Niksi-Pirkka sticker

Mökkiläisen karkkikauppa

Mökkipaikkakunnalla Sysmässä rautakaupan asiakkaat arvostavat kaupassa laajaa valikoimaa ja tuttua väkeä.

Harvinaisen kylmän ja lumisen kevään jälkeen Sysmän kirkonkylällä porottaa aurinko siniseltä taivaalta, ja mittari näyttää kymmentä astetta. Mökkiläiset Jyrki ja Rauni Kiesi ovat saapuneet Sysmään ostoksille pääsiäisen alla. Ostoslistalla on terassiöljyä, ja sitä pariskunta on tullut hakemaan tutusta rautakaupasta, Sysmän K-Raudasta.

– Olemme päättäneet uusia mökin terassin vanhoja lautoja. Samalla vähän laajennamme terassia, Jyrki Kiesi kertoo. Lahtelaisella Kiesin pariskunnalla on Sysmässä vanha sukumökki. Jyrki Kiesi on käynyt siellä jo vuosikymmeniä.

mokkilaisen karkkikauppa 1 Rauni ja Jyrki Kiesi

– Olen tullut tänne ensimmäisen kerran vuonna 1964. 2000-luvulla teimme mökillä sukupolvenvaihdoksen. Vanhalla sukumökillä riittää Jyrki Kiesin mukaan aina jotain korjattavaa.

– Restaurointi- ja korjaustarve on loppumaton. Sitä riittää niin paljon kuin vain jaksaa tehdä, hän hymähtää.Siksi rautakaupassa tulee asioitua usein, vähintään kerran viikossa – keväällä jopa useammin.

– Käyn täällä niin usein kuin vaimo vain päästää, Jyrki Kiesi sanoo ja nauraa.

Mökkikauden alku näkyykin Sysmän K-Raudassa räjähdysmäisenä kiireenä. Kiesien tavoin monet kesäasukkaat palaavat silloin vapaa-ajanasunnoilleen, ja kesän mökkisesonkiin talven ajan valmistautuneessa rautakaupassa käynnistyy kutkuttava tohina.

– Silloin saa puhua pulputtaa kaikki puhevarastot auki, nauraa Sysmän K-Raudan kauppias Petra Aittamaa. Hän on toiminut miehensä Tommi Aittamaan kanssa rautakauppiaana Sysmässä pian kolme vuotta. Aittamaiden kauppiasvastuulle siirtyi samaan aikaan myös Joutsan K-Rauta noin 40 kilometrin päässä.

– Olemme tuoreita aloittelijoita, Tommi Aittamaa sanoo.

– Petra tosin on ollut K-Raudassa töissä hieman yli 300 vuotta, hän veistelee. Petraa hymyilyttää.

– Olin K-Raudassa työharjoittelussa vuonna 1997, ja sille tielle jäin, hän selventää. Itä-Hämeessä sijaitsevat Sysmä ja Joutsa ovat molemmat vilkkaita mökkipaikkakuntia. Vapaa-ajanasukkaat näkyvät kesäisin vahvasti niiden kylämiljöissä. Koronapandemia on vain kiihdyttänyt seudun mökkikauppaa. Vakiasukkaita molemmilla paikkakunnilla on noin 3 500–4 000.

– Joutsan K-Raudan liikevaihdosta 40 prosenttia ja Sysmän liikevaihdosta peräti 60 prosenttia tulee pääkaupunkiseutulaisilta. Emme kuitenkaan keskity pelkästään sesonkikauppaan vaan huomioimme myös paikalliset tarpeet, Tommi Aittamaa kertoo. Mökkikausi käynnistyy Sysmässäkin perinteisesti pääsiäisenä.

– Siitä alkavat huikeat viikot. Neljä seuraavaa kuukautta kattaa valtaosan, 60–70 prosenttia, vuoden myynnistä, Tommi ja Petra Aittamaa kertovat.

Nyt tehdään huoneita ulos

Mökkiasumisen trendit ja tarpeet näkyvät rautakaupassa, ja niihin halutaan vastata. Viime vuosina erityisesti terassirakentaminen on Aittamaiden mukaan kasvanut. Terasseista tehdään nyt oleskelukeitaita ja keskushuoneita, joiden sisustamisessa ja varustelussa ei kitsastella.

Terassikalusteiden ja -varusteiden lisäksi mökkiläiset ostavat paljon grillejä ja kylpytynnyreitä. Myös robottiruohonleikkureita kysytään. Rautakaupassa näkyy myös se, että mökkejä varustetaan nyt entistä paremmin. Yhä useampi rakentaa mökistä itselleen kakkoskodin. Niinpä esimerkiksi mökkikeittiöt tekevät kauppansa.

– Tänne ei ole mahdottoman pitkä matka pääkaupunkiseudulta. Siinä mielessä Sysmä ja Joutsa ovat loistavia kuntia kakkoskodille, Petra Aittamaa miettii.Viime kesänä käsistä vietiin veneet, SUP-laudat ja sähköskootterit.

mokkilaisen karkkikauppa 2

– Ehkä sekin kertoo siitä, että mökeillä vietetään entistä enemmän virikkeellistä aikaa, Tommi Aittamaa pohtii. Pienen paikkakunnan rautakaupalle asiakkaiden palveleminen on kaikki kaikessa. Palveluihin kuuluu esimerkiksi se, että Sysmän ja Joutsan K-Raudoissa asiakkaat saavat lainata peräkärryä ilmaiseksi.

– Kesäisin peräkärry onkin lainassa lähes joka päivä. Se on asiakkaillemme tärkeä palvelu. Lisäksi viemme paljon tavaraa asiakkaille, Tommi Aittamaa kertoo. Asiakkaita autetaan laajalla skaalalla monenlaisissa heitä mietityttävissä askareissa, kuten mökkien maalaamiseen tai saunaremonttiin liittyvissä kysymyksissä. Esimerkiksi laiturin huoltaminen on monelle tavalliselle mökkiläiselle vieras maailma. Siihenkin on tuotteet ja palvelut.

– Laiturista linnaan, huikealla palvelulla, Tommi Aittamaa kiteyttää kaupan palvelukonseptin. Lahtelaiset Kiesit arvostavat mökkipaikkakuntansa rautakaupassa erityisesti palvelua ja sitäkin, että kaupasta löytyy tilpeehööriä, jota mökillä tarvitaan.

– Toki käytämme paljon myös verkkokauppaa, mutta saamme täältä aina palvelua. Ei tarvitse kuin soittaa, ja he pistävät tilaukseen, Rauni Kiesi sanoo. Jyrki Kiesi kehuu kaupan tunnelmaa. Ainut ”ongelma” on se, ettei kaupasta meinaa päästä ulos.

– Siellä menee hitoksiin aikaa, kun jää suustaan kiinni.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-7/2022

JULKAISTU   1.6.2022TEKSTI   Liisa KuittinenKUVAT   Hannes Paananen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?