Sukkakilpailu elainsukat Eero Kokko

Neulo eläinaiheiset kirjoneulesukat

Ruskan värit ja metsän eläimet vuorottelevat nyörein somistetuissa kirjoneulesukissa.

Novita 7 Veljestä, Nordic Wool Flow ja Venla: Eläinaiheiset kirjoneulesukat

Suunnittelu ja toteutus: Sisko Malinen

Kengän koko: 38

__Langanmenekki: __ 7 Veljestä (010) luonnonvalkoinen 50 g (060) hiekka vajaa 50 g (289) hunaja 50 g (371) havu 50 g Nordic Wool Flow (042) kaarna 50 g Venla (337) sammal kaksinkertaisena 50 g sekä hieman tummanruskeaa lankaa kirjontaa varten. Huom! Osa sukassa käytetyistä 7 Veljestä -langan väreistä on poistunut Novitan lankavalikoimasta ja niille on annettu lähin korvaava voimassa oleva väri.

Sukkapuikot: Novita nro 3½ tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet: 24 puuhelmeä (16 tummaa ja 8 vaaleaa) halkaisija noin 8 mm.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo 2 o ja 2 n, toista. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Kirjoneule: neulo sileää neuletta ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Huom. Kohdissa, joissa kuvion leveys on 4 tai enemmän, sido nurjalla kulkeva lanka kiertämällä langat toistensa ympäri työn nurjalla puolella. Kirjo pienet yksityiskohdat silmukoita jäljitellen.

Tiheys: 22 s kirjoneuletta = 10 cm

merkit uusin

Vasemman jalan sukka

Luo valkoisella langalla 72 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 18 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina IV ja I puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 5 cm.

Neulo seuraavalla krs:lla nauhakuja seuraavasti: neulo 2 o, tee langankierto puikolle ja neulo 2 s nurin yhteen, toista koko krs:n ajan. Neulo valkoisella vielä 2 krs oikein.

Varsi

Aloita sitten kirjoneule ja neulo varsi I ruutupiirroksen mukaan. ruutupiirros1 Neulo ensin krs:t 1–10 ja aloita sitten pohkeen kavennukset puikoilla I ja IV. Ruutupiirrokseen on kerrosten viereen merkitty mustilla palloilla ne kerrokset, joilla tehdään kavennukset.

  1. krs: neulo 1 s hiekalla, 2 s oikein yhteen kaarnalla (mallikerran 2 ensimmäistä s:aa on nyt neulottu) ja neulo 1. mallikerta valmiiksi. Jatka toistamalla 14 s:n mallikertaa. Kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus kaarnalla ja neulo 1 s hiekalla. Työhön tuli 5 mallikertaa = 70 s. Neulo krs:t 12–18.

  2. krs: neulo 1 s hiekalla, 2 s oikein yhteen hiekalla (mallikerran 3 ensimmäistä s:aa on nyt neulottu) ja neulo 1. mallikerta valmiiksi. Jatka toistamalla 14 s:n mallikertaa. Kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetoka-vennus hiekalla ja neulo 1 s hiekalla.

Työssä on nyt 68 s. Neulo krs:t 20–24. Huom. Keskellä takana kuvioiden välissä on nyt 2 s vähemmän kuin muiden kuvioiden välissä. 25. krs: neulo hiekalla 1 s, 2 s oikein yhteen ja kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetolavennus ja neulo vielä 1 s. Työssä on nyt 66 s. Neulo krs:t 26–37.

  1. krs: neulo sammaleella 1 s, 2 s oikein yhteen ja kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetolavennus ja neulo vielä 1 s. Työssä on nyt 64 s. Neulo krs:t 38–41 seuraavasti: neulo 2 s sammaleella, toista 12 s:n mallikerta 5 kertaa ja neulo vielä 2 s sammaleella.

  2. krs: neulo 1 s sammaleella, 2 s oikein yhteen sammaleella (= mallikerran ensimmäinen s) ja neulo 1. mallikerta valmiiksi. Jatka toistamalla 12 s:n mallikertaa. Kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus sammaleella ja neulo 1 s sammaleella. Työssä on nyt 62 s. Neulo krs:t 43–50. Huom. Keskellä takana kuvi-oiden välissä on nyt 2 s vähemmän kuin muiden kuvioiden välissä.

  3. krs: neulo 1 s, 2 s oikein yhteen ja kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus ja neulo vielä 1 s. Työssä on nyt 60 s.

Jatka neulomista III ruutupiirroksen 1. kerrokselta. Neulo kerrokset 1–5. ruutupiirros3 6. krs: neulo 1 s sammaleella, 2 s oikein yhteen hiekalla ja jatka kirjoneuletta kunnes krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus sammaleella ja neulo vielä 1 s hiekalla = 58 s. Neulo kerrokset 7–11.

  1. krs: neulo 1 s kaarnalla, neulo 2 s oikein yhteen ja kun jäljellä on 3 s, tee ylivetokavennus ja neulo vielä 1 o = 56 s. Katkaise lanka ja tasaa jokaiselle puikolle 14 s.

Kantalappu

Aloita kantalappu siirtämällä I puikon s:t oikein IV puikolle (= 28 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta valkoisella: 1. krs: nosta 1. s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, toista vielä 13 kertaa. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 yh-teensä 14 kertaa = 28 krs.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 10 n ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 8 s, tee ylivetokavennus.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 12 s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle: 6 ja 6 s. Katkaise valkoinen lanka ja ota työhön kaarnanvärinen lanka. Poimi kantalapun puikolle, jolla on 6 s, kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo kantalapun 6 s oikein ja poimitut s:t kiertäen oikein vapaalle puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja vielä kantalapun 6 s.

Kiilakavennukset

Jatka näillä 70 s:lla kirjoneuletta III ruutupiirroksen 13. kerrokselta ja aloita kiilakavennukset seuraavasti: aloita kirjoneule kaarnan värisellä s:lla ja neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen havulla. Neulo II ja III puikoilla vuorotellen 1 s kaarnalla ja 1 s havulla. Tee IV puikon alussa ylivetokavennus havulla ja jatka kirjoneuletta havulla s:lla. Puikkojen III ja IV vaihtumiskohtaan tuli 3 havun väristä s:aa vierekkäin.

Toista kavennukset joka kerros vielä 8 kertaa. Neulo kerrokset 14–15 (tee kavennukset havulla). Neulo sitten 16. krs seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 s oikein yhteen havulla. Jatka II puikolla kir-joneuletta havulla s:lla (tulee 2 vihreää s:aa vierekkäin). Tee IV puikon alussa ylivetokavennus havulla ja jatka kirjoneuletta havulla s:lla (tulee 2 vihreää s:aa vierekkäin).

Neulo kerrokset 17–19 (tee kavennukset hunajalla).

Neulo sitten 20. krs seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 s oikein yhteen hunajalla. Jatka II puikolla kirjoneuletta hunajalla s:lla. Tee IV puikon alussa ylivetokavennus hunajalla ja jatka kirjoneuletta hunajalla s:lla.

Neulo kerrokset 21–22. Tee viimeinen kavennus 21. krs:lla havulla. Työssä on nyt 52 s. Tasaa jokaiselle pui-kolle 13 s. Jatka nyt kirjoneuletta ilman kavennuksia ja neulo vielä III ruutupiirroksen krs:t 23–59. Neulo sukka loppuun valkoisella.

Huom. Kun pohjan pituus on noin 19 cm tai pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Oikean jalan sukka

Neulo kuten vasemman jalan sukka, mutta neulo varren kirjoneule II ruutupiirroksen mukaan. ruutupiirros2

Viimeistely

Kirjo pienet yksityiskohdat ruutupiirrosten mukaan ruskealla langalla silmukoita jäljitellen sekä pienin pistoin ilveksen korvien tupsut, katso piirros. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Tee kaksinkertaisella kaarnanvärisellä langalla 2 kpl noin 70 cm pitkää punottua nyöriä. Pujota nyörit varren reikäriviin siten, että solmimiskohta jää jalan ulkosyrjälle. Pujota nyörin molempiin päihin kahdet helmet. Pujota aina kahteen lankaan kolme helmeä (tumma, vaalea ja tumma), tee langan päähän solmu ja katkaise lanka.

Katso myös muut ohjeet

Pirkka ja Novita järjestivät suunnittelukilpailun 100 vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Kilpailun aiheena oli Suomen luonto. Kilpailun palkittuja olivat näiden eläinaiheisten sukkien lisäksi kauniit, kirjoneulotut Vuodenaika- sukat ja herkät Kielo -pitsisukat sekä voittajan ihanat Puolukka -sukat.

Lisää neuleohjeita: Novitaknits.com

JULKAISTU   26.2.2017KUVAT   Eero Kokko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?