Matka Lapin rauhaan

Maaginen kaamosaika houkuttelee rauhoittumaan ja rentoutumaan. Tänä talvena Lappiin odotetaan myös niitä suomalaisia, jotka eivät ole pohjoisen iloista ennen nauttineet.

TÄNÄ TALVENA EI PAETA arkea aurinkoon ja lämpimään, vaan pimeään ja rauhaisaan. Koronatilanteen vuoksi matkustaminen painottuu kotimaahan, ja siksi Lappiinkin odotetaan erityisesti suomalaisia turisteja. Lapin suosio kotimaisten matkailijoiden suosikkikohteena näkyi jo syyslomilla esimerkiksi Ebookersin Matkailubarometrissa.

– Tällä hetkellä suomalaiset varaavat jo paljon enemmän talvimatkoja Lappiin kuin viime vuonna, toteaa Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Perinteisesti suomalaiset ovat menneet Lappiin omatoimisesti ja yöpyneet mökeissä. Nyt suosiota kasvattavat myös hotellit ja pakettimatkat, joita esimerkiksi Aurinkomatkat on alkanut tarjota Lappiin. Pakettien suosio on yllättänyt toimitusjohtaja Timo Kousan. Tuttujen Rukan ja Levin lisäksi kiinnostusta riittää Kuusamoon, Rovaniemelle, Pyhälle ja Luostolle.

Kousa kertoo, etteivät pakettimatkat ole vain “koronatilanteen tekohengitystä”, sillä kotimaan matkailutuotteita on valmisteltu jo vuosia. Moni on ennakkoon ajatellut, että suomalaiset olisivat kitsaita käyttämään palveluja ja hotelleissakin valitsemassa maltillisen laatutason. Kousa ja Vuorentausta sanovat, että mielikuva on väärä. Tällä hetkellä suomalaiset valitsevat keskimäärin neljän tähden hotelleja, ja innostusta on niin husky- kuin moottorikelkkasafareille.

Pääasiassa suomalaiset suuntaavat Lappiin jouluna ja keväthankien aikaan, mutta kaamosaikanakin on oma maagisuutensa. Silloin luonto hurmaa hiljaisuudellaan, tykkylumipuillaan ja revontulillaan. Se on täydellistä aikaa rentoutua.

Aurinkomatkojen Kousa sanoo, että tänä talvena Lapissa odotetaan kovasti myös niitä suomalaisia, jotka eivät ole siellä vielä koskaan käyneet.

– Lappi tulee hurmaamaan kaikki uudetkin kävijät. Lappihan on myös siitä upea kohde, että se on kiinnostava ympäri vuoden. Sinne ei tulla kuten aurinkolomille pelkän lämmön perässä, vaan aktiviteettien ja luonnon takia, Kousa sanoo.

Vuorentausta toteaa, että Lappiin matkustamalla voi tehdä nyt paljon hyvää: Matkailijalle itselleen irtiotolla on valtava merkitys, ja samalla voi tukea Lapin matkailualaa.

– Lapin matkailulle on äärimmäisen tärkeää, että suomalaiset valitsevat tänä talvena Lapin matkakohteeksi.

Ylläs pursuaa tekemistä

yllas

Ylläksen maisema on Lapissa aivan omanlaisensa: yli 700 metriä korkean tunturin laelta avautuu komea avolakisten tunturien jono. Ylläksen lisäksi alueella on 15 muuta tunturia ja huippua. Moni Ylläksen kävijä innostuukin lähtemään hiihtoretkelle kohti seuraavia tuntureita Pallaksen ja Hetan suuntaan.

Ylläs erottuu myös monipuolisuudellaan. Tunturissa on kaksi kyläkeskusta, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi, joissa riittää niin palveluita kuin majoitusvaihtoehtoja. Lapsiperheille on tarjolla leveiden ja pitkien rinteiden lisäksi esimerkiksi kylpylä ja sympaattinen Konijänkän eläinpiha.

Viime aikoina Ylläs on tullut suosituksi myös talvipyöräilykohteena. Sähköistetty fatbike on hauska ja helppokin vaihtoehto suksille. Luontokeskus Kellokas on mainio paikka reissun tarkempaan suunnitteluun, sillä sieltä saat parhaat vinkit ja tiedot retkireiteille. Tunturiluontoon parhaimman kosketuksen saa opastetulla retkellä, vaikkapa lumikenkäillen tunturin huipulle revontulia bongailemaan. Luonnossa kulkiessa tauot ovat myös iso osa elämystä. Tunnelmalliset munkkikahvit saa ainakin Velhon kodasta, Luosun erämaakahvilasta ja Navettagalleriasta.

Luonnonrauha Luostolla

PyhaLuosto

Pyhän kupeessa sijaitseva Luosto on monille suomalaisille melko tuntematon – johtuen siitä, että se on ollut ennen kaikkea kansainvälisten matkailijoiden suosiossa. Luosto kuitenkin ihastuttaa sekä luonnollaan että historiallaan. Pyhä-Luoston kansallispuisto on hieno retkeilyalue, jonka tunnelmalliseen kuusikkoon voi lähteä niin lumikengillä kuin hiihtäen. Kansallispuistoon pääsee suoraan hotellin tai mökin ovelta. Luoston laskettelukeskus on verrattain pieni, mutta rinteet saavat kehuja profiileistaan ja hyvästä kunnostaan.

Yksi Luoston erityisyyksistä on Lampivaaran Ametistikaivos, joka sijaitsee kansallispuiston sydämessä. Talvella Ametistikaivokselle voi lähteä kuuntelemaan jalokivitarinoita ja saamaan lisätietoa geologiasta myös elämyksellisesti “Pendolinon” eli lumikissan vetämän vaunun kyydissä.

Luostolla voi nauttia myös helppoudesta, sillä keskus on mukavan pieni. Rinteiden juuressa olevan Luostotunturi-hotellin idyllisimmät huoneet löytyvät kelomökeistä lumisen metsän keskeltä. Laskettelijoiden kannattaa piipahtaa Luostolta myös naapurikeskus Pyhän rinteissä ja kokeilla vaikkapa offarilaskua opastetusti hiihtokoulun kautta.

Saariselkä sopii hiihtäjille

saariselka

Saariselkä on sen verran pohjoisessa, että siellä luonto on jo aivan erilaista kuin eteläisemmän Lapin kohteissa. Jylhät kuusikot ovat vaihtuneet pienempiin käppäräpuihin, ja maisema on aava ja avara. Saariselkää rakastavat erityisesti murtomaahiihtäjät, sillä Urho Kekkosen kansallispuistossa riittää latuverkostoa niin päiväretkille kuin muutaman yön hiihtovaelluksillekin.

Saariselällä pääsee tutustumaan syvemmin myös aitoon saamelaiskulttuuriin ja -tapoihin. Lapland Safaris järjestää retkiä saamelaiselle porotilalle, eikä kaukana ole Inarikaan, josta löytyy esimerkiksi saamelaismuseo Siida.

Saariselällä kannattaa ehdottomasti ottaa aikaa myös rauhoittumiseen ja rentoutumiseen, kokeilla vaikkapa joogaa. Yksi ehdoton elämys on käydä savusaunassa Kiilopäällä ja pulahtaa sitten kirkkaan tunturipuron avantoon.

Majapaikkoja Saariselällä löytyy monenlaisia. Lapland Hotels Riekonlinna on yksi tunnetuimmista hotelleista, mutta jos haluaa ekstraelämyksiä, voi yhden yön yöpyä vaikkapa lasi-iglussa tai lumisviitissä lämpömakuupussissa.

Korona kurissa

Lapissa voi matkustaa korona-aikana turvallisesti. Luonnossa kulkien voi pitää etäisyyttä muihin.

Lapin hotelleissa ja matkailupalveluissa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan ja turvaväleihin. Hotellien ravintoloissa pöydät on järjestetty väljästi, ja siivousta on tehostettu. Esimerkiksi Lapland Hotelsin henkilökunta käyttää säännönmukaisesti maskeja. Myös asiakkaita ohjeistetaan huolellisesti siitä, miten matkailu sujuu turvallisesti.

Lappiin matkustamalla voi tehdä nyt paljon hyvää: Matkailijalle irtiotto rentouttaa, tuo uusia elämyksiä ja auttaa taas jaksamaan arjessa. Lomasta nauttiessa voi samalla tukea myös Lapin matkailualaa ja työllisyyttä.

Hyödy Plussasta

Plussa-asiakkaat saavat -50€ edun/aikuinen Aurinkomatkojen Lapin matkapaketeista. Muista myös Plussa-asiakkaan erikoisetu Lapland Hotelsiin. Etu on voimassa 13.12. asti.

JULKAISTU   1.12.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Getty Images, Visit Finland, Visit Luosto

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?