Neulekisa lehtisukka ohjekuva Eero Kokko

Vuodenajat villasukissa

Kevät, kesä, syksy ja talvi vuorottelevat kauniisti näissä kirjoneulesukissa.

Novita Nalle, Nalle Garden ja Nalle Taika: Vuodenajat

Suunnittelu ja toteutus: Elina Vänttinen

Kengän koko: 38

Langanmenekki: Novita Nalle 099 (noki) 50 g, (127) vaaleansininen 50 g, (268) auringonkukka 50 g, (170) tummansininen 50 g, (010) luonnonvalkoinen 50 g, Nalle Garden (868) yrttitarha 50 g, (866) harmaa-luonnonvalkoinen 50 g, Nalle Taika (838) v.vihreä-t.vihreä 50 g ja (896) vihreä-luumu-roosa 50 g. Huom! Osa väreistä on Novitan syksy/talvi 2016 lankavalikoimasta ja ovat poistuneet kevään kartasta.

Sukkapuikot: Novita nro 3–3½ tai käsialan mukaan ja viimeistelyä varten virkkuukoukku Novita nro 3.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo 1 o, 1 n, toista. Sileä nurja neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t nurin. Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää oikeaa neuletta ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Huom. Kohdissa, joissa kuvion leveys on 4 tai enemmän, sido nurjalla kulkeva lanka kiertämällä langat toistensa ympäri työn nurjalla puolella.

Tiheys: 26 s kirjoneuletta = 10 cm

metsa merkit2-01

Varsi

Luo vartta varten noen värisellä langalla 84 s sukkapuikolle ja jaa silmukat neljälle puikolle, 21 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 10 cm.

Käännä nyt sukan alareuna sisäpuolelle. Neulo aloitusreuna kiinni seuraavasti: ota vasemmalla puikolla alareunasta ensimmäiseltä krs:lta 1 s puikolle ja neulo se työssä olevan ensimmäisen s:n kanssa oikein yhteen. Poimi taas seuraava s alareunasta ja neulo se seuraavan s:n kanssa yhteen. Tee näin koko krs:n ajan = 84 s. Neulo noki langalla sileää nurjaa neuletta 8 krs.

Ota työhön vaaleansininen lanka ja neulo 1 krs oikein. Aloita sitten kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta, ota kuivioväriksi yrttitarha (Nalle Garden 868) ja toista 21 s:n mallikerta jokaisella puikolla. Neulo krs:t 1–29 ja neulo vielä vaalean sinisellä 1 krs oikein.

metsa ruutu1-01

Neulo väliin noen värisellä langalla sileää nurjaa neuletta 8 krs. Ota työhön auringonkukan värinen lanka ja neulo 1 krs oikein ja kavenna samalla jokaisella puikolla 1 s = 80 s. Neulo kirjoneuletta II ruutupiirroksen mukaan ja ota kuvioväriksi v.vihreä - t.vihreä (Nalle Taika 838). Toista 20 s:n mallikerta jokaisella puikolla ja neulo krs:t 1–29. Neulo vielä auringonkukan värisellä langalla 1 krs.

metsa ruutu2-01 Neulo väliin noen värisellä langalla sileää nurjaa neuletta 8 krs. Ota työhön tummansininen lanka ja neulo 1 krs oikein ja kavenna samalla jokaisella puikolla 1 s = 76 s. Jatka kirjoneuletta III ruutupiirroksen mukaan ja ota kuvioväriksi vihreä-luumu-roosa (Nalle Taika 896). Toista 19 s:n mallikerta jokaisella puikolla ja neulo krs:t 1–29. Neulo vielä auringonkukan värisellä langalla 1 krs.

metsa ruutu3-01 Neulo väliin noen värisellä langalla sileää nurjaa neuletta 8 krs. Ota työhön luonnonvalkoinen lanka ja neulo 1 krs oikein ja kavenna samalla jokaisella puikolla 1 s = 72 s. Jatka kirjoneuletta IV ruutupiirroksen mukaan ja ota kuvioväriksi harmaa-luonnonvalkoinen (Nalle Garden 866). Toista 18 s:n mallikerta jokaisella puikolla ja neulo krs:t 1–29. Neulo vielä luonnonvalkoisella langalla 1 krs. metsa ruutu4-01 Neulo väliin noen värisellä langalla sileää nurjaa neuletta 8 krs ja kavenna viimeisellä kerroksella jokaisella puikolla 1 s = 68 s, 17 s puikollaan. Neulo sitten kantalappu noen värisellä langalla.

Kantalappu

Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t nurin IV puikolle = 34 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ. 1. krs: nosta 1 s neulomatta ja neulo muut s:t nurin ja kavenna samalla 1 s = 33 s. Käännä työ. 2. krs: nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, toista vielä 15 kertaa. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14 kertaa (= 28 krs).

Kantapohjan kavennukset

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 13 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 7 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 11 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 9 s. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (oikealle puikolle 4 s ja vasemmalle puikolle 5 s).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 2 s puikkojen välistä. Ota työhön vaaleansininen lanka ja neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein ja kavenna samalla III puikolla 1 s. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 2 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle ja neulo vielä kantalapun 4 s.

Kiilakavennukset

Ota työhön mukaan yrttitarhan värinen lanka ja aloita taas kirjoneule sekä kiilakavennukset seuraavasti: neulo I puikolla vuorotellen 1 s vaaleansinisellä ja 1 s yrttitarhalla ja neulo puikon lopussa 2 s oikein yhteen yrttitarhalla, aloita II ja III puikolla kirjoneule V ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo 33 s:n kuvio, tee IV puikon alussa ylivetokavennus yrttitarhalla ja neulo sitten vuorotellen 1 s vaaleansinisellä ja 1 s yrttitarhalla puikon loppuun (viimeinen s on yrttitarhalla).

Neulo puikoilla II ja III ensin ruutupiirroksen krs:t 1–9 ja neulo puikoilla I ja IV vuorotellen s:t vaaleansinisellä ja 1 s yrttitarhalla siten, että värit muodostavat pystyraitaa. Toista kiilakavennukset kuten edellä joka 2. krs vielä 4 kertaa ja tee kavennukset aina yrttitarhalla. Työssä on kavennusten jälkeen 64 s.

Neulo seuraava krs kaikilla s:illa (myös I ja IV puikolla) ruutupiirroksen 10. krs mukaisesti vaaleansinisellä. Vaihda sitten työhön pohjaväriksi auringonkukka. Neulo seuraava krs kaikilla s:illa (myös I ja IV puikolla) ruutupiirroksen 11. krs mukaisesti auringonkukalla.

metsa ruutu5-01 Jatka kirjoneuletta puikoilla II ja III ruutupiirroksen mukaan ja neulo krs:t 12–47. Jatka puikoilla I ja IV kirjoneuletta raidallisena siten, että pohjaväri pysyy aina pohjavärin kohdalla ja kuvioväri vastaavasti kuviovärin kohdalla. Kun olet neulonut kirjoneuleen valmiiksi, terän pituus on noin 20 cm.

Neulo sukka loppuun noella ja aloita sädekavennukset. Tasaa ensin kaikille puikoille 16 s. Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 s oikein yhteen = 56 s. Neulo 6 välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa = 48 s. Neulo 5 välikerrosta ja toista kavennukset = 40 s. Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aina 1 välikerros. Jatka kavennuksia tähän tapaan, kunnes työssä on 8 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistelyt

Höyrytä sukat kevyesti.

Noen väristen nurjien raitojen viimeistely: Taita nurja raita kaksikerroin laskokseksi työn oikealle puolelle ja kiinnitä vihreä Taika-lanka kiinteällä silmukalla (ks) laskoksen läpi. Kiinteä silmukka saa kiristää laskosta suppuun. Virkkaa 5 ketjusilmukkaa, jätä 4 s väliin ja virkkaa laskoksen läpi 1 ks, toista koko sukan ympäri. Virkkaa samanlainen viimeistely kaikkiin raitoihin.

Kirjo lehtiin varsipistoin ruodit I piirroksen mukaan. Mallisukassa yrttitarhalla neulottuun lehteen kirjonta on tehty vihreällä Taika-langalla, vihreällä Taika-langalla neulottuun yrttitarhalla, vihreä-luumu-roosalla neulottuun auringonkukalla ja harmaa-luonnonvalkoisella neulottuun noella.

metsa piirros1-01

Kirjo vielä jalkaterän päällä oleviin kukkiin keskustat solmupistoin II piirrokseen punaisella ruudulla merkittyyn kohtaan. Mallisukassa yrttitarhalla neulottuun kukkaan kirjonta on tehty vihreällä Taika-langalla, vihreällä Taika-langalla neulottuun vihreä-luumu-roosalla, vihreä-luumu-roosalla neulottuun auringonkukalla ja harmaa-luonnonvalkoisella neulottuun noella.

metsa piirros2-01 Höyrytä valmiit sukat.

Katso myös muut ohjeet

Pirkka ja Novita järjestivät suunnittelukilpailun 100 vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Kilpailun aiheena oli Suomen luonto. Kilpailun palkittuja olivat näiden Vuodenaika -sukkien lisäksi kirjoneulotut eläinaiheiset sukat, herkät Kielo -pitsisukat sekä voittajan ihanat Puolukka -sukat.

Lisää neuleohjeita: Novitkaknits

JULKAISTU   25.2.2017KUVAT   Eero Kokko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?