mmiisas ekoteko pif

Mmiisas minimoi jätteet

Suosikkitubettaja Miisa 'Mmiisas' Rotola-Pukkila opetteli mahduttamaan viikon sekajätteet pieneen lasipurkkiin.

”TEEN JOKA KESÄLLE Summer Bucket Listin eli kesän tehtävälistan, johon seuraajani saavat ehdottaa asioita. Joku ehdotti, että yrittäisin vähentää muovin käyttöä. Päätin pitää muovittoman viikon ja yrittää saada viikon sekajätteet mahtumaan hillopurkin kokoiseen lasipurkkiin.

Olen kierrättänyt aina, mutta muovin kierrättämisen aloitin nyt. Ajattelin ensin, että ei ole mitenkään mahdollista, että saisin viikon jätteet mahtumaan pieneen purkkiin. Mutta kyllä se on: tällä hetkellä viikossa ei tule sitä enempää sekajätettä.

Aika pienellä vaivalla tavoitteeseen pääsee. On motivoivaa huomata jätteen väheneminen, eikä tarvitse viedä yhtä usein roskia!

TEIN ITSELLENI KIERRÄTYSPISTEEN kotiin. Se ei ole mikään hirveän siisti, sillä tällä hetkellä kaikki on kestokasseissa. Suunnittelen hankkivani kierrätysboksin, jota voi pitää penkkinä.Taloyhtiössäni ei ole muovin keräyspaikkaa, vaan minun pitää pyöräillä vähän matkaa keräyspisteeseen.

Itsestäni olen oppinut sen, että heti kun aloin kierrättää muovia, jotenkin siihen jäi vähän jopa koukkuun. Nykyisin tuntuu jopa pahalta laittaa jogurttipurkki sekajätteeseen.

Jos olen vaikka kylässä kaverilla ja hän ei kierrätäkään niin perusteellisesti, saatan alkaa vähän valistaa. Poikaystävältä tuli ensin pientä vastarintaa, että hän ei viitsisi alkaa tiskata jogurttipurkkeja, mutta nyt hänkin kierrättää tehokkaasti.

Kierrättämisen myötä huomaa, miten paljon muovia kaikkialla on ja miten moni asia pakataan siihen. Minulla on kaupassa aina mukana kestohedelmäpussi, ja hyvin harvoin otan enää pieniä muovipusseja.

On kiva kannustaa seuraajia sosiaalisessa mediassa samaan. Moni toimii näin jo entuudestaan. Nuoret ovat tällä hetkellä valveutuneita ympäristöasioiden suhteen, eikä heille ole outo asia kierrättää kaikkea.”

KUKA JA MISTÄ TUNNETAAN?

Miisa Rotola-Pukkila, 24 on videobloggaaja ja tubettaja, jonka YouTube-kanava Mmiisas on yksi Suomen suosituimmista. Miisa opiskelee puheviestintää Tampereen yliopistossa.

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

Töitä ei kannata paahtaa oman jaksamisen kustannuksella. Somestakin täytyy pitää lomaa.

JULKAISTU   28.8.2019TEKSTI   Taina Ahtela KUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?