dufva pif

Mikko Dufva: Muistelen tulevaa

Tulevaisuudentutkija Mikko Dufva kertoo muistoistaan, jotka sijoittuvat tulevaisuuteen. Joko sinä osaat muistella tulevaa?

KÄVELEN TYTTÄRENI kanssa pianotuntia kohti. Puut varjostavat kulkua leveällä jalkakäytävällä, joka menneisyydessä olisi ollut täynnä parkkeerattuja autoja.

Korttelin sirkkafarmilta tuleva ruokalähetti kiiruhtaa ohitsemme kohti korjauskahvilaa, jossa ihmiset nikkaroivat keinokahvia nauttien. Ohi lipuu hiljainen itseohjautuva bussi.

Linnut laulavat ja ilma tuntuu hyvältä hengittää. Tytär läpsäisee minua käteen, huutaa hippa ja kirmaa karkuun.

Tuollainen on yksi muistoni. Se ei ole tavanomainen muisto: se sijoittuu tulevaisuuteen.

TUTKIN TYÖKSENI tulevaisuuksia. Tilastoissa kahlaamisen, tulevaisuuteen vaikuttavien tekijöiden tunnistamisen ja yllättävien uutisten bongaamisen lisäksi oleellinen osa työtä on erilaisten tulevaisuuksien kuvittelu.

Tähän tulevaisuuden muistelu on yksi tapa. Tulevaisuutta voi kuka tahansa muistella.

Näillä ohjeilla pääset alkuun: aloita miettimällä, mikä asia voisi olla toisin. Mitä jos ei olisi jätettä? Mitä jos kaikilla olisi henkilökohtainen tekoälyavustaja?

Valitse sitten kolme tuttua asiaa: joku tuntemasi henkilö, jokin tuttu paikka ja jokin arkinen askare, esimerkiksi syöminen, liikkuminen tai vaikkapa jokin harrastuksistasi. Yhdistä nämä yhdeksi muistoksi, eli kuvittele, että olet valitsemasi henkilön kanssa valitsemassasi paikassa tekemässä valitsemaasi asiaa, mutta tulevaisuudessa, jossa valitsemasi asia on muuttunut.

Pyri kuvittelemaan se muistona menneestä.

Tee tulevaisuuden muistosta mahdollisimman elävä. Mieti, miltä paikassa näyttää, millaisia ääniä siellä kuuluu, miltä siellä tuntuu olla.

Jos haluat, voit kirjoittaa tulevaisuuden muistosi ylös ja jakaa sen toisen kanssa – yhdessä voitte päätyä kiinnostaviin pohdintoihin tulevaisuuksista.

MIKSI MUISTELLA tulevaa tai ylipäänsä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia? Siksi, että siten saamme torjuttua tulevaisuuden kauhukuvien luomaa ahdistusta.

Kauhukuvillekin on paikkansa. Ne kertovat, että juuri nyt on tarve tehdä merkittäviä muutoksia elintavoissamme ja yhteiskunnassamme. Ne eivät kuitenkaan tarjoa suuntaa: ne kertovat vain, minne ei kannata mennä.

Tulevaisuuden muistelu tekee tulevaisuudesta arkipäiväistä ja ihmisläheistä.

Tulevaisuutta kuvataan usein suurien muutosten ja laajojen kehityskulkujen kautta ja ihminen ja ihmisen arki unohdetaan.

Näkymä tulevaisuudesta jää etäiseksi. Siksi on tarpeen kuvitella, millaista erilaisissa tulevaisuuksissa olisi elää.

Tulevaisuuden muistelu auttaa meitä suhtautumaan kriittisesti muualta tuleviin väitteisiin tulevaisuudesta. Mitä paremmin osaamme kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, sitä paremmin osaamme arvioida, millainen tulevaisuus olisi toivottava.

Tulevaisuuden muistelu auttaa meitä valitsemaan sen tulevaisuuden, jonka haluamme, ja toimimaan sen toteutumisen eteen.

MINUN VALINTANI on uskoa tulevaisuuteen, jossa elän kestävää, maapallon rajoihin mahtuvaa arkea. Muistoni tulevaisuudesta kuvaavat maailmaa, jossa myös tyttäreni on hyvä elää koko elämänsä.

Sellaiset tulevaisuuden muistot innostavat minua myös toimimaan nykyhetkessä. Millainen on sinun tulevaisuuden muistosi?

Mikko Dufva on Sitran tulevaisuusasiantuntija. Tulevaisuuden muistelun lisäksi hän tarkastelee työkseen tulevaisuuden kehityskulkuja ja pyrkii tunnistamaan ei-ilmeisiä, mutta tulevaisuuden kannalta merkittäviä asioita.

JULKAISTU   27.8.2019TEKSTI   Mikko DufvaKUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?