Parhaat niksit energiansäästöön

Kun on kyse säästeliäisyydestä, suomalaisilta löytyy siihen taatusti niksi jos toinenkin. Tässä Niksi-Pirkan poiminnat.

Kyllä täällä tarkenee

"Viileämpi huoneilma säästää tunnetusti energiaa, mutta palellakaan ei viitsisi. Ratkaisu on -hyppynaru! Muutama sata hyppyä, ja palelu on tiessään. Kevääseen mennessä olet teräskunnossa!"

"Voit pienentää reilusti kotisi lämpötilaa ja säästää sähkölämmityksessä, kun nukut lähellä puolisoasi."

Valot sammuu

"Nyt kun sähkön hinta on pilvissä, voit säästää sähköä käyttämällä otsalamppua siivouksen ja imuroinnin apuna. Roskat ja pöly näkyvät tosi hyvin, eikä tarvitse sytytellä kaikkia valoja siivouksen ajaksi. Näppärä siivoaja kiinnittää lampun vaikka imurin putkeen tai suulakkeeseen helpottamaan roskien imurointia."

"Sähkökatkoja tiedossa? Pidä yöpöydällä otsalamppua, jonka avulla on helppo toimia pimeässä kädet vapaina."

"Valitse seuraavan päivän vaatteet valoisaan aikaan. Aamulla säästyt ylimääräisiltä vaatehuoneen lampun räpsyttelyiltä, kun vaatteet ovat jo valmiina odottamassa."

Vahinko ei tule munakello kaulassa

"Ota keittiön munakello mukaan suihkuun, laita aika kahteen minuuttiin. Näin säästyy energiaa."

"Ei niin lyhytaikaista sähkövempaimen käyttöä, ettenkö laita munakelloa päälle. Vaikka on vain yhden paidan silitys, aina tulee jokin keskeytys ja rauta saattaa jäädä päälle."

Basicista extremeen 1-2-3

"Käytä otsalampun punaista valoa, kun asioit yöllä wc:ssä. Et virkisty punaisessa valossa vaan saat unen päästä kiinni nopeasti. Säästät myös sähköä."

"Sijoita sisäkäyttöön tarkoitettu liiketunnistin esim. vessaan tai vaatehuoneeseen. Riittävästi valoa pikakäynneille sähköä säästäen!"

"Yöllisellä wc-käynnillä kannattaa vain käyttää valoja parin sekunnin ajan päällä ja laittaa sitten silmät tiukasti kiinni. Huoneen kuvajainen näkyy verkkokalvolla pitkään, eikä valoja tarvitse. Vuodessa tulee paljon säästöä."

Säästäväisyys on puoli ruokaa

”Sammuta uuni ruuanlaitossa 5-10 min. aiemmin ja anna ruuan kypsyä loppuun jälkilämmössä. Pitkällä aikavälillä säästät selvää rahaa."

"Kun haluat vain yhden kupin kahvia, laita kahvinporot teepalloon ja keitä vedenkeittimellä vettä. Samalla keität myös teeveden. Säästät luontoa ja suodatinpusseja."

"Kuumenna perunakeitinvesi ensin vedenkeittimellä. Kattila lähtee kiehumaan nopeammin ja sähköä säästyy."

Loppu lotraamiselle

”Jos menee lempisarjan tai hyvän elokuvan mainostauolla suihkuun, ei jää turhia läträämään ja vettä säästyy. Mainostauko kun ei ole kovinkaan pitkä."

"Ota kylpyhuoneeseen mukaan ämpäri ja täytä se lämpimällä vedellä. Aseta ämpäri vaikka jakkaralle ja laita pääsi ämpäriin niin, että hiukset kastuvat. Nosta pää ämpäristä, vaahdota sampoo ja valuta kuupalla vettä huuhtoaksesi hiukset. Vesi riittää vielä hoitoaineen huuhtomiseenkin, ja saat samalla lämpimän suihkun."

Kaukaa viisain?

"Jos valinnan varaa löytyy, ota ihmeessä kumppaniksesi ihminen, joka on kanssasi samankokoinen: säästätte selvää rahaa, kun voitte käyttää toistenne vaatteita ja kenkiä!"

JULKAISTU   25.9.2022TEKSTI   Katriina Salmela-VitikainenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?