matti mettälä

Ovi auki työelämään

"Haastetaan itsemme, jotta työelämä olisi kutsuvasti avoinna mahdollisimman monelle", kirjoittaa Matti Mettälä Pirkan pääkirjoituksessa.

SUOMI ON läpi historiansa ollut maa, jossa arvostetaan työntekoa. Ahkeruus, vaatimattomuus ja tinkimätön työmoraali ovat perisuomalaisia hyveitä, joita henkivät niin tapakulttuuri kuin sananlaskumme. Laiska töitään laskee. Työ miehen kunnia. Työ tekijäänsä kiittää.

Vuosikymmenten saatossa Suomesta on kuitenkin tullut maa, jossa läheskään kaikki työhön kykenevät ja halukkaat eivät ole saaneet työtä esimerkiksi sairauden tai muun syyn vuoksi. Emme osaa arvostaa riittävästi keskiverrosta poikkeamista – oli sitten kyse iästä, työkyvystä, syntyperästä tai osaamisesta.

Ennakkoluulojen haastaminen ei ole helppoa, mutta se on palkitsevaa.

Ikääntyvällä Suomella ei ole varaa ohittaa kenenkään työpanosta. Tuore hallituksemme tavoittelee 75 prosentin työllisyyden lisäksi historiallisen matalaa 4,8 prosentin työttömyysastetta. Kun yhä useammalle halutaan paikka työelämässä, kaupan rooli on merkittävä. Kauppa on monen nuoren ensimmäinen työpaikka. Kaupan tarjoamia työtehtäviä voi sovittaa eri elämäntilanteisiin ja erilaiseen osaamiseen.

K-RYHMÄN PIENI SUURI TEKO -videoissa kerromme ihmisten tarinoita siitä, miten paikka työelämässä on löytynyt – K-kauppiaan avulla. Kiusatuksi joutuneen nuoren, pitkäaikaistyöttömän, kehitysvammaisen ja urheilijan kokemukset ovat erilaisia mutta myös hyvin samanlaisia. Tie työelämään ei ole ollut helppo.

Minäkin kysyn yhä useammin itseltäni, miten minun pitäisi muuttua, jotta tavoite hyväksyvästä, monimuotoisesta työyhteisöstä toteutuisi. Otanhan avoimin mielin vastaan kohtaamani ihmiset työssä ja kauppareissulla? Haastetaan siis itsemme, jotta työelämä olisi kutsuvasti avoinna mahdollisimman monelle.

SAANKO ESITTÄYTYÄ?

Matti Mettälä, kaikesta urheilusta innostunut mies, K-ryhmässä lähes 30 vuotta.

ARJESSANI TÄRKEINTÄ ON...

perheen kanssa vietetty aika. Vaimoni työskentelee viikot ulkomailla, pidän silloin huolta kodistamme.

TULEVAISUUDESSA TOIVON...

voivani tukea 25- ja 19-vuotiaita lapsiamme rakentamaan hyvän elämän.

Henkilöstöstä, vastuullisuudesta ja aluetoiminnoista vastaava johtaja Matti Mettälä

LUE LISÄÄ

Pieni suuri teko

JULKAISTU   28.8.2019TEKSTI   Matti MettäläKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)