Neulevoittaja Novita puolukkasukat Eero Kokko

Neulo kauniit puolukkasukat

Novitan ja Pirkan suunnittelukilpailun voittajasukan idea syntyi puolukkametsässä. Kirjoneuleessa kulkevat pitsiraidat.

Novita Venla: Puolukkasukat

Suunnittelu ja toteutus: Päivi Hoisko

Kengän koko: 39/40

Langanmenekki: Novita Venla (010) luonnonvalkoinen 100 g, (545) ruusunmarja 50 g ja (099) noki 50 g

Sukkapuikot: Novita nro 2½ tai käsialan mukaan ja yksi ylimääräinen sukkapuikko.

Mallineuleet

Kierretty joustinneule suljettuna neuleena: neulo 1 o silmukan takareunaan (= kierretty s), 1 n, toista.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Kirjoneule: neulo sileää neuletta ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.

Pitsiraita: 1. krs: neulo s:t nurin. 2. krs: neulo 2 s oikein yhteen ja tee langankierto puikolle, toista koko krs:n ajan. 3. krs: neulo s:t nurin.

Tiheys: 32 s kirjoneuletta = 10 cm

Varsi

Luo vartta varten valkoisella langalla 70 s sukkapuikolle ja jaa silmukat neljälle puikolle: 18, 16, 18 ja 18 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena 3 cm. Neulo pitsiraita ohjeen mukaan.

Aloita sitten kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista 10 s:n mallikerta 7 kertaa. Neulo ruutupiirroksen krs:t 1–11. Neulo pitsiraita ohjeen mukaan. Neulo kirjoneuleraita II ruutupiirroksen mukaan. Toista 10 s:n mallikerta 7 kertaa ja neulo ruutupiirroksen krs:t 1–15. Neulo pitsiraita ohjeen mukaan. Neulo kirjoneuleraita I ruutupiirroksen mukaan. Toista 10 s:n mallikerta 7 kertaa ja neulo ruutupiirroksen krs:t 1–11. Neulo pitsiraita ohjeen mukaan. Neulo kirjoneuleraita III ruutupiirroksen mukaan. Toista 10 s:n mallikerta 7 kertaa ja neulo ruutupiirroksen krs:t 1–17. Neulo pitsiraita ohjeen mukaan.

Neulo vielä kirjoneuleraita I ruutupiirroksen mukaan.

Toista 10 s:n mallikerta 7 kertaa ja neulo ruutupiirroksen krs:t 1–11. Tasaa viimeisellä krs:lla s:t uudestaan: 19, 16, 17 ja 18 s. Jatka neulomista valkoisella.

Neulo seuraava krs nurin ja kavenna samalla 2 s seuraavasti: neulo 1 n, 2 s nurin yhteen ja kun jäljellä on 3 s, neulo 2 s nurin yhteen ja 1 n = 68 s. Neulo 1 krs oikein. Neulo toinen krs nurin ja kavenna 2 s kuten edellä = 66 s.

Kantalappu

Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 33 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1 s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) neulo 1 s oikein, nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, toista vielä 15 kertaa ja neulo 1 o kerros loppuun. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 vielä 15 kertaa (= 32 krs) ja neulo vielä nurjan puolen kerros.

Kantapään kavennukset

Kavenna kantapää seuraavasti: 1. krs: neulo 18 s oikein, neulo seuraavat 2 s yhteen takareunoistaan (tai tee ylivetokavennus) ja neulo 1 o. Käännä työ. 2. krs: nosta 1 s neulomatta, neulo 3 n, neulo seuraavat 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ. 3. krs: nosta 1 s neulomatta, neulo 4 o, neulo 2 s takareunoista o yhteen ja 1 o. Käännä työ. 4. krs: nosta 1 s neulomatta, 5 n, 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ.

Jatka kavennuksia tähän tapaan. Kun teet viimeisen nurjan puolen kavennuksen, neulo vielä 2 s nurin = 19 s. Kantalapun keskelle täytyy jäädä pariton silmukkaluku. Pidä kantalapun s:t omalla ylimääräisellä puikolla.

Käännä työ ja neulo kantalapun s:t oikein. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 16 s + 2 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein. Neulo puikkojen II ja III s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 16 s + 2 s III puikon ja kantalapun välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein. Siirrä kantalappupuikolle molemmin puolin viereiseltä puikolta 3 s = 25 s. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt kantalapun oikeassa reunassa.

Kiilakavennukset

Jatka neulomista näillä 87 s:lla ja aloita samalla kiilakavennukset kantalappupuikon molemmissa reunoissa seuraavasti: Kantalappupuikko: tee valkoisella langalla ylivetokavennus, neulo 1 s mustalla, 1 s valkoisella, toista 9 kertaa, neulo 1 s mustalla ja neulo vielä 2 s oikein yhteen valkoisella. I puikko: neulo 1 s mustalla, 1 s valkoisella, toista vielä 6 kertaa ja neulo 1 s mustalla. Jatka puikoilla II ja III kirjoneuletta II ruutupiirroksen 2. kerrokselta seuraavasti: neulo 1 s valkoisella, toista 10 s:n mallikerta 3 kertaa ja neulo vielä 2 s valkoisella. IV puikko: neulo 1 s mustalla, 1 s valkoisella, toista vielä 6 kertaa ja neulo 1 s mustalla.

Jatka kantalappupuikolla kirjoneuletta neulomalla aina valkoiset s:t valkoisella ja mustat mustalla. Toista samalla kiilakavennukset joka 2. krs kuten edellä kunnes puikolla on 3 s. Neulo puikoilla I ja IV kirjoneuletta neulomalla aina valkoiset s:t valkoisella ja mustat mustalla. Neulo puikoilla II ja III vielä II ruutupiirroksen krs:t 3–14.

Neulo seuraavat 5 kerrosta valkoisella seuraavasti: neulo puikoilla I ja IV sekä kantalappupuikolla sileää neuletta ja jatka kiilakavennuksia. Neulo puikoilla II ja III vuorotellen 1 krs oikein ja 1 krs nurin.

Ota työhön mukaan taas punainen lanka ja neulo II ja III puikon s:illa kirjoneuletta I ruutupiirroksen 2. kerrokselta (neulo 1 s valkoisella, toista 10 s:n mallikerta 3 kertaa ja neulo vielä 2 s valkoisella) ja neulo vielä krs:t 3–10.

Neulo kantalappupuikolla ja puikoilla I ja IV kirjoneuletta kuten aiemminkin, mustan langan tilalla on nyt punainen lanka. Kun kiilakavennukset ovat valmiit, siirrä loput 3 silmukkaa I puikolle = 66 s.

Neulo seuraavat 5 kerrosta valkoisella seuraavasti: neulo puikoilla I ja IV sileää neuletta ja neulo puikoilla II ja III vuorotellen 1 krs oikein ja 1 krs nurin.

Ota työhön mukaan taas musta lanka ja neulo II ja III puikon s:illa kirjoneuletta III ruutupiirroksen 2. kerrokselta (neulo 1 s valkoisella, toista 10 s:n mallikerta 3 kertaa ja neulo vielä 2 s valkoisella) ja neulo vielä krs:t 2–16. Neulo puikoilla I ja IV kirjoneuletta kuten aiemminkin, punaisen langan tilalla on nyt musta lanka.

Neulo seuraavat 5 kerrosta valkoisella seuraavasti: neulo puikoilla I ja IV sileää neuletta ja neulo puikoilla II ja III vuorotellen 1 krs oikein ja 1 krs nurin.

Ota työhön mukaan taas punainen lanka ja neulo II ja III puikon s:illa kirjoneuletta I ruutupiirroksen 2. kerrokselta (neulo 1 s valkoisella, toista 10 s:n mallikerta 3 kertaa ja neulo vielä 2 s valkoisella) ja neulo vielä krs:t 3–10. Neulo puikoilla I ja IV kirjoneuletta kuten aiemminkin, mustan langan tilalla on nyt punainen lanka.

Neulo seuraavat 5 kerrosta valkoisella seuraavasti: neulo puikoilla I ja IV sileää neuletta ja neulo puikoilla II ja III vuorotellen 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Neulo sukka loppuun valkoisella.

Sukan terän pituus on nyt noin 22 cm. Siirrä kärkikavennuksia varten I puikolta 1 silmukka IV puikolle.

Kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 1 o sekä neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs vielä 7 kertaa ja tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 10 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Höyrytä valmiit sukat. puolukka merkit-01 puolukka RUUTU1-01 puolukka RUUTU2-01 puolukka RUUTU3-01

Katso myös muut ohjeet

Pirkka ja Novita järjestivät suunnittelukilpailun 100 vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Kilpailun aiheena oli Suomen luonto. Kilpailun palkittuja olivat näiden kilpailun voittaneiden Puolukkasukkien lisäksi kauniit, kirjoneulotut vuodenaika- ja eläinaiheiset, pitkävartiset sukat sekä herkät Kielo -pitsineulesukat.

Lisää neuleohjeita: Novitaknits.com

JULKAISTU   26.2.2017KUVAT   Eero Kokko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?