PI10 kauneus Viola Virtamo

Hyaluronihappo ja muut ihoa hoitavat aineet

Mitä ainesosia ihoa hoitavassa kosmetiikassa on ja miksi? Lumenen tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni valottaa taustoja viidestä tärkeästä ainesosasta.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappoa on meidän jokaisen ihossa ihan luonnostaan. Se on se ainesosa, joka tekee ihosta täyteläisen ja niin sanotusti nuorekkaan pyöreän. Hyaluronihappo kykenee sitomaan itseensä vettä eli se kosteuttaa ihoa. Iän myötä ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus pienenee ja iho kuivuu, veltostuukin. Aikaisemmin kukon heltasta saatua, nykyisin bioteknologian avulla valmistettua hyaluronihappoa on käytetty kosmetiikassa jo vuosikymmenien ajan. Hyaluronihappoa sisältävät tuotteet sopivat jatkuvaan käyttöön lähes jokaiselle kosteuttavuutensa takia.

Salisyylihappo

Salisyylihappo kirkastaa ja kuorii ihoa. Tätä alfahydroksidihappoa valmistetaan synteettisesti tai luonnonuutteista. Muun muassa pajunkuori ja mesiangervo sisältävät salisyylihappoa tai sen suoloja. Monet niin sanotut akne-tuotteet sisältävät tätä kemiallisesti kuorivaa happoa. Se on erinomainen ainesosa rasvoittuvan ihon hoitoon, mutta ei jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön.

C-vitamiini ja sen johdannaiset

C-vitamiini tekee iholle ja ihmiselle hyvää niin sisäisesti nautittuna kuin ihon päällä. C-vitamiini auttaa lisäämään ihon kollageenin muodostumista sekä vähentää ihon melaniinin eli pigmentin muodostumista ja näin vaalentaa ja kirkastaa ihoa. C-vitamiini on antioksidantti ja se osallistuu ihosolujen suojaamiseen esimerkiksi valoa ja uv-säteilyä vastaan. C-vitamiinia sisältävät tuotteet sopivat käytettäväksi varhaisesta ikääntymisestä 20-30-vuotiaasta lähtien. C-vitamiinin johdannaiset tarkoittavat sitä, että vitamiini on käsitelty niin, että se on pysyvämpänä tuotteissa, eikä hajoa.

Koivunmahla

Kerran vuodessa kerättävä koivunmahla on suomalainen vastine kookosvedelle. Heti talven taituttua ennen siitepölyaikaa kerättävä mahla kosteuttaa ihoa kosmetiikan raaka-aineena. Kosteuttaminen onkin perustavanlaatuinen ominaisuus, joka tulisi olla jokaisessa ihonhoitotuotteessa. Vanhastaan erityyppisiä sokereita, aminohappoja ja mineraaleja sisältävää mahlaa käytettiin ravintona ja virkisteeenä Suomessa.

Peptidit

Peptidit ovat ainesosia ikääntyvälle iholle ja niitä on tyypillisesti anti-ageing-tuotteissa. Nämä lyhytketjuisest aminohapot toimivat ihon proteiinien, kollageenin, elastiinin ja keratiinin, rakennusaineena ja auttavat ihoa uusiutumaan. Ne tekevät ihosta joustavamman ja nuorekkaamman. Kosmetiikan tuoteluettelosta löytyy tyypillisesti erilaisia peptidi-loppuisia ainesosia.

JULKAISTU   14.9.2021TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Viola Minerva Virtamo, valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?