Niksi-Pirkka sticker

Katja Ståhl: Kaikkea on jo tarpeeksi

Katja Ståhl ei osta mitään, ellei ole pakko. Hän ratsastaa isänsä saappaissa, joilla on ikää yli 50 vuotta.


Arjen ekoteko

EN OLE KYMMENEEN vuoteen innostunut minkäänlaisesta ostelusta. Vaatteiden shoppailu ei ole kiinnostanut minua koskaan, mutta joskus saatoin ostaa jotain lapselle, hevoselle tai koiralle. Enää en tee sitäkään. Mitä vähemmällä pärjää, sitä parempi. En ole ideologinen enkä eettinen ihminen, mutta olisihan se kiva, jos maailma ei tuhoutuisi.

Kulutan kaiken puhkirikki. Uusi vaate tai tavara voisi olla kiva, mutten tajua, miksi tarvitsisin sitä. Kaikkea on tarpeeksi. Minulla on tosi vähän vaatteita, joten ihmisten ilmoilla olen aina vähän nuhjuisempi kuin muut. En silti koe tarvetta ostaa lisää. En myöskään sisustele menemään vaan teen kalusteissakin pitkällisiä ratkaisuja.

Äskettäin ostin kaveriltani sohvan 20 vuotta palvelleen, väsähtäneen sohvani tilalle. Kun tarvitsen jotain, mietin ensin, voisinko hankkia sen käytettynä ja käyn second hand -kaupassa. Nyt olen ostamassa kaveriltani käytettyä sähköpyörää, jolla voisin ajaa tallimatkat. Minulla on 2,5 hevosta, mutta niitäkään varten minun ei tarvitse ostella tavaraa. Kun on harrastanut tarpeeksi kauan, tietää tarkkaan, mitä oikeasti tarvitsee.

JOTKUT SHOPPAILEVAT loimia ja satulahuopia eri väreissä. Mutta eihän hevosta kiinnosta tyyli tippaakaan! Hevosiin menee tosin muuten paljon rahaa, joten ostamattomuus ei tarkoita, että rikastuisin.Käytän isäni vanhoja ratsastussaappaita, jotka ovat vähintäänkin minun ikäiseni. Ne ovat yhä hyvässä kunnossa ja täydellisen kokoiset. Laitatin saappaisiin pohjat ja vetoketjut suutarilla, jonka kanssa totesimme, että ennen tehtiin hyvää laatua. Ruikutin saappaita isältäni varmasti 20 vuotta, kunnes hän heltyi. Hän pelkäsi, että pilaan hyvät saappaat.”

Kuka?

Katja Ståhl, 52, toimittaja.

Mistä tunnetaan?

Muun muassa Ylen Elämäni biisi -tv-ohjelmasta ja Radio Nostalgian iltapäivästä.

Tämän opin kantapään kautta...

”Rahankäyttö on valintoja. Rahan menoa ei tarvitse itkeä, kun tiedostaa tämän. Sama pätee niin kalliisiin laukkuihin kuin hevosiin.”

JULKAISTU   2.3.2021TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?