Jukka Poika: Heräsin myöhäisteininä ekoajatteluun

Muusikko Jukka Poika onn välittänyt musiikissaan paljon viestiä maanläheisyydestä. Mikä sai hänet innostumaan kompostoinnista?


Arjen ekoteko

HERÄSIN MYÖHÄISTEININÄ ekoajatteluun ja samalla kaikenlainen kasvattaminen alkoi kiinnostaa. Ennen kaikkea minulla on ollut kaipuuta luonnollisuuteen, se on ollut esteettinenkin juttu. Asuin parikymppisenä veljeni ja ystäväpariskunnan kanssa omakotitalossa Espoon Mäkkylässä. Silloin perustin ensimmäisen oman kompostin. Se oli ihan kunnon kokoinen, jossa kasvoi kurpitsaa päällä. Komposti oli eniten minun juttuni, ja perehdyin sen hoitamiseen huolellisesti.  

Kompostointi ei ole kauhean korkean riskin harrastus, eikä kummempia kommelluksia ole sattunut. Umpikompostorin ainoa yllätys voi olla se, että lämpötila saattaa nousta, jopa 80 asteeseen. Siinä voi jo polttaa käden. Lämpötilaa säädellään lisäämällä vettä joukkoon. 

MINULLA ON OLLUT asumisessa monenlaisia vaiheita. Kahdeksan vuotta asuin Tammisaaren lähellä hirsitalossa. Se oli rouhea luomuidylli, mutta myös työn määrä oli melkoinen. Muutaman kaupunkilaisvuoden jälkeen asun taas omakotitalossa, ja pihalla on komposti. Puutarhassa kasvaa muun muassa perunaa, basilikaa, kurkkua, vesimelonia ja korianteria. Olemme vastuussa kaikesta kierrätyksestä, koska jätehuollon kautta hoituu vain sekajäte.

Vaimoni Teijan äiti asuu samalla tontilla, ja meillä on siis kaksi ruokakuntaa. Biojätettä kertyy kuussa useita kottikärryllisiä. On ympäristön kannalta merkittävää, ettei sellaista määrää tarvitse kuljettaa erikseen minnekään.

OLEN VÄLITTÄNYT MUSIIKISSANI paljon viestiä maanläheisyydestä. Varsinkin urani alkuvuosina tein radikaaleja ja ekohenkisiä tekstejä. Se on kuulunut myös roots-musiikin tyyliin. En olisi 18-vuotiaana kuvitellut eläväni modernisti maaseutumaisessa ympäristössä yrittäen tehdä hyviä ratkaisuja ympäristölle."

Kuka?

Muusikko Jukka Poika, 40.

Mistä tunnetaan?

Suomi-reggaen keulakuva, jonka  taiteilijaura täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Tämän opin kantapään kautta...

”Ei kannata liikaa briljeerata omalla elämäntavalla ja tietämyksellä. Aina voi tulla uutta tietoa tai menettää itse kipinän aiheeseen.”

JULKAISTU   26.8.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Suvi Elo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?