Krista Pärmäkoski: En ole kone

Jos stressiä on liikaa tai se kestää liian pitkään, sillä on vaikutus myös urheilijan tuloksiin. Miten Krista Pärmäkoski vähentää stressiä?


Tämän olen oivaltanut

Stressin hallinnasta

Stressi altistaa sairastumiselle, ja terveet harjoituspäivät ovat urheilijalle elintärkeitä. Siksi stressin hallinnasta on tullut minulle merkittävä taito. Palautumistani mitataan tarkkaan. Myös omat mielentilani ja tuntemukseni ovat tärkeitä merkkejä siitä, onko stressi aisoissa. Olen ymmärtänyt, että oman mielentilan hallinnalla voi vaikuttaa stressitasoon. Minun ei esimerkiksi tarvitse huolehtia, jos vaikka nukun yhden yön huonosti. Tiedän, ettei se vaikuta suoritukseeni. Kisoissa en voi juosta päättömästi ympäriinsä, vaan minun on luotettava siihen, että osaan valita oikeat sukset ja että huoltaja valitsee oikeat voiteet. Luottamus siihen, että jokainen tiimissä hoitaa tonttinsa, lievittää stressiä.

Motivaatiosta

Joskus stressitekijöitä on liikaa tai stressi on päällä liian pitkään. Se näkyy tuloksissa heti. Hyvä mittari liiallisen stressin havaitsemiseen on minulla se, jos huomaan motivaationi heikentyneen – harjoittelu ei tunnu kivalta, vaan se muuttuu pakkopullaksi. Siitä tiedän, että minun pitää huilata enemmän ja antaa itselleni periksi: en ole kone.

Läheisistä

Vuodessa minulla on 200–250 reissupäivää, joten ehdin nähdä läheisiäni aika vähän. Kun aloin aikoinaan kiertää maailmancupia, WhatsAppia ei ollut vielä olemassakaan. Nykyään videopuheluiden soittaminen on helppoa, mutta kommunikointi kasvotusten on aina parasta. Arvostan hetkiä, kun näen läheisiäni. Olen oppinut soveltamaan, jotta ehdin tavata heitä. Lepopäivinä saatan kutsua ystäviä kotiin ja leipoa. Näin voin palautua samalla, enkä käytä lepopäivää turhaan matkustamiseen. Olen myös pyrkinyt ottamaan ystäviä leireille mukaan.

Kilpailemisesta

Sytyn kisoissa. Ne ovat ammattini suola. Kun rasitus ja paineet normaalisti polttavat lankaani, kisoissa samat asiat tuottavat mielihyvää. Vaikka tiukassa kisatilanteessa kehossa tuntuukin pahalta, tunnen oloni hyväksi sen jälkeen. Jollakin kierolla tavalla taidan tykätä laittaa itseni ahtaalle.

Levosta

Osaan kiinnittää lepoon paremmin huomiota kuin nuorempana. Moni käy työpäivän jälkeen kuntoilemassa rentoutuakseen. Minulle urheilu on ammatti, joten rauhoitan itseni muilla tavoin. Mitä vanhem- maksi tulen, sitä enemmän tarvitsen oleskeluaikaa: leivon, luen tai katson elokuvia. Parasta on se, kun otan koiran kainaloon, pötköttelen ja leikin sen kanssa.

Luonnosta

Lapsuudenkodistani oli Ikaalisten keskustaan 42 kilometriä, ja ympärillä oli pelkkää metsää. Uskon, että osaan siksi rauhoittua ja nauttia luonnosta. En kaipaa asfalttiviidakkoon. Suomessa harjoittelen paljon metsässä ja järven jäällä. Koiran kanssa suuntaan lenkille metsään, jossa oloni on aina levollinen. Talven kisakaudella ehdin liikkua luonnossa vähemmän. Kisat ovat aika hektisiä. Voisin kisaympäristöissäkin hakeutua vielä enemmän luontoon. Metsässä olo tekisi silloinkin hyvää.

kuka?

Krista Pärmäkoski, 29, maastohiihtäjä, joka on voittanut 4 olympiamitalia ja 6 MM-mitalia. Kotoisin Ikaalisista.

juuri nyt

Valmistautuu hiihdon maailmancupiin. Pärmäkosken yhteistyökumppani on Audi, jota maahantuo K-ryhmään kuuluva K Auto Oy.

JULKAISTU   1.12.2020TEKSTI   Ninni SandeliusKUVAT   Jesse Väänänen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?