kuusenhoito Getty Images
Niksi-Pirkka sticker

Näin saat joulukuusen kestämään

Miten neulaset saadaan pysymään? Entä miten joulukuusi saadaan kestämään pitkään? Näillä ohjeilla onnistut!

Joulukuusen hoito vaatii pari ennakoivaa kikkaa, yhden muistisäännön ja muutaman hyvän niksin. Kuusen pitkäikäinen joulu taataan, kun luet ohjeet jo ennen kuin puu kannetaan sisään.

1. Säilytä joulukuusi ulkona

Joulukuusen kaatoon ei kannata ryhtyä liian aikaisin. Säilytä kaadettu kuusi ulkosalla, mutta suojassa tuulelta ja auringolta. Joulukuusen kaataminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan sinulla on oltava maanomistajan lupa.

2. Sulata tyvi vedessä

Jos kuusi on jäässä, anna sen sulaa rauhassa ennen joulukuusen asettamista kuusenjalkaan. Sulattaessa pidä kuusen tyvi koko ajan vedessä. Joulukuusen sulatus vie useamman tunnin.

3. Sahaa runkoon tuore pinta

Kun tuot joulukuusen sisälle, sahaa kuusen tyvestä pari senttiä. Tuore pinta imee hyvin vettä. Älä poista joulukuusen tyvestä kuorta, vaan pyri saamaan puu jalkaansa ohentamattomana.

4. Liikaa tilaa joulukuusen jalassa?

Jos joulukuusi on liian ohut kuusenjalkaan ja mietit, millä saat joulukuusen pysymään pystyssä, hätätilassa kurkkaa jääkaappiin. Raaoista porkkanoista saa veistettyä kiiloja, jotka kestävät monta päivää!

5. Pidä joulukuusi vedessä

Joulukuusen olosuhteet ovat parhaat viileässä ja vedottomassa paikassa, etäällä lämmönlähteistä. Vaikka joulun on hyvä olla huoletonta aikaa, ota käyttöön yksi muistisääntö aatonkin jälkeen: Kurkkaa joulukuusen alle! Huolehdi, että kuusenjalassa on vettä koko ajan ja myös että kuusen leikkauspinta on vedessä. Lisää myös sokerinpala kuusenjalkaan: Se saattaa auttaa joulukuusen säilymisessä pidempään hyvänä.

6. Kuusen poisvienti

Kun tarvitset taas lisää tilaa joululta ja viet joulukuusen pois, voit leikata kuusen oksat oksasaksilla ja kuljettaa kuusen ja oksat paperisäkissä. Näin neulaset eivät karise ympäriinsä niin paljoa.

Joulukuusen voi polttaa tai hakettaa ja kompostoida hakkeena. Oksia voi myös käyttää kasvien talvisuojina.

Kerrostalossa tai rivitaloissa kuusen voi yleensä viedä kiinteistön jätepisteeseen, josta kuuset kuljetetaan kaatopaikalle. Kuusta ei saa laittaa sekajätteeseen edes pilkottuna.

Lue lisää joulukuusesta

JULKAISTU   30.11.2022TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?