Niksi-Pirkka sticker

Marko Vuoriheimo: Hiihto avasi silmät

Miten Marko Vuoriheimo alias artisti Signmark yhdistää arjessaan luonnossa liikkumisen ja ekoteot?


Minun ekotekoni

”Aloitin hiihtoharrastuksen toissa talvena, ja se oli minulle mullistava kokemus. Hiihto syvensi suhdettani luontoon, samoin haluani huolehtia siitä. Talvinen luonto on uskomattoman kaunis, ja näen sen ladulla uudesta näkökulmasta. Yhteen lenkkiin mahtuu monenlaista maisemaa: tasaista metsätaivalta ja korkeita nousuja.

Mieleeni on jäänyt etenkin pitkä hiihtolenkki tunturissa. Lähdimme liikkeelle aamuvarhaisella. Kun kiipesimme tunturiin, aurinko nousi horisontista ja valaisi lumen. Tunsin syvää kiitollisuutta, että sain kokea sen hetken. Päätin, että teen entistä enemmän konkreettisia tekoja ympäristön puolesta.

Meidän perheessämme lajittelemme ja kierrätämme roskat ja tavarat niin tarkasti kuin mahdollista: pullot ja tölkit kauppaan ja pahvit, paperit, metallin ja paristot omiin kierrätysastioihinsa. Ostamme ja myymme lastenvaatteet Facebook-kirppiksillä ja käytämme rikkinäiset vaatteet vaikkapa siivousrätteinä. Tarpeettomia huonekaluja viemme kierrätykseen.

Autoa käytämme harkiten ja vältämme turhia ajoja. Kun kuskaan kolmea lastani harrastuksiin, käytän ajan hyödyksi ja lenkkeilen tai hiihdän lähialueella. Jos lähellä on tenniskenttä ja löydän pelikaverin, pelaan tennistä.

Ajan lyhyet matkat autoa vähäpäästöisemmällä vespalla tai sähköpyörällä, jonka edessä on koppa eskarilaisemme kuljetukseen. Huristelemme sillä päiväkotimatkat ja käymme kavereiden luona kylässä. Säästämme polttoainetta, ja me aikuiset saamme samalla hyötyliikuntaa.”

KUKA

Marko Vuoriheimo, alias Signmark, 44, yrittäjä ja artisti.

MISTÄ TUNNETAAN?

Julkaissut neljä albumia. Osallistui viime vuonna Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

”Mökkini remontissa syntyy paljon jätettä. Kierrätän sen aiempaa tehokkaammin ja käytän raudan, kivet ja tiilet muualla.”

Pirkka-lehti 1-2/2023

JULKAISTU   24.1.2023TEKSTI   Paula LarjoKUVAT   Laura Oja

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?