Niksi-Pirkka sticker

Koko kesä kuumilla hiilillä

Grillaaminen on sosiaalista seurustelua, hillitöntä herkuttelua ja varsinaista kilpavarustelua. Näillä vinkeillä onnistut!

Grillihifistelijät vannovat hiiligrillauksen nimeen, ja kamado-grilli on unelmien täyttymys. Kamado on jykevä, keraaminen, pinnalta lasitettu munan muotoinen grilli, joka kestää käyttöä. Kamadon suuri massa pitää grillin kuumana pitkään, ja sen lämpötilaa on helppo hallita. Siksi kamado soveltuu vaikka ympärivuotiseen grillaamiseen.

  1. Nyt on trendikästä valmistaa koko ateria alkupaloista jälkiruokaan grillillä. Siksi grilliltä vaaditaan useita ominaisuuksia, kuten savustusmahdollisuutta. Grillin käyttöä voi laajentaa lisävarusteilla: parilalla, pannulla, pizzakivellä ja wokilla.

  2. Grillin valinnassa koko on tärkeä kriteeri. Grillin äärellä on usein oman perheen lisäksi vieraita, joten grillin koko on hyvä mitoittaa 50 prosenttia yli oman tarpeen. Grillin valintaan vaikuttaa myös grillauspaikka: parvekkeelle sopii sähkögrilli, veneilijälle kannettava kaasugrilli. Jos pihalla on tilaa, sinne voi pysyttää isonkin grillipisteen.

  3. Uusi hieno grilli on syytä peittää suojapeitteellä, joka pitää grillin puhtaana siitepölystä ja linnun jätöksistä. Hyvät grillaushanskat ovat tarpeen kuumia astioita ja ruokia käsitellessä. Kesäkokki tarvitsee myös tukevat grillipihdit ja puhdistusharjan. Puhdistusharjaan pakkautuu rasvaa, joten harja on syytä uusia kohtuullisin väliajoin.

  4. Grillihiiliä on saatavilla eri kokoisia ja eri puulaaduista. Kamadoon sopii isokokoinen kovapuuhiili, joka soveltuu pitkää aikaa vaativaan barbeque-grillaukseen. Nopeampaan grillaukseen riittää edullisempi ja pienikokoisempi lehtipuuhiili.

  5. Käytä hiilien sytyttämiseen sytyspaloja, villoja tai tuohikäppyrää – keraamiseen kamadoon eivät sytytysnesteet sovi. Piippusytytin taas on hyvä apu perinteisen pallogrillin sytyttämisessä.

  6. Rasvat ja marinadit on syytä puhdistaa grillistä rasvapalon välttämiseksi. Varsinkin kaasugrillin rasvapelti on puhdistettava säännöllisesti. Kaasuletku on syytä tarkistaa huolto-ohjeiden mukaisesti. Hiiligrilliä puhdistettaessa tuhkan ja palamattomien hiilien on annettava jäähtyä palamattomassa astiassa vähintään vuorokausi ennen sekajäteastiaan kippaamista.

Tulinen tekniikkalaji

tulinen tekniikkalaji

Kunnon pihdeillä pihvi ei putoa grilliin eivätkä näpit pala grillihanskoissa. Pienellä varustelulla grilli muuttuu pizzanpaistopisteeksi tai savustamoksi. Puukahvainen Cello-pizzalapio 24,95 €, Cello-sytytysvilla 9,95 €/1 kg, Cello-savustuspuru leppä 1,95 €/3 l, Cello-kalahalsteri 13,95 €, Cello -saksi-grillipihdit 2,95 €, Cello Cutter -pizzaleikkuri 12,95 €, Cello-grillilasta 11,95 €, Cello-pizzakivi 38 cm 36,95 € ja Cello-grillipihdit 11,95 €, K-Rauta.

Kaikenlaisille grillaajille

Valitse grilli koon ja käyttöpaikan mukaan.

grillit tuotekuva

Kannettava kaasugrilli sopii parvekkeelle, veneeseen tai retkelle. Yksi poltin, vankka grilliritilä ja säätimeen integroitu sytytysjärjestelmä. Kaasu-grilli Cello Picnic 139 €, K-Rauta. Hiiligrillissä on lämpömittari, grilli- ja hiiliritilä sekä kahvallinen tuhka-astia. Ritilässä on reikä CCS-pannuille ja pizzakivelle. Hiiligrilli Cello Premium 57, 199 €, K-Rauta. Kamadogrillin etuseinässä on tulpallinen reikä savustuslastujen lisäämiseen. Grillausritilä ja alailman säätöluukku rosteria, yläilman säätöluukku valurautaa. Hiiligrilli Cello Kamado 21, 849 €, K-Rauta.

Asiantuntija Sauli Kajosaari

Lue lisää:

JULKAISTU   25.4.2022TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Viola Virtamo, valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?