Niksi-Pirkka sticker

Haaveissa aina siisti koti minimipanoksella?

Kodin siivoaa tehokkaasti ja nopeasti, kun kiinnittää huomioita esimerkiksi siivoamisen ajoittamiseen. Mitkä neljä muuta vinkkiä auttavat?

1. Hyvästit suursiivouksille

Älä odottele suurta siivouspäivää vaan siisti kotia säännöllisesti, vähän kerrallaan. Puhdista pinnat päivittäin ja poista likatahrat tuoreeltaan. Näin vältyt jynssäämiseltä eikä sinun tarvitse turvautua vahvoihin pesuai-neisiin. Putsaa säännöllisesti myös lattia kaivot, ettei niihin tule tukoksia.

2. Käytä kunnon välineitä

Suosi laadukkaita ja kestäviä siivousvälineitä, kuten mikrokuituliinoja, -moppeja ja -pesimiä. Ne puhdistavat likaa ja rasvaa tehokkaasti, eikä niiden kanssa tarvitse välttämättä käyttää pesuainetta tai edes vettä. Mikrokuituja on monenlaisia, joten valitse oikea siivousväline oikeaan paikkaan. Keittiöliina imee erityisen hyvin vettä ja kosteutta. WC-liinassa on karhea pinta, joka irrottaa tehokkaasti likaa.

Lakaise hiekat ja leivänmurut lattialta helposti harjalla tai mopilla. Säästät myös sähköä, kun imuria tarvitsee kaivaa siivoushommiin harvemmin.

3. Täsmävalikoi oikeat aineet

Pesuaineita ei tarvitse olla kymmenittäin, vaan tärkeintä on käyttää sopivaa ainetta pinnan ja tilan mukaan. Tällöin se tehoaa parhaiten. Ph-arvoltaan neutraali pesuaine, kuten käsitiskiaine, sopii kodin yleispuhdistusaineeksi. Emäksiset pesuaineet tehoavat hyvin keittiön rasvatahroihin ja pinttyneeseen likaan. Happamat pesuaineet puhdistavat tehokkaasti ruosteen ja kalkkitahrat vaikkapa kylpyhuoneesta. Noudata annosteluohjetta - liika-annostelusta on vain haittaa.

4. Pidä huolta ja kierrätä

Hoida ja puhdista siivousvälineet säännöllisesti, jotta niiden teho ja käyttömukavuus säilyvät. Korvaa tiensä päähän tulleet harjat, sienet ja muut pesuosat vaihtopäillä. Putsaa myös kodinkoneet: lisäät käyttöikää ja saat paremman pesutuloksen.

Älä kumoa vanhoja pesuaineita viemäriin. Ne voi viedä veloituksetta jäteasemalle. Kierrätä tyhjät muovipakkaukset muovikeräykseen ja muut tuote-etiketin ohjeiden mukaan.

5. Mikä ympäristömerkki?

Pesuaineissa on monia merkintöjä, joiden tavoitteena on helpottaa niiden ostoa ja käyttöä. Ympäristömerkeistä monille tutuin on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Se kertoo, että tuote täyttää tiukat ympäristövaatimukset raaka-aineista, tuotannosta ja käytöstä kierrätykseen ja hävittämiseen.

Vinkki!

Värikoodaa puhdistusliinat ja -sienet kodin eri tilojen mukaan. Näin ne eivät mene sekaisin.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

JULKAISTU   28.2.2023TEKSTI   Paula LarjoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?