talviautoniksit getty

Autoilija, tiedätköhän jo nämä ovelat talviniksit?

Miten auto kaivetaan aamulla esiin lumen alta? Kuinka istumalihakset pysyvät lämpimänä? Niksi-Pirkka tietää.

Suomalaiset ovat puhuneet. Näillä nikseillä autojen pyörät pyörivät sutimatta talvellakin eikä hanuri huurru!

1. Siipi pystyyn!

"Laitatko auton lämmitysjohdon kiinni, etkä lähtiessä muista aina irrottaa johtoa? Nosta kuskin puolen ikkunapyyhin pystyyn. Viimeistään kun istut ratin taakse muistat, että jotain unohtui irrottaa."

2. Hajosiko pidikkeesi?

niksi-varaosavinkki

"Jos ja kun auton puolipeitteestä rikkoontuu pidikkeet, suihkuverhon vanha ripustinkoukku on hyvä, jollei parempi korvaamaan rikkimenneen."

3. Harjahifistelyä ja...

"Nosta auton lumiharja kotiin tullessasi kuljettajan penkille. Näin sitä ei tarvitse pimeänä talviaamuna haeskella auton lattioilta."

4. ...ja vielä hifimpää harjastelua!

"Säilytän auton lumiharjaa kotona eteisessä, en autossa. Näin ei tarvitse "kaivaa" harjaa lumisen biilin sisältä."

5. Ei enää peilien skrapaamista?

niksi-ei-enaa-peilien-skrapaamista

"Jos haluat välttyä auton sivupeilien skrapaamiselta, suojaa ne vanhoilla hanskoilla tai villasukilla. Ujuta valitsemasi suoja peilin päälle kummallekin puolelle. Ainakin meillä tämä niksi on toiminut. Muista poistaa suoja ennen liikkeellelähtöä.

P.S. Niksi ei välttämättä toimi, jos peilit ovat suurikokoiset."

6. Sinun takalistosi tähden

"Jos autossasi ei ole istuimen lämmitintä, ja vaikka olisikin, voit laittaa palan retkipatjasta pepun alle. Lämmittää välittömästi."

7. Ekologista liukkaudentorjuntaa

"Suojakelillä piha tulee usein liukkaaksi kuin luistinrata. Kun sitten pakastaa, haravoin lehtiharavalla aurauspenkasta lunta jään päälle ja kastelen lumen kastelukannulla. Lumi jäätyy kiinni ja liukkaus on poissa."

8. Biitsinlämmintä hiekkaa

"Jos pihatiesi ovat tuskaisen liukkaat, ota hiekkaa astiassa sisälle lämpimään. Lämmin hiekka tarttuu peilikirkkaan jäänkin pintaan ja estää turhat liukastumiset."

9. Keräilyerät käyttöön

"Talvella on usein inhottavaa nousta autosta, jos oven takana odottaa liukas jää. Onneksi auton matolle usein kertyy hiekkaa, joka on kätevä puistella ovesta ennen ulos astumista."

10. Havuja!

"Jos autosi rengas ajautuu ojaan tai juutut mäkeen, laita renkaiden alle kuusenoksia. Näin pääset pahoistakin paikoista. Viimeksi minut pelasti ojasta vanha joulukuusi, joka sattui olemaan kohdallani juuri, kun oli tarve. Laitoin latvasta puoli metriä vetävän renkaan alle. Alle viidessä minuutissa jatkoin matkaani."

Ja vielä yksi: Matolla pito paranee

"Pidä talvella räsymattoa autossasi. Jos rengas ei pidä, laita matto renkaan alle, tai jos vaihdat rengasta, matto suojaa polvia."

Lisää niksijuttuja!

JULKAISTU   31.10.2022TEKSTI   Tyttielina KujalaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?