Kaupat Sveitsi

Oman alueen juustoja Sveitsissä

Sveitsiläiset haluavat valmistaa ruokansa alusta saakka itse.

LUOMUA, LUOMUA, LUOMUA... Sveitsiläisen Manor Food -ketjun myymälän leipähyllyllä herää kysymys, eikö tavanomaista leipää ole valikoimassa ollenkaan. Käy ilmi, että ei. Markettiketju myy ainoastaan luomuleipää – on myynyt jo 15 vuotta.
kaupat sveitsi leipuri Luomun kulutus on Sveitsissä maailman suurinta asukasta kohden, ja trendi näkyy täällä Chavannes-de-Bogis’n supermarketissa Länsi-Sveitsissä lähellä Geneveä. Myös maitohyllyltä on vaikea löytää muuta kuin luomua.

Toinen sveitsiläisille tärkeä asia on paikallisuus. Sveitsi jakautuu 26 kantoniin, ikään kuin osavaltioon, ja neljään kielialueeseen.

Jokaisella alueella on esimerkiksi omat juustonsa: Länsi-Sveitsissä suosituin arkijuusto on lähellä tuotettu Gruyères, keskiosissa maata Emmental ja idässä Appenzeller. sveitsi juustomies Paikallista säväystä arvostetaan myös kansainvälisissä herkuissa: juustomestari Umberto Cervellera valmistaa kaupassa sveitsiläisestä maidosta mozzarellajuustoa.

Myös muut mieltymykset vaihtelevat eri osissa maata.

– Täällä lähellä Ranskan rajaa esimerkiksi hanhenmaksa myy hyvin. Saksankielisessä Sveitsissä sitä ei syödä juuri lainkaan, kertoo kaupan johtaja Benoît Barras.

Kotimaisuus on sveitsiläisille sydämen asia, ja 65 prosenttia heistä on valmis maksamaan esimerkiksi kotimaisesta lihasta enemmän kuin tuontilihasta.

Siitäkin huolimatta, että sveitsiläinen broileri maksaa euroiksi käännettynä yli kolmekymmentä euroa kilo ja possunfilee lähes viisikymmentä euroa.

HEDELMÄ- JA LIHAOSASTOJEN takana kimmeltää kirkaskylkisten roseeviinipullojen rivistö. Hyllyjen välissä kävelee ihkaoikea viinimestari Nicolas Jeannin neuvomassa asiakkaille, millainen viini sunnuntain kyljysaterian kylkeen sopii.

Läheisen viinitilan enologi maistattaa asiakkaille kauden valkoviinejä. Viinien maistatus on Manorissa jokaviikkoinen tapahtuma, ja neljä kertaa vuodessa sesongin viinien ympärille rakennetaan pienimuotoiset messut.

Sen sijaan arkea helpottavaa valmisruokahyllyä etsivä on ihmeissään.

Valmisruokahylly on vain parin metrin pätkä, vaikka marketissa on kaikkiaan pitkälti yli kaksi tuhatta neliömetriä tilaa.

– Sveitsiläiset ovat melko konservatiivisia kuluttajia, jotka haluavat valmistaa ruokansa alusta saakka itse. Myös terveys on heille tärkeää, kaupan johtaja Barras selittää. sveitsi leivokset Jos sveitsiläinen haluaa saada nopeasti helppoa syötävää pöytään, hän kiertää juusto-osaston kautta ja nappaa sieltä kimpaleen paikallista juustoa, piipahtaa hakemassa lihaosastolta pätkän makkaraa ja sieppaa niiden kyytipojaksi tuoreen leivän. Valmislasagne saa jäädä hyllyyn.

Sveitsi

Näitä löytyy: suklaa, voitaikinaleivonnaiset, yrttiteet, tuoreet leivät, kylmä- kypsytetyt lihaleikkeleet

Kiven alla: pikakaurahiutaleet, kasviproteiinit, kaurajogurtti, etniset erikoisuudet, rasvattomat maitotuotteet, irtomakeiset

Maista: Gruyèresin tuplakerma on paksu kermaherkku, jota syödään marenkien kanssa.

Lue lisää

JULKAISTU   28.8.2019TEKSTI   Pauliina RasiKUVAT   Thierry Parel

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?