Lisälämmittimet hero ja pääkuva

Lämmittimet kotiin ja mökille: Mikä sopisi meille?

Pistotulpalla varustetut lämmittimet ovat helppo keino tehdä asumisesta miellyttävää kylmilläkin keleillä. Valitse lisälämmitin aina tilan ja käyttötarkoituksen mukaan.

Sähkökäyttöiset, pistotulpasta energiansa saavat lämmittimet tuottavat helposti ja vaivattomasti asumismukavuutta lisäävää lämpöä. Niiden käyttöön ottamiseksi ei tarvita sähkömiestä kuin korkeintaan asentamaan pistorasia sinne, missä sitä ei ole. Lämmittimet ovat erilaisia ja ennen ostoksille lähtöä kannattaa miettiä, millaiseen tilaan sitä on hankkimassa.

Keräsimme muutaman ratkaisun: lue, miten eri lisälämmittimet poikkeavat toisistaan.

1. Infrapunalämmitin terassille

Kun auringon lämpö on poissa, mutta luntakaan ei näy, tekee iltoja mieli jatkaa katetulla terassilla. Infrapuna- eli säteilylämmitin on tehokas ja miellyttävä apu iltojen viileyttä vastaan.

Infrapunalämmitin asennetaan terassin kattoon tai seinälle, josta laite säteilee lämpöä kohti illanviettäjiä. Perinteisten, yksinkertaisten mallien säteily on niin sanottua lyhytaaltosäteilyä, joka lämmittää myös ilmaa. Nykyaikaisten mallien keskipitkä säteily toimii sen sijaan auringon tavoin: vaikka ilma jäisi viileäksi, lämpö tuntuu miellyttävästi iholla.

Ylikuumenemissuojan ja termostaatin ansiosta infrapunalämmitin on turvallinen käyttää pitkiäkin aikoja.

2. Konvektorilämmitin mökkisaunan eteiseen

Hyvänkin piha- tai mökkisaunan löylyjen merkitys katoaa nopeasti, jos joutuu värjöttelemään viileässä pukuhuoneessa. Saunareissut pysyvät miellyttävinä viileilläkin keleillä lattialla seisovan konvektorilämmittimen avulla.

Konvektorilämmittimen toiminta perustuu ilman vapaaseen kiertoon, mutta turbo-toiminnolla varustetuissa malleissa ilmaa saa kierrätettyä myös rivakasti, jolloin tila lämpenee nopeasti.

Toisin kuin öljylämmitin, konvektorilämmitin kestää myös pakkasta. Konvektorilämmitin sopiikin parhaiten viileään tilaan, jota käytetään silloin tällöin.

3. Sähkölämmitin kylmään varastoon

Sähkölämmitin – kavereiden kesken sähköpatteri – on sopiva ja taloudellinen ratkaisu kylmän varaston lämmittämiseksi. Suomessa valmistettujen sähkölämmittimien etu on tarkka termostaatti, jolla halutun lämpötilan voi säätää jopa puolen asteen tarkkuudella.

Sähköpatteri on ollut hieman vältelty palovammariskin vuoksi, mutta ne ajat ovat ohitse: Laitteen pintalämpö kohoaa enintään 60 asteeseen, joten lapsetkin voivat touhuta modernin sähkölämmittimen lähellä rauhassa.

4. Lämpöpuhallin autotalliin

Lohko- ja polttoainekäyttöiset lämmittimet saavat auton käyntiin reippaasti kylmästäkin tallista, mutta askartelusta elävälle tee-se-itse -miehelle kylmä autotalli on kauhistus.

Jos haluaa saada autotallin lämpimäksi puhdetöiden ajaksi, paras vaihtoehto on lämpöpuhallin. Lämpöpuhallin ottaa ilman, lämmittää sen ja puhaltaa lämpimänä ulos. Virtauksen ansiosta isokin tila on lämpenee nopeasti.

Koska lämmin ilma kohoaa alhaalta ylös, sijoita lämpöpuhallin autotallin lattialle.

5. Öljytäytteiset lämmittimet kuisteille

Vanhojen talojen kuistit ja suuret eteiset tuppaavat olemaan pakkasilla turhan kylmiä. Käytännöllinen ratkaisu viileisiin eteisiin on öljytäytteinen lämmitin. Pistotulpasta sähköenergiansa saava laite lämmittää sisällä kiertävää öljyä, ja lämmitin muistuttaakin toiminnaltaan tavallista vesikiertoista patteria.

Lämpö säteilee ympärille pehmeästi ja tasaisesti, jolloin myös pukeutumishetkistä tulee miellyttäviä.

Kylmillä keleillä öljylämmittimiä voi huoletta pitää jatkuvasti päällä. Riittää kun huomioi, ettei varastoitaessa öljy pääse jäätymään.

6. Putkien pakkasvahti

Vanhojen talojen sudenkuoppana ovat usein lähelle ulkoseinää sijoitetut putket ja vesimittari. Vesimittarin jäätyminen onkin ikävä yllätys pakkasten purressa.

Hallavahtinakin tunnettu pakkasvahti on helppo suoja putkien ja vesimittarin jäätymiselle. Pakkasvahti on yksinkertainen ja pelkistetty teknisiin tiloihin tarkoitettu lämmitin ja edullinen investointi verrattuna putkien sulattamiselle.

Pakkasvahti menee automaattisesti päälle termostaatin avulla lämpötilan laskiessa viiden asteen tietämille ja pitää tilassa pienen peruslämmön päällä.

Asiantuntijana artikkelissa sähköasennustarvikkeiden kategoriapäällikkö Marko Harju, LVI- ja sähköalan tukkukauppa Onninen.

Tutustu K-Raudan lämmittimien valikoimaan

Lisää kodin energiasta:

JULKAISTU   19.1.2018TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Riikka Kantinkoski ja valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?