Näin säästät polttoainekuluissa – taloudellisuusajon ennätyskuljettajan vinkit autoilijalle

Polttoaineiden hintojen noustessa monet meistä miettivät, miten polttoaineen kulutusta voisi hillitä. Suurin auton kulutukseen vaikuttava tekijä on kuljettaja. Jokainen autoilija voi säästää merkittävän summan polttoainekuluissa muutamalla helpolla tavalla.

Vinkit polttoaineen säästämiseksi antaa K-Auton Volkswagen Hyötyautoista ja MAN:ista vastaava liiketoimintajohtaja Juha-Pekka Sihvonen, jolla on hallussaan polttomoottoriautojen Suomen ennätys EcoRun-taloudellisuusajossa.

”Polttoaineen kulutuksen vähentämistä kannattaa lähestyä kahdesta suunnasta: ensin pitää huolehtia oman auton puitteet kuntoon, sitten kannattaa opetalla ajotapaan liittyviä käytänteitä. Kun nämä asiat ovat kunnossa, polttoainekuluissa säästää varmasti”, Sihvonen kiteyttää.

Huolehdi puitteet kuntoon

1. Valitse taloudellinen auto, joka on käyttöösi sopivan kokoinen

“Jo autokaupoilla kannattaa kiinnittää huomiota sopivaan malliin myös polttoaineen kulutuksen näkökulmasta. Uudet ja teknisesti kehittyneemmät autot kuluttavat selkeästi vanhempia malleja vähemmän. Lisäksi polttoaineen kulutukseen vaikuttavat myös muut tekijät: mitä suurempi auto on massaltaan ja mitoiltaan, sitä enemmän se lähtökohtaisesti kuluttaa polttoainetta. Omaan tarpeeseen nähden ei kannata hankkia ylisuurta autoa.”

2. Huolla säännöllisesti ja kiinnitä huomiota varusteiden käyttöön

”Hyvin huollettu auto toimii moitteettomasti, jolloin auto ja sen varusteet toimivat samalla mahdollisimman energiatehokkaasti. Oikeisiin rengaspaineisiin on syytä kiinnittää huomiota ja muistaa, että erilaiset varusteet, kuten hellesäällä olennainen ilmastointi, kasvattavat kulutusta. Auton varusteita kannattaa siis käyttää vain silloin kun niitä oikeasti tarvitsee.”

3. Autossa ei kannata säilyttää ylimääräistä tavaraa

”Yllättävän monen auto on kuin pyörillä kulkeva varasto, varsinkin näin kesäaikaan, kun käydään mökillä, hoidetaan puutarhaa tai harrastetaan ulkolajeja. Kaikki ylimääräinen tavara kasvattaa auton massaa ja sitä kautta kulutusta. Työkalut, harrastusvälineet ja varsinkin suksiboksit kannattaa ottaa pois heti, kun niitä ei tarvita.”

Kaukaa viisas ajotapa vähentää polttoaineen kulutusta

1. Ennakoi ja pyri ajamaan reippaan jouhevasti

”Nyrkkisääntö jokaiselle autoilijalle: pysähtyminen ja jarruttaminen ovat myrkkyä polttoaineen kulutusta hillitsevälle kuljettajalle. Pyri siis ennakointiin ja muista, että vauhtia voi säädellä muutoinkin kuin painamalla jarrupoljinta. Kiinnitä huomiota siihen, mitä edessä näkyy, erityisesti hieman kauempana. Punaisille valoille ei kannata kiihdyttää ja risteyksen lähestyessä vauhtia kannattaa pudottaa pikkuhiljaa vapaalla tai moottorijarrutuksella. Kiihdytys puolestaan kannattaa aina hoitaa reippaasti, jotta polttomoottori toimii hyvällä hyötysuhteella, mutta turhaa repimistä välttäen ja suurinta mahdollista vaihdetta käyttäen.”

2. Tunne oma autosi ja harjoittele

”Kannattaa tutustua oman auton ominaisuuksiin ja harjoitella esimerkiksi ajotietokoneen kulutusnäyttöä seuraamalla. Kuinka hyvin autosi liikkuu vähemmällä kaasulla? Moni auto rullaa nykypäivänä yllättävän hyvin pitkiäkin matkoja, vaikka jalan nostaa kaasulta. Kaasua ei siis kannata käyttää enempää kuin on välttämätöntä.”

3. Tasainen vauhti hillitsee kulutusta

”Taajama- ja kaupunkiajossa nopeus luonnollisesti vaihtelee ja niin turvallisuuden kuin polttoaineen kulutuksen näkökulmasta vauhdin suhteen kannattaa suosia malttia: etene muun liikenteen tahtiin ja pysähdykset ennakoiden. Maantieajossa kannattaa tähdätä mahdollisimman tasaiseen nopeuteen ja vauhtia kannattaa nostaa harkiten. Auton ilmanvastus kasvaa nopeuden neliössä ja yli 80 km/h nopeudessa se on suurin auton etenemistä vastustava voima. Etenkin suuremmissa vauhdeissa nopeuden nostaminen ja jatkuva kiihdyttely ja jarruttelu nostavat polttoaineen kulutusta merkittävästi, jopa useampia litroja sataa kilometriä kohti.”

Vinkit antanut Juha-Pekka Sihvonen on kilpaillut aikanaan aktiivisesti EcoRun-taloudellisuusajoissa, jossa tavoitteena on ajaa määrätty reitti vaaditulla keskinopeudella liikennesääntöjä noudattaen niin, että polttoainetta kuluu mahdollisimman vähän. Sihvonen saavutti kartturinsa Jukka Honkasen kanssa Audi A2:lla 26 EcoRun-kilpailujen voittoa Suomessa ja Pohjoismaissa ja heidän nimissään on edelleen jo vuonna 2005 ajettu vakiopolttomoottoriautojen Suomen ennätys 2,206 l/100 km.

K-Auto on osa suomalaista K-ryhmää ja toimii yhteistyössä Volkswagen-konsernin kanssa. K-Auton tavoitteena on tuoda suomalaiseen autoiluun merkkejä tulevaisuudesta, ja se tarjoaa asiakkailleen uudet autot, vaihtoautot sekä monikanavaiset autoalan palvelut. K-Auto Oy toimii Volkswagen‐, Audi‐, SEAT‐, CUPRA- Porsche‐ ja Bentley-henkilöautojen sekä Volkswagen Hyötyautojen maahantuojana ja markkinoijana Suomessa sekä SEATin osalta myös Baltiassa. Lisäksi K-Auto Oy toimii MAN‐kuorma‐autojen ja MAN TGE -pakettiautojen sekä MAN‐linja‐autojen maahantuojana Suomessa. www.k-auto.fi

JULKAISTU   31.8.2022

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?