PI319 sisustus hero

Kodin uudet värit

Kevään 2019 sisustustärpit ovat lämpimiä, kotoisia ja romanttisia. Väreissä loistavat nyt koralliin taittuvat punaiset sekä keltainen.

Korallista flamingonpunaiseen liukuvat sävyt ovat vuoden 2019 ykkösvärejä. Vanha valaisin on maalattu ja koristeltu ristipistoilla.

Ristipistoilla koristeltu valaisin

Näitä tarvitset:

 • Vanhan kangaspäällysteisen valaisimen
 • Seinämaalia haluamassasi sävyssä
 • Siveltimen
 • Parsinneulan
 • Lankaa

Pyyhi mahdollinen pöly pois valaisimen pinnasta ja maalaa valaisin siveltimellä 1-2 kertaa. Ota lankaa neulaan ja tee ristipistoja koristeeksi.

PI319 sisustus1

Vinkit värien valintaan

 1. Väri vaikuttaa mielialaan ja on tehokas tunnelman luoja. Oman tyylin ja mieltymysten tunnistaminen on lähtökohta värejä valittaessa ja niitä yhdisteltäessä.

 2. Epävarman kannattaa etsiä ympäristöstä esimerkkejä värien yhdistelemiseen. Lehdet, elokuvat, ravintolat, julkitilat, vaatemuoti, tuotepakkaukset — arkiympäristömme pursuaa erilaisia värejä ja erilaisia tapoja yhdistää niitä.

 3. Nappaa kuvia hyvistä kokonaisuuksista ja pohdi sinua miellyttäviä värejä. Ota huomioon myös esimerkiksi olemassa olevat irtokalusteet, kiinteät kalusteet ja lattian sävy.

 4. Luonnonvalon määrä ja sävy vaikuttavat paljon värin luomaan tunnelmaan. Pohjoisen kylmä valo viilentää värejä verrattuna etelän lämpimään.

 5. Kun sopiva väri on löytynyt, saattaa voimakkuuden valitseminen olla vaikeaa. Yksi helppo tapa on ostaa valitusta maalisävystä pienin mahdollinen koko, maalata sillä pieni alue ja katsoa miten väri ja sen intensiteetti toimivat tilassa eri vuorokauden aikoina. Valaisimien antamalla valon värillä ja valomäärällä voi vaikuttaa suuresti.

PI319 sisustus3

90-luvun sisustustyyli palailee. Keltaiset sävyt hunajaisista kirkkaisiin ovat muistuma 90-luvulta, kuten myös lasipöydät. Kulta elävöittää luonnonmateriaaleja, kuten nahkaa, pellavaa, villaa ja puuta.

PI319 sisustus2

Luonnonmateriaalit ovat tyylin kulmakiviä. Siveltimen vedoin kuvioitu tapetti, punospinnat, marmori ovat esimerkkejä eläväisistä, käsityöläisyyttä ja eleganssia henkivistä materiaaleista.

Harmoniaa vai toimivia riitasointuja?

 1. Harmoninen, turvallinen ja kaunis tapa sisustaa on käyttää yhden värin lähisävyjä. Flamingonpunainen ja korallinpunainen ovat juuri nyt vahvat trendivärit. Rohkea, voimakas väri toimii hienostuneesti, kun sen parina käytetään samaan suuntaan taittuvia vaaleita ja tummia sävyjä, kuten nudea, tiilenpunaista, viininpunaista ja munakoison ruskeaa. Pieni lisä havunvihreää, turkoosiin taittuvaa vihreää, lämmintä vihreää, petroolinisinistä yhdessä kalusteessa, tekstiilissä tai pienesineessä tekee yhden sävyn paletilla sisustetusta tilasta mielenkiintoisemman.

 2. Uusi trendi on yhdistellä yllättäviä, jopa hieman riitasointuisia sävyjä. Tämä rohkea tyyli vaatii varmaa makua ja tyylitajua. Flamingonpunaiseen voi esimerkiksi yhdistää aquan turkoosia, petroolia, tiilenpunaista ja lämmintä vihreää. Nudeen puolestaan voi yhdistää sinapinkeltaista, ruohonvihreää ja aquan turkoosia.

 3. Keltainen on toinen vahva trendiväri vuonna 2019. Paahdettu, mausteinen ja hunajainen sävy on nyt kuumin, myös kirkkaankeltainen on vahva. Pitkään unohduksissa oleva keltainen on hyvä sisustusväri pohjolassa. Keltainen luo positiivisuutta, lisää valon tunnetta ja on kotoisa. Tunkkaisuutta pelkäävä voi valita vienosti keltaiseen taittuvan valkoisen. Sisustuksessa valkoinen raikastaa keltaista.

Paahdetun, currynkeltaisen kanssa sopivat ruskea, valkoinen, petrooli, burgundinpunainen, useimmat vihreät, aqua ja vaaleanpunainen. Lehmuksen vihreään taittuvan keltaisen kanssa sopii malva, nude, oranssi, tiilenpunainen, viininpunainen, petroolin- ja aquansininen.

Sitruunankeltaisen kanssa sopivat korallinpunainen, syklaaminpunainen, vaaleanpunainen, sininen, petroolinsininen, lämmin vihreä, havun vihreä, turkoosiin taittuvat vihreä.

Lue lisää sisustamisesta

JULKAISTU   6.3.2019TEKSTI   Elina VikmanKUVAT   Johanna Kinnari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?