Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Marianne Heikkilä on lentänyt perheensä kanssa ulkomaille vain kerran. Miten Heikkilän perhe sitten matkustaa ja liikkuu arjessa?


Arjen ekoteko

PERIAATE 'oma maa mansikka’ on lähellä sydäntäni. Pyrin matkustamaan niin, että hiilijalanjälkeni pysyisi pienenä. Välttelen lentämistä ja risteilylaivoja sekä suosin junaa. Esikoiseni on 23-vuotias, emmekä ole tehneet perheenä ulkomaanmatkoja juuri lainkaan lentäen. Poikkeus oli vuonna 2019, kun haimme tyttäremme Ranskasta vaihto-oppilasvuoden jälkeen. 

Ympäristötietoisuuttani on vahvistanut niin tiedostava ystäväpiirini kuin haluni pitää huolta sekä omasta että eläinten hyvinvoinnista. Työni Marttaliitossa on totta kai innostanut tekemään entistä enemmän ekotekoja. Kierrätän intohimoisesti ja ostan lähes kaiken käytet- tynä. Olemme myös tarkkoja ruokahävikistä.  

OLEMME KÄYNEET lomilla lähinnä kotimaassa, esimerkiksi Kolilla, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Lapissa. Usein vierailemme samalla sukulaisten luona, kuten äidilläni Lieksassa. Kotimaassa matkailu on usein kalliimpaa kuin ulkomailla, mutta emme ole silti halunneet tinkiä arvoistamme.

Joskus olemme joutuneet selittelemään valintojamme lapsille, sillä heidän kaveriperheensä matkustelevat 3–6 kertaa vuodessa ympäri maailmaa. Ei se ole helppoa ollut, mutta ajan myötä he ovat tyytyneet, kun olemme selittäneet ratkaisujemme taustoja.

KIINNITÄN MUUTENKIN huomiota liikkumiseeni. Olen juuri hankkinut sähköpyörän. Suurten kaupunkien sisällä sähköpyörä taitaa olla kaikkein nopein kulkuväline. Kannustan ihmisiä tekemään kotitalousmenoistaan ja arvoistaan listauksen. On hyvä miettiä, mitä valinnoillaan haluaa vahvistaa ja millaisen jalanjäljen jättää.

Myös seuraavaa sukupolvea on hyvä rohkaista kestäviin valintoihin. Tyttäreni ei esimerkiksi kiirehdi ajokortin kanssa, koska sanoi, ettei välttämättä tarvitse sitä kaupungissa.”

Kuka?

Marianne Heikkilä, 52, Marttaliiton pääsihteeri ja rovasti

Juuri nyt?

Martat – Kodin-hoitokirja (Gummerus) ilmestyy syksyllä, valikoidut K-Citymarketit

Tämän opin kantapään kautta...

”Ekologisessa matkailussa auttaa hyvä etukäteissuunnittelu. Aiemmin tein varauksia viime tipassa. Se kävi kalliiksi.”

Katso lisää ekotekoja:

JULKAISTU   30.9.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?