PI5 19 sisustus1

Ihana juhla

Itse tehdyt koristeet ovat tärkeä osa juhlaa. Tee valokuvatausta, kauniit paperikukat tai seinäkoriste hulavanteesta.

DIY: hulakranssi

Näitä tarvitset:

 • Hulavanteen, kuvassa koko 60 cm
 • Sisustus-/askartelumaalia ja siveltimen
 • Vihreää rautalankaa
 • Sakset
 • Lehtiä/oksia kukkia
 • Rautalankaa/siimaa/nyöriä ripustamiseen
 • Koukun/naulan kattoon

Tee näin:

 1. Maalaa vanne.
 2. Laita vanne roikkumaan, näin sitä on helppo työstää.
 3. Aloita kranssin tekeminen sen alaosasta: Leikkaa ruukkusanisesta lehtiä ja 20-30 senttisiä eukalyptuksenoksia. Kokoa niistä pieni nippu, sido yhteen rautalangalla ja kiinnitä vanteeseen. Kiinnitä lisää nippuja vanteeseen, lisää kukkia oksien lomaan.
 4. Kun olet edennyt noin 35 cm verran, olet puolivälissä. Tee seuraavaksi kranssin yläpää: kiinnitä kranssin ylimmäinen nippu noin 35 sentin päähän puolivälistä. Etene kiinnittämällä vanteeseen pieniä nippuja, kohti puoliväliä. Näin kranssin molemmat päät ovat kauniit oksien päiden kohdatessa puolivälissä.
 5. Kiinnitä kattoon koukku tai naula, josta saat kranssin roikkumaan.

DIY: valokuvaustausta

PI5 19 sisustus2

Näitä tarvitset taustakankaaseen:

 • Paksua ja tiivistä puuvillakangasta min. 2 m
 • Sisustusmaalia, telan, maalikaukalon ja suojamuovia kankaan alle
 • Kirjaimen mallin esimerkiksi netin kuvahausta
 • Paperia kirjaimen suurentamiseen sekä lyijykynän, pyyhekumin ja viivaimen
 • Kalkkeeripaperia muutama kappale kirjakaupasta
 • Kirjaimeen paksun tussin taiteilijatarvikemyymälästä. Voit myös maalata kirjaimen ohutta sivellintä ja maalia käyttäen, mutta paksulla tussilla työ sujuu nopeiten ja jäljestä tulee siisti.
 • Muutaman sentin kangasta leveämmän puuriman
 • Nitojan tai ilmastointiteippiä kankaan ja riman yhteen liittämiseksi
 • Nyöriä, jolla ripustat kankaan roikkumaan
 • Koukun kattoon

Tee näin:

 1. Aseta kangas lattialle asetetun muovin päälle.
 2. Telaa maali kankaaseen, 2 tai 3 kerrosta on hyvä.
 3. Etsi kirjaimen malli netistä. Suurenna se vapaalla kädellä haluamaasi kokoon paperille.
 4. Päätä kirjaimen kohta kankaassa.
 5. Aseta paperi, jossa on suurennettu kirjain, kankaan päälle. Kiinnitä paperi kankaaseen pienillä maalarinteippipaloilla. Aseta kankaan ja kirjaimen väliin kalkkeeripaperiarkit, kiinnitä ne myös teipillä.
 6. Paina kirjaimen ääriviivat kynällä. Kun poistat paperit, ääriviivat ovat kopioituneet kankaaseen.
 7. Piirrä tai maalaa kirjain. Pitkissä, suorissa kohdissa kannattaa käyttää viivainta ohjaimena.
 8. Kiinnitä kankaan yläreuna puulistaan esimerkiksi nitojalla tai ilmastointiteipillä.
 9. Solmi ripustusnaru riman päihin.
 10. Kiinnitä koukku kattoon ja ripusta kangas roikkumaan. Lisää paperikukkia makusi mukaan.

DIY: paperikukat

PI519 sisustus kukat Paperikukka koostuu päällekkäin asetetuista terälehtikerroksista. Ylemmän kerroksen terälehti on aina edellisen kerroksen terälehteä pienempi. Yhdessä kukassa voi olla kolmesta viiteen terälehtikerrosta päällekkäin.

Näitä tarvitset:

 • Paperia tai ohutta kartonkia, 100 grammainen, ns. Pariisin paperi (taiteilijatarvikeliikkeistä), on ihanteellista
 • Lyijykynän
 • Sakset
 • Askarteluliimaa ja siveltimen
 • Kaksipuolista teippiä tai kuumaliimapistoolin

PI519 sisustus kukat malli

Tee näin:

 1. Aloita suurimmasta koosta: Piirrä terälehden kaava, katso mallia ohjekuvasta.
 2. Tee toiseksi suurimman terälehden kaava: piirrä äsken tehdyn terälehden ääriviivat paperille ja leikkaa pienempi terälehti 5 mm ääriviivojen sisäpuolelta. Tee samalla tavalla vielä kahden pienemmän kaavan kohdalla.
 3. Nyt kun eri kokoisista terälehdistä on kaava, leikkaa jokaista kokoa 5 kpl.
 4. Huom! Leikkaa jokaisen terälehden alaosan keskipisteestä muutaman sentin viilto. Liimaa viiltoreunoja hieman päällekkäin, näin terälehdistä tulee kuppimaisia.
 5. Kokoa kukaksi: Liimaa suurimman koon 2 terälehteä yhteen: aseta reunat hieman päällekkäin, levitä reunojen väliin liimaa. Liimaa muut samankokoiset terälehdet samoin ja yhdistä terälehdet viimeisellä liimauksella ympyräksi.
 6. Leikkaa pyörylä pohjakerroksen keskustaan.
 7. Liimaa toiseksi suurimmat terälehdet yksi kerrallaan alemman kerroksen päälle. Jatka liimaamista: aina samankokoiset terälehdet limittäin edellisessä kerroksessa olevien terälehtien päälle.
 8. Kun kaikki terälehdet on liimattu, leikkaa keskustan kappale, pituus voi olla 17 cm ja leveys 5 cm. Tee keskelle taite ja hapsuta suikale taitteesta saksilla, ei täysin alas asti.
 9. Rullaa kappale liimaa käyttämällä napakaksi, liimaa se keskelle kukkaa. Taivuta sormin hapsutettua kappaletta eläväisen näköiseksi.
 10. Kiinnitä kukka kankaaseen palalla kaksipuolista teippiä tai pisaralla kuumaliimaa.

Näin valmistaudut juhliin:suunnittele, testaa ja toteuta hyvissä ajoin

PI5 19 sisustus4

Kaiken pitää toimia juhlissa jouhevasti, kunnioita siis juhlaa ja vieraita paneutumalla hyvissä ajoin juhlapäivän vaatimiin järjestelyihin.

 1. Mieti sujuvuutta. Miten ruokien ja juomien tarjoilu sujuu jouhevasti, entä miten likaiset astiat kulkeutuvat pois ja minne? Miten saat kahvitarjoilun mahdollisimman lyhyessä ajassa pöytään? Hyvin organisoitu on puoliksi tehty ja siten juhlanjärjestäjänä voit myös itse nauttia juhlasta ja vieraista.

 2. Vieraille pitää olla tilaa olla ja istua, astioita ja aterimia tarpeeksi. Mieti ruokien ja juomien sijoittelu. Ovatko ne erillisellä noutopöydällä vai katetun pöydän yhteydessä? Pöydälle valmiiksi tehty kattaus näyttää juhlavammalta kuin jos astiat ja aterimet ovat noutopöydässä jokaisen ne sieltä poimiessa.

 3. Kartoita pöytien ja istuimien tarve, jos järjestät ruokajuhlat. Mieti ruokapöytien sijoittelu tilaan. Kuinka monta tarvitset ja miten ne sijoittuvat parhaiten tilaan? Jos ihmiset liikkuvat vapaasti juhlissa, kannattaa tuolien ja sohvien lomassa olla pieniä apupöytiä kuppien, lasien ja lautasten alas laskemiseksi. Jakkarat ovat oivia apupöytiä.

 4. Suunnittele kattaus ja toteuta se etukäteen pienessä mittakaavassa. Valitse astiat, lasit, aterimet, liina, servetit sekä pöydän koristeet kuten esimerkiksi kukat ja kynttilät.

 5. Pöytäliina juhlavoittaa kattauksen. Valitse sen väri sopimaan sisustukseen, astioihin ja ruokiin. Paperiliinat ovat toimivia, mutta silitä pakkaustaitteet suoriksi. Paperiservietit ovat myös hyviä juhliin, etenkin paksut mallit ovat juhlavia. Servettien kuosi ja väritys saattaa olla kattauksen juju, ne kanattaa myös asetella, koristella tai taitella juhlavalla tavalla.

 6. Jos käytät kertakäyttölautasia, valitse ne tyylikkäämmästä päästä. Ihan kaiken ei kannata olla kertakäyttöistä, muuten juhlapöytä näyttää halvalta tai jopa lastenkutsumaiselta. Kertakäyttöastioiden ja paperiliinojen oheen kannattaa yhdistää juhlavuutta lisääviä seikkoja: kauniita kynttilöitä, elegantteja kukkia tai jotakin muuta elävää kasvimateriaalia. Kiinnitä huomiota myös väritykseen. Riemunkirjava väritys ja kertakäyttötuotteet eivät ole välttämättä se tyylikkäin yhdistelmä kattaa juhlavaa pöytää.

 7. Ajatuksella tehty juhlatilan koristelu nostaa tunnelmaa ja saa ihmiset viihtymään. Suuret, jopa korostetun kookkaan koristeet ovat nyt in. Yksi iso koriste on useimmiten parempi kuin monta pientä, piiperryksen kaltaista. Luonnonoksista, lehvistä ja kukista tehdyt kimput ja koristeet ovat nyt ajankohtaisia, myös kranssimaiset koristeet ovat suosittuja. Kukat ja vihreät ainekset asetellaan rennon huolettomasti, pikemmin huolettoman boheemiin tyyliin kuin jäykästi. Jos käytät luonnonkukkia, poimi ne edellisenä iltana. Yhdistä kimpuissa luonnonkukkia ja kukkakaupan kukkia. Hulavanteeseen tehty kranssi toimii hyvin seinään kiinnitettynä. Katosta yksin tai muutaman renkaan sarjana roikkuessaan se on tyrmäävän hyvännäkoköinen. Vanteeseen ei montaa kukkaa tarvita, lehviä ja vihreitä oksia sen sijaan enemmän.

JULKAISTU   30.4.2019TEKSTI   Elina VikmanKUVAT   Johanna Kinnari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?