Linnunpönttö

Ilahduta siivekästä: nikkaroi linnunpönttö

Nyt on aika ripustaa puihin linnunpönttöjä, ehkä tehdä sellainen myös itse. Erityisesti keväällä niitä tarvitaan pesimispuuhiin.

Miksi pöntöt ovat tärkeitä linnuille?

Suomessa pesii keväällä ja kesällä noin 250 lintulajia, mutta Birdlife.fi-sivuston mukaan maassamme on havaittu kaikkiaan yli 470 lajia. Linnunpönttöjä voi ripustaa puihin ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä niitä tarvitaan pesimispuuhiin. Linnut kaipaavat keinotekoisia pesiä, koska talousmetsissä on pulaa luonnonkoloista. Talvella pöntöt antavat suojaa ja lämpöä siivekkäille.

Haluaisitko oppia linnuista lisää? Tunnista 100 lintulajia -haasteen ideana on laskea, montako lintulajia havaitsee tämän vuoden aikana. Ilmoita havainnoistasi ja rekisteröidy Birdlife.fi-sivustolla!  

Ohje kuvan linnunpönttöön

Kuvassa oleva linnunpönttö sopii sinitiaiselle, kuusitiaiselle, hömötiaiselle tai töyhtötiaiselle. Pönttö kannattaa täyttää sahanpurulla tai lahopuulla, sillä monet pöntöissä pesivät lajit eivät tuo pesäaineksia itse.

Mitat:

  • Pöntön leveys sisäpuolelta 10 cm
  • Seinälauden korkeus 25 cm (korkeimmasta kohtaa)
  • Lentoaukon halkaisija 2,8 cm
  • Lentoaukon keskipisteen etäisyys seinän yläreunasta 7 cm

Koska harjakatto on vuotoriski, katto päällystetään kattohuovalla. Kattohuopa kiinnitetään sivusta, jottei vesi pääse sisään. Kattoa ei jiirata.

Tämän ja muiden pönttöjen ohjeet löydät BirdLife.fi-sivustolta.

Jos innostuit, nikkaroi myös ajankohtainen hyönteishotelli!

Laudat ja muut materiaalit pönttöä varten löydät K-Raudan verkkosivuilta. Jos kuitenkaan nikkarointi ei ole vahvuutesi, valmiit pöntöt löydät täältä!

JULKAISTU   9.4.2020TEKSTI   Tanja Rinkinen, Minni NiivaKUVAT   Johanna Myllymäki

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?