketin pintaa voi hioa kun siihen tulee naarmuja. Auringonvalo vaikuttaa parketin väriin.

 • Laminaatti on parkettia edullisempi vaihtoehto ja näyttää erehdyttävän paljon parketilta, mutta on liukkaampi ja viileämpi jalan alla. Laminaatti myös kopisee muun muassa kengillä kävellessä.

 • Laminaatissa on hyvä kulutuksen kesto ja se on helppohoitoinen. Auringonvalo ei vaikuta laminaatin väriin. Laminaatissa runko on puukuidusta valmistettua HDF- tai MDF-levyä, puunkuvio on laminoitu pintaan. Pinta ei siis ole aitoa puuta.

 • Eteinen, keittiö ja kylpytilat ovat helpommin likaantuvia tiloja kuin muut tilat. Lattian kulutuksen kestolta vaaditaan näissä tiloissa enemmän. Sen vuoksi kivilattiat ovat näissä tiloissa suosittuja.

 • Korkki on joustava, lämpöä ja ääntä eristävä luonnonmateriaali.

 • Vinyyli on kosteutta kestävä, jalan alla pehmeä, helppohoitoinen, usein myös hiljainen ja helposti asennettava lattiamateriaali. Vinyylilattia muistuttaa ulkonäöltään laminaattia ja jopa parkettia, kun kyseessä on puusyin kuvioitu vinyylilankku.

JULKAISTU   23.1.2018TEKSTI   Elina VikmanKUVAT   Johanna Kinnari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?